Najbolj priljubljen popotniški vodič Lonely Planet vsako leto objavi različne sezname destinacij. Med njimi je tudi seznam držav, ki se jih trenutno najbolj splača obiskati.

Talin, Estonija

Glavno mesto Estonije je trenutno izjemno popularno. Podajte se na raziskovanje starega mestnega jedra enega najbolj ljubkih mest v vzhodni Evropi. Spite lahko v poceni hostlih, penzionih ali pa sobo poiščite na Airbnb. Mesto in razgled na Baltsko morje si oglejte kar s strehe Linhalla – zagotovo je to ena najboljših zastonj stvari v mestu. V Talin vas pripeljejo nizokocenovni prevozniki iz vse Evrope. Če bi radi Talin raziskovali po svoje pa se odpravite še v Kalamajo, ki je hitro spreminjujoče se domovanje kreativnega mesta Telliskviki. Tovornjaki s hrano ne bodo izpraznili vaše denarnice, na Instagramu pa bodo izgledali odlično!

Lanzarote, Kanarski otoki, Španija

Dobro obveščeni popotniki zadnja leta množično obiskujejo Lanzarote. Tam jih pričaka dobro razvita infrastruktura s poceni namestitvami, hrano in izposojami avtomobilov. Marsikaj lahko počnete na otoku Lanzarote, zagotovo vas bo s svojo edinstvenostjo povsem očaral. Če boste obiskali nacionalni park Timanfaya boste mislili, da ste pristali na Luni. Neokrnjena plaža Orozola in La Geria, vinograd s črnim peskom, bosta presenetila vse tiste, ki si na dopustu ne želijo le ležanja na plaži. V enem paketu lahko tako občudujete osupljive pohodniške poti in hkrati uživate v dih jemljajočih razgledih, ko se boste vozili po otoku.

Foto; www.lanzaroteon.com

Arizona, ZDA

Poiščite preproste motele ob cesti in kampe. Tako vaši potovalni stroški ne bodo zrasli do neba. Iz Tuscona se odpravite v nacionalni park Saguaro, tam lahko tudi prespite. Južni rob Velikega kanjona obiščite od marca do maja ali septembra in oktobra, temperature bodo bolj znosne, gneča pa manjša. Od junija do avgusta obiščite spa centre in tečaje golfa v Sctotttdalu. Podnevi je vroče, a čaka vas prijetna ohladitev ob bazenu.

La Paz, Bolivija

Spektakularno mesto na 3660m nadmorske višine je eno najbolj zanimivih v Južni Ameriki. Čaka vas nekaj aklimatizacije, a nato boste lahko uživali v razgledih na Ande, se sprehajali po barvitih ulicah in se učili španskega jezika. Če želite prihraniti na vsakem koraku, potem bo 30 dolarjev na dan za La Paz povsem dovolj, jedli boste nepozabno ulično hrano ter se vozili s kolesi. Za vse, ki si želijo na potovanju privoščiti več, mesto ponuja visoko kulinariko po razumnih cenah – ena od restavracij je na primer Gustu, ki jo je ustanovil v kulinaričnem svetu dobro poznani ustanovitelj Nome Claus Mayer. Tudi butični hoteli in priljubljene kavarne na cenikih ponujajo nižje cene kot v drugih mestih. Toda, pozor! Pojdite kmalu, saj je La Paz vse bolj priljubljeno.  Zato hitro kupite letalsko karto in pristanite na najvišje ležečem mednarodnem letališču na svetu- na 4061m nadmorske višine.

Foto: www.lapazlife.com

Poljska

Poljska spada med države, ki ne beležijo preveč turistov, cene pa so povsem dostopne. V Krakovu je seveda gneča, a manjša kot v Berlinu ali Pragi. Na severu se odpravite do Gdanska, mesta, ki so ga obnovili na starih ruševinah. Čudovit teden pa vam polepša še nekaj zgodovinskih mest, kjer ni preveč turistov – Lublin, Torun in Tarnow. Če imate na voljo dovolj časa potem obiščite še hriboviti svet, na primer Zakopane ali pa nacionalni park Bialowieza. Poceni železniške in avtobusne povezave, ne preveč draga hrana ter pivo in nizke cene nastanitev ponujajo izvrstno izbiro za vaše naslednje potovanje.

Essaouira, Maroko

Imate radi Maroko? Ste že bili v Marakešu? Če iščete novo dostopno destinacijo na varni strani Severne Afrike potem je to maroško mesto prava izbira. V Essaouiro se lahko iz Marakeša odpravite na enodnevni izlet, iz Velike Britanije ali Francije pa vas tja odslej popeljejo tudi nizkocenovniki. Veter omogoča kajtanje ali surfanje, plaže pa kar vabijo na prijetne sprehode. Poleg tega vas tam čaka izjemna maroška hrana s poudarkom na morskih jedih, ki so povrhu vsega še zelo poceni.

 

Velika Britanija

Medtem ko se britanska vlada ukvarja s tem, kako bo država zapustila Evropsko unijo, pa ima referendumska odločitev tudi kakšen pozitiven učinek. Vrednost funta je zaradi brexita padla, kar je dobra novica za vse, ki želijo obiskati London – mesto, ki tistim, ki iščejo nizke cene ni najbolj naklonjeno. Še več kot v Londonu si boste za svoj denar lahko privoščili v Devonu, Cornwallu in v mestih kot so Bath, York in Edinburgh, ki so precej cenejša v neprazničnem času.

Hunan, Kitajska

Hunan ponuja kar nekaj ogleda vrednih znamenitosti. Zhangjiajie je čudovit peščen kanjon z 250 bizarno oblikovanimi vrhovi, krasi ga tudi najdaljši stekleni most na svetu, ki so ga odprli leta 2016.  Na svoj itinerar uvrstite tudi Fenghuang, izjemno zgodovinsko mesto, ki se razprostira nad reko Tuo. Če to še ni dovolj, obiščite še prestolnico province Changsha, kjer se je rodil Mao Cetung. Stroški takega potovanje bodo zelo nizki – za deset dolarjev boste spali in jedli najceneje, če boste za kosilo odšteli dvakrat več pa boste uživali v zelo dobri tradicionalni hrani.