Lesene koče in stojnice, ob katerih diši po prazničnih toplih napitkih in dobrotah, z razburljivimi svetlobnimi predstavami in obilico ročno izdelanih okraskov. Pri Times Travel so izbrali prestolnice z najlepšimi božičnimi sejmi v Evropi.

Božični sejmi v preteklosti

Božični sejmi so se začeli v Nemčiji v poznem srednjem veku. Eden najstarejših sega v leto 1434 v Dresdnu. Še danes nemška mesta prevladujejo po številnih božičnih sejmih. Obiskujemo pa jih radi po vsej Evropi.

Köln, Nemčija

Köln je že dolgo priljubljen kot praznična destinacija, saj ima več božičnih sejmov, od katerih je največji v središču mesta pod katedralo. Markt der Engel ponuja nekaj najbolj čarobnih trenutkov s stotinami utripajočih luči, ki visijo nad glavami kot zvezde in angeli, ki švigajo med njimi. Vas svetega Nikolaja (Nikolausdorf) je namenjena otrokom. Pripoveduje zgodbo o resničnem svetem Nikolaju, v ozadju pa se veličastno dvigajo vrata Hahnen iz 13. stoletja. Če imate radi nekaj bolj tradicionalnega, si lahko nadenete drsalke in se odpravite na zunanje drsališče na Haumarkt.

Salzburg, Avstrija

Najboljše mesto za božične pesmi in starodavna izročila. Prelepo domače mesto Mozarta in The Sound of Music še posebej zaživi za božič. S snegom posuta izvedba Tihe noči in stojnice na tržnici, ki so videti tako, kot so bile prvič postavljene v 15. stoletju. Za še večje božično veselje se pridružite brezplačnim dnevnim koncertom pred katedralo ali zapojte pesmi ob torkovih večerih.

Berlin, Nemčija

Najboljše mesto za trendovska božična darila in sankanje. Umetniški Berlin ima sodobnejši pogled na tradicijo. Središče mesta je preplavljeno z okoli 80 božičnimi sejmi. Eden med njimi je celo posebej za pse. Največji je Spandau. Vizualno najlepši, z veliko ponudbe umetnosti in obrti, pa je Weihnachtszauber na veličastnem trgu Gendarmenmarkt. Svoj utrip lahko pospešite v Winter Worldu na Postdamer Platzu, kjer nudijo veliko izbiro zimskih športov. Izbirate lahko med sankanjem, curlingom in drsališčem, na katerem imajo tudi brezplačne tečaje za otroke.

Budimpešta, Madžarska

Najboljše mesto z drsališči in božičnimi osvetlitvami. V Budimpešti že sredi novembra pričarajo božično vzdušje z božično tržnico na trgu Vorosmarty in pri baziliki. Trg Vorosmarty se nahaja v središču mesta in je najstarejši božični sejem v Budimpešti. Tam boste našli številne stojnice s hrano, trgovine z ročnimi izdelki in prisluhnili brezplačnim koncertom. Bazilika ponuja vse našteto, vendar z rahlo prednostjo: božične laserske projekcije na sami baziliki in drsališče, ki kroži okoli velikega božičnega drevesa.

Praga, Češka

Najboljše mesto za koncerte na prostem in tradicionalne jaslice. Praga slovi že po lepem mestu, ki je kot nalašč za praznični čas. Bodite kot domačini in skodelico kuhanega vina zamenjajte za skodelico »groga« –  mešanice ruma, vode, limone in sladkorja. Imajo veličastno postavitev, na eni strani sta dvojna zvonika pred Tynom iz 14. stoletja, na drugi pa je znana mestna astronomska ura iz 15. stoletja. Med njima se vrtinči bleščeče praznično veselje. Izbirate lahko med veliko ponudbo daril, hrana pa je tista, ki vas bo obdržala na prostem: tople, mastne klobase z žara, sveže palačinke, kruh s česnom in sirom ter lokalno kuhano vino iz citrusov. Njegov vonj po cimetu se razlije po celotnem trgu.

Strasbourg, Francija

Najboljše mesto z zimsko pokrajino in sladkarijami. Francoska prestolnica božiča je v tem letnem času videti kot resnične jaslice. Na osrednjih trgih mesta boste našli 300 tradicionalnih božičnih stojnic, ki ponujajo vrsto ročno poslikanih lesenih božičnih okraskov. Poiščite tržnico z malimi obrtniki in uživajte v okusu klobas, mandljev ter tradicionalnem sadnem briošu, podobnem »kugelhopfu«.

Göteborg, Švedska

Najboljše mesto za praznično vzdušje in polno skodelico skandinavskega kuhanega vina. Najbolj priljubljen zabaviščni park na Švedskem, Liseberg, se spremni v enega najbolj elegantnih božičnih sejmov na prostem. Plačate vstopnino, vendar lahko ostanete do poznih ur (večino dni je odprto od 15. do 22. ure). Okusite dimljenega severnega jelena in pijte skandinavsko kuhano vino “glogg«. Obiščite Božička v njegovi leseni delavnici, zapeljite se z avtomobilčki in ne zamudite bleščeče polurne predstave na ledu.

Bratislava, Slovaška

Najboljše mesto za sladokusce in ljubitelje lesenih igrač. Božič v slovaški prestolnici je čas otroške domišljije in čudes. Pravljične luči krasijo božična drevesca, medtem ko na tržnicah prodajajo tradicionalne lesene igrače in čudovite božične okraske. Za sladokusce pa poskrbijo s palačinkami, klobasami in slastnimi tortami.

Bohemija, Češka

Najboljše mesto za božično vzdušje in s čudovito arhitekturo. Če iščete božične okraske in lučke onkraj Prage, se odpravite v južni češki mesti Češke Budejovice in Češki Krumlov. Našli boste dve tržnici z najboljšim božičnim vzdušjem v Evropi. Trg v središču mesta Budejovic z mešanico gotske in klasične arhitekture je dom za živahne tržnice, na katerih prodajajo lesene igrače, božične okraske in skodelice začinjenega kuhanega vina. Češki Krumlov pa je čisti »Disney«, neokrnjen in čudovito baročni, ki leži pod gradom romantičnega videza. Stojnice boste našli na trgu mestne hiše, kjer utripajo pravljične lučke in božični okraski. Vsenaokrog pa lebdi vonj po sveže pečenih piškotih in klobasah na žaru.

Dunaj, Avstrija

Najboljše mesto za drsališča in tradicionalne igrače. Praznični Dunaj zasije s pravljičnimi lučkami. Zasnežene ulice žarijo, ko se svetloba razliva iz ogromnih palač in z veličastnih habsburških zgradb bingljajo okraski. Dunaj je mesto, polno prazničnega vzdušja, kjer se po ozkih ulicah starega mestnega jedra razprostirajo neštete božične tržnice. Stojnice ponujajo polno tradicionalnih lesenih igrač in rokodelskih izdelkov, kot so ročno izdelana mila. Ogrejete pa se z vrčki kuhanega vina, pečenim kostanjem in sveže pečenimi prestami.

Oglejte si še izbor preostalih 14 evropskih mest z najlepšimi božičnimi sejmi. Na 22. mestu se nahaja nam najbližja hrvaška prestolnica Zagreb.

Avtor: M.B.

Vir: thetimes.co.uk