Se boste letos na dopust odpravili z letalom? Potem preberite spodnje nasvete za pripravo prtljage. Z njimi si boste prihranili možne zaplete in nevšečnosti, ki pri potovanju z letalom niso tako redke.

letalo
Nizkocenovniki imajo več omejitev pri prtljagi

Osebna prtljaha in “čekirana” prtljaga

Na letalih sta dva prostora za prtljago. Manjšo, osebno prtljago, lahko vzamemo s seboj na krov in jo pospravimo v nadglavne predale. Večjo in težjo prtljago oddamo na letališkem okencu, kjer opravimo »čekiranje« (prijavo na let), od koder jo usmerijo v prtljažni prostor letala.
Preden začnete pakirati, preverite, koliko kosov prtljage, kako težke in katerih dimenzij lahko vzamete s seboj. Pri čarterskih letih so pravila ponavadi bolj ohlapna, nizkocenovniki na drugi strani ne odstopajo od predpisanih pravil. Zato na spletni strani letalskega prevoznika preverite, koliko kosov prtljage lahko vzamete s seboj za ceno, ki ste jo plačali, in kolikšna je lahko največja teža prtljage. Pri osebni prtljagi, ki jo vzamete s seboj na krov (običajno en kos, čeprav ponekod tolerirajo dodatno torbo za prenosnik ali fotoaparat), so pomembne tudi dimenzije. Upoštevajte jih, sicer se lahko zgodi (še posebej pri nizkocenovnikih), da boste morali torbo ali nahrbtnik oddati v prtljažnik in za to dodatno plačati.

Kaj v osebno in kaj v “čekirano” prtljago

Vse vrednejše stvari (elektronske naprave, nakit, medicinski pripomočki), osebni dokumenti, denar, potrdila, vozovnice, vavčerji in podobno, sodijo v osebno prtljago. Ne tako redko, še posebej v državah tretjega sveta, so delavci na letališčih vpleteni v kraje prtljage, še pogosteje pa se dogaja, da se prtljaga izgubi. Zato v »čekirano« prtljago ne shranjujte vrednejših predmetov, dokumentov, denarja in vsega drugega, kar bi na cilju težko pogrešali.
Poleg naštetega je s seboj v kabino pametno vzeti tudi osnovne oziroma najnujnejše kozmetične pripomočke (pazite na dovoljeno količino tekočin) ter najnujnejša oblačila (rezervno spodnje perilo, pulover, vetrovka). Tako bo lažje preživeti dan ali dva v primeru izgube prtljage. Tudi sicer je pametno na krov vzeti pulover ali jopico, četudi potujete v poletnem času. Klimatske naprave v letalih znajo biti nastavljene na nizko temperaturo in ni bolj zoprnega občutka od zmrzovanja na večurnem poletu.
letala
Foto: A.M.

Prepovedani predmeti in tekočine

Protiteroristični ukrepi so močno podaljšali seznam prepovedanih predmetov na letalu. V osebni prtljagi, ki jo vzamete s seboj na krov, je tako prepovedano imeti kakršnekoli predmete, ki bi lahko bili uporabljeni za napad. Sem sodijo vse vrste žepnih in drugih nožev, kovinski pribor, britvice in drugi ostri predmeti, pa tudi večji dežniki, športna oprema in pripomočki ter fotografski stativi. Te predmete že doma pospravite v »čekirano« prtljago, sicer jih boste morali na varnostnem pregledu zavreči. Za kadilce: vžigalnik je dovoljen v osebni prtljagi, a le en primerek na potnika.
Zaradi možnosti, da bi teroristi na krov pretihotapili eksploziv v tekočem stanju, je močno omejen tudi vnos tekočin na krov. V osebni prtljagi je tako dovoljeno imeti največ 100 ml tekočine v posamezni embalaži. Poleg tega morajo biti tekočine v njihovi originalni embalaži in dodatno zapakirane v zaprti (zalepljeni) prozorni vrečki velikosti 20 x 20 cm. Na osebo je dovoljena največ ena vrečka za prenos tekočin na krovu. Ustrezne vrečke lahko dobite na letališču. Izjema so nujna zdravila, posebna dietna hrana ali pijača (obstajati mora zdravstveni razlog potnika) ter hrana in mleko za dojenčke. Prav tako med izjeme sodijo tekočine, kupljene v brezcarinski coni letališča, ki vam jih v prodajalni zapakirajo v ustrezne vrečke.
Ne v osebni ne v »čekirani« prtljagi ni dovoljeno prenašati nevarnih snovi. Sem med drugim sodijo kisline (tudi v baterijah s kislinskim elektrolitom), belila, spreji za samoobrambo, strupi ali druge strupene substance, gasilni aparati ter snovi, pri katerih lahko pride do spontanega vžiga. V izogib težavam odsvetujemo tudi plinske kartuše ali posode z drugimi gorivi za prenosne kuhalnike.
Če nameravate s seboj vzeti orožje (športno ali za lov) ali signalno pištolo, se o varnostnih zahtevah za transport te opreme pozanimajte pri vašem letalskem prevozniku ter na začetnem in končnem letališču. Predpisi za transport in vnos orožja se med posameznimi državami lahko razlikujejo.

Pripravljeni na varnostni pregled prtljage?

Varnostne službe imajo pooblastilo, da lahko odprejo in pregledajo »čekirano« prtljago. Zato je ne zaklepajte; saj bodo v tem primeru vlomili in uničili ključavnico (in zraven po možnosti še kovček). Bolj priporočljivo je prtljago zaščititi s plastičnimi (električarskimi) vezicami.
Ker je pri osebnem varnostnem pregledu potrebno elektronske naprave (prenosni računalnik, tablica, fotoaparat, …) poslati skozi rentgen ločeno od ostale prtljage, predmete v osebni prtljagi razporedite tako, da vam na varnostni kontrolni točki vse skupaj ne bo vzelo preveč časa.
letalo ob pristanku/vzletu
Foto A.M

Kovček, torba ali nahrbtnik?

Na letališčih s prtljago ravnajo grdo. Izkušeni popotniki zato posegajo po trdnih kovčkih ali zelo trpežnih nahrbtnikih oziroma nahrbtnih vrečah. Najslabše se obnesejo torbe in kovčki iz tankega blaga, saj se hitro strgajo. Najpogosteje popustijo šivi na robovih ali zadrge.
Ob poplavi poceni plastičnih kovčkov se marsikomu dobro obnese strategija nakupa kovčka »za enkratno uporabo«. Dejstvo je namreč, da bo tudi drag in kakovosten kovček po določenem številu potovanj primeren samo še za odpis. Zato je tukaj na mestu računica: Kdor z letalom ne potuje pogosto, se mu bolj splača pred vsakim (ali vsakim drugim) potovanjem kupiti poceni plastičen kovček, kot pa investirati več sto evrov v drago potovalno opremo zvenečih blagovnih znamk. Razlika v ceni je lahko tudi 10- in večkratna, zato se bolj splača kupiti poceni kovček in ga po potovanju ali dveh zavreči, kot pa kupiti drag kovček, ki bo razen tedna ali dveh na leto ves čas ždel v kleti ali na podstrešju. Glede koles na kovčkih: Polomijo se tako na poceni prtljagi kot na dragi, zato se ne pustite prepričati prodajalcem, da so kolesa na dražjih kovčkih nezlomljiva.
Zgodba pa je drugačna, če potujete z nahrbtnikom. Tukaj se varčevanje ne izplača, saj so poceni nahrbtniki z razlogom poceni. Hrbet vam bo hvaležen, če boste izbrali kakovosten ter svoji velikosti in postavi primeren nahrbtnik (obvezno v trgovini preizkusite obteženega). Da bi preprečili poškodbe nahrbtnika, vse trakove, zanke in podobno ovijte oziroma pospravite tako, da se ne bodo mogli zatakniti ob drugo prtljago. Na večini letališč lahko za plačilo svojo prtljago tudi ovijete v prozorno folijo – pri nahrbtniku to toplo priporočamo.
Da bi na tekočem traku čim hitreje našli svojo prtljago ter zmanjšali možnost, da vašo prtljago po pomoti vzame kdo drug, jo je zelo koristno dobro označiti. Poleg etikete z osebnimi podatki, kovček, torbo ali nahrbtnik opremite s čim bolj unikatno barvitim trakom, nalepko ali folijo. Tako boste že od daleč prepoznali svoj kos prtljage.
Želimo vam prijetno potovanje!
Imate iz lastnih izkušenj na zalogi še kak nasvet glede prtljage in potovanja z letalom? Delite ga z ostalimi bralci v komentarju.