Če iščete načine, kako bi lahko z varčevanjem energije doma še dodatno znižali zneske na vaših položnicah, je tukaj nekaj nasvetov, ki so jih pripravili pri Energy Saving Trust.

1. Izklopite luči, ko zapustite prostor

Čeprav se še vedno pojavljajo govorice, da če luči ves čas prižigamo in ugašamo, porabimo več energije, kot če jih pustimo prižgane, je to veljalo le včasih. Stare fluorescentne žarnice so ob vklopu porabile več energije.

Tradicionalne in sodobne LED žarnice ne potrebujejo dodatne energije za vklop, zato ugasnite luči, ko jih ne uporabljate ali ko zapustite prostor.

Po podatkih Energy Saving Trust naj bi to prihranilo približno 20 funtov (cca. 23 €) na leto pri letnih računih za energijo; in 16 kg CO2, kar je enako vožnji 61 milj (cca 100 km).

Zamenjava vseh luči v vašem domu z LED žarnicami pa vam lahko pomaga prihraniti še več.

2. Vodo zavrite v grelniku vode

To je prastara kuharska uganka: Kdo zmaga v tekmi za kuhanje? Grelnik vode je za ogrevanje vode učinkovitejši od kuhalne plošče. Grelnik vode segreva od znotraj, medtem ko se ponev segreva od zunaj.

Po podatkih Energy Saving Trust lahko prihranite 11 funtov (cca. 13 €) na leto za energijo in 9 kg CO2, če v grelniku vode zavrete le toliko vode, kot jo potrebujete pri kuhanju testenin.

3. Ne pustite polnjenja telefona čez noč

Številne naprave v naših domovih porabljajo energijo, ko so v stanju pripravljenosti. Ena najpreprostejših sprememb, ki jih lahko naredite, je, da naprave, kot so televizorji, računalniki in igralne konzole, izklopite iz stanja pripravljenosti. Skoraj vse električne naprave lahko izključite iz vtičnice, ne da bi spremenili njihove nastavitve.

Lahko razmislite tudi o nakupu varčevalnika za stanje pripravljenosti ali pametnih vtičnic, ki vam omogočajo, da vse svoje naprave izklopite hkrati.

Po podatkih Energy Saving Trust naj bi z izklopom naprav iz stanja pripravljenosti lahko prihranili približno 55 GBP (cca. 63 €) na leto.

4. Uporabljajte pralni stroj varčneje

Če radi izbirate programe hitrega pranja, boste morda morali biti bolj potrpežljivi. Ekološka pranja na splošno porabijo manj energije in vode, čeprav delujejo dalj časa.

Pranje oblačil pri 30 stopinjah namesto pri višjih temperaturah bo v povprečnem gospodinjstvu vsako leto prihranilo okoli 40 % energije, ki jo porabi pralni stroj. Sodobni detergenti se enako dobro obnesejo tudi pri nižjih temperaturah.

Počakajte, da se vaš pralni stroj popolnoma napolni. Zmanjšanje pranja za en cikel na teden in pranje pri 30 stopinjah vam lahko prihrani 28 GBP (cca. 32 €) vsako leto in 23 kg CO2.

5. Uporabljajte mikrovalovno pečico

Za nekatere je mikrovalovka simbol udobja pred kakovostjo, toda morda jo čaka ponoven vzpon pri okolju prijaznejšem načinu kuhanja.

Običajno lahko porabi približno 5 odstotkov energije za kuhanje pripravljenega obroka, v primerjavi s segrevanjem v pečici, zato je veliko bolj učinkovitejša.

Pogrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah je učinkovitejše od električnih pečic. Vendar je primerjava mikrovalovne pečice s kuhalno ploščo bolj zapletena. Mikrovalovna pečica bo verjetno porabila najmanj energije, vendar je plinska kuhalna plošča morda še vedno cenejša.

6. Ponoči uporabljajte elektriko

To velja le, če ste priključeni na dvotarifno elektriko. Višja tarifa se meri vsak delavnik med 6.00. in 22.00. uro. Nižja tarifa pa velja vsak delavnik med 22.00. in 6.00. uro ter ob sobotah, nedeljah in dneva prostih dnevih.

Razlike pri prihrankih bodo vidne predvsem pri uporabi pralnega in sušilnega stroja.

7. Zamenjajte kad za tuš

Če samo eno kopanje na teden zamenjate s 4-minutnim tuširanjem, bi lahko prihranili 12 funtov (cca. 14 €) na leto pri računih za energijo in 35 kg CO2, kar je enakovredno vožnji 120 milj (cca. 190 km).

Kar zadeva porabo energije, kopalna kad običajno porabi 5 kWh za kopel, v primerjavi z 1,4 kWh za prho. Torej, če to navado dnevno ohranite, je to 90 GBP (cca. 103 €) prihranka na osebo na leto.

Tuširanje bi moralo trajati približno 18 minut (pri 6 litrih na minuto), da je po porabi energije enakovredno kopanju s 110 litri vode.

Če zmanjšate količino vode pod tušem, boste prihranili še več.

8. Razmislite o bojlerju

Obstajata dve glavni vrsti bojlerjev: običajni in kombinirani bojler. Običajni bojler je učinkovitejši od kombiniranega pri pripravi tople sanitarne vode, vendar je potrebno to shraniti v hranilnik tople vode, kjer se del toplote izgubi.

Kombinirani bojler nima hranilnika tople vode, zato tam ni izgub, ampak se mora kotel kuriti, da zagotovi toplo vodo na zahtevo, kar je lahko manj učinkovito.

Velika gospodinjstva bodo morda ugotovila, da je običajni bojler bolj učinkovit, medtem ko bo manjše gospodinjstvo bolje delovalo s kombiniranim kotlom. V praksi razlika v učinkovitosti ne bo velika in večina gospodinjstev se odloči glede na to, koliko prostora imajo na voljo za bojler.

9. Zmanjšajte nastavitve termostatov na radiatorjih

Namestitev pravih regulatorjev ogrevanja na radiatorjih je najboljši način za nadziranje ogrevanja vašega doma na udobno temperaturo. Hkrati pa ohranite nadzor nad tem, kaj plačate, in zmanjšate porabo energije.

Namestitev in uporaba celotnega nabora termostatov pomeni, da lahko ogrejete prostore, v katerih ste, ko to potrebujete. V domu bi lahko z namestitvijo in pravilno uporabo sodobnega termostata s programatorjem in termostatskih ventilov radiatorjev prihranili 130 GBP (cca. 149 €) na leto.

Pametni termostati z internetno povezavo vam omogočajo upravljanje ogrevanja na daljavo prek pametne naprave, kar vam daje še večjo prilagodljivost kjerkoli in kadarkoli. Popolnoma pametni nadzorni sistem pomeni, da lahko nastavite ogrevanje tako, da je vklopljeno, ko se vozite domov, in tako povečate učinkovitost, ko jo potrebujete.

10. Nastavitev časovnika za toplo vodo in centralno ogrevanje

Če imate kombinirani bojler brez hranilnika tople vode, potem je ogrevanje tople vode vedno vključeno in morate samo nastaviti program za ogrevanje. Če imate običajni bojler z ločenim zbiralnikom tople vode, potem morate imeti programator, ki vam omogoča ločeno nastavitev časa ogrevanja prostora in ogrevanja vode.

Nastavite ogrevanje prostora, ko želite, da je dom topel, in nastavite ogrevanje vode, da se vklopi dvakrat ali trikrat na dan, s tem napolnite bojler. Ni velike razlike, če sta ogrevanje in topla voda vključena hkrati ali ne.

Dodatno: 8 najboljših nasvetov z varčevanjem v manj kot enem letu:

  1. Izolirajte cevi za toplo vodo in ogrevanje.
  2. Preprečite prepih s tal in oken.
  3. Postavite dimnik na odprta ognjišča, da preprečite izgubo toplote.
  4. Stare halogenske žarnice / žarnice z žarilno nitko zamenjajte z LED diodami – nima smisla čakati, da pregorijo.
  5. Če imate bojler, vklopite segrevanje vode dvakrat na dan, zgodaj zjutraj in zgodaj zvečer, namesto 24 ur na dan.
  6. Termostate v neuporabljenih prostorih nastavite na nizko temperaturo – to bi moralo zadostovati za zaščito pred kondenzacijo in plesnijo.
  7. Vrata in okna iz PVC-ja, ki povzročajo prepih in razpoke, je mogoče preprosto prilagoditi z izvijačem (videoposnetki z navodili so na YouTubu) ter zamenjavo poškodovanih tesnil.
  8. Ne puščajte električnih radiatorjev za brisače ali električnega talnega gretja v kopalnici vključenega cel dan – vklopite časovnik.

Avtor: M.B.

Vir: telegraph.co.uk