Ker je življenje včasih lahko utrujajoče, je potrebno poiskati čas za razvajanje.
Lahko ste imeli težak delovni teden, kup obveznosti, ki jim ni konca, poleg tega dela pa tudi želite ohraniti odnose s svojimi bližnjimi in prijatelji, in tako naprej…
Vsi si zaslužimo razvajanje, ker zna biti življenje res razburljivo. Vseeno pa se velikokrat zgodi, da se pozabite “umiriti” in vzeti čas zase, saj večina misli, da je za razvajanje potrebno odšteti kar lep kup plače ali prihrankov. No, danes vam povemo, da to ne drži.
Obstaja veliko načinov kako si lahko vzamete čas zase in za razvajanje, brez da bi šli čez limit ali vzeli kredit.
Tukaj je 16 “velikih in majhnih” načinov, kako lahko razvajate in sprostite glavo in telo, brez da bi s tem bankrotirali:
 1. “Staycation” – Izhaja iz besed “vacation” (počitnice) in “stay” (ostani) in pomeni, da si vzameš čas za dopust za raziskovanje svoje okolice, kjer živiš. Prihraniš denar pri transportu in lahko počitnikuješ kar iz domačega udobnega naslonjala. Ideja vsega tega je, da kot turist raziskuješ okolico, razgledne točke, naravo in arhitekturo. Zanimiv način preživljanja počitnic doma, ko si na dopustu ampak prihraniš veliko več, kot za “normalne” počitnice.

  vir: unsplash
 2. Najljubša sladica – Če radi pečete ali ustvarjate v kuhinji, potem si specite najljubšo sladico kar doma. vzemite si čas, da se naučite recepta in uživate v celotnem procesu ustvarjanja sladice. Ta način razvajanja je pri večini na 1.mestu.

  vir: unsplash
 3. Poležavanje – Večna ljudi ne spi dovolj in včasih je “powernap” sredi dneva točno to kar potrebujejo. Poležavanje je zastonj in zelo osvežujoče!
 4. Nekaj novega – Kdaj je bilo nazadnje, da ste naredili nekaj novega? Ko sprobavate nekaj novega, lahko to doda iskrico v življenje, ki vam jo morda manjka. Pomaga vas tudi motivirati, poleg tega pa je veliko stvari v življenju, ki so brezplačne in, ki jih verjetno še niste sprobali. S tem boste bolje spoznali samega sebe.

  zabava
  vir: unsplash
 5. Najljubša knjiga – Zopet preberite svojo najljubšo knjigo. Razvajajte se z zgodbo, ki vas pusti navdušene, saj je to navsezadnje vaša najljubša knjiga. Če ste navdušeni nad knjigami, pa je vedno prav poseben tretma za dušo duše, če se sprehodite do najbližje knjižnice in si ogledate nove uspešnice, stare knjige ali preverite najnovejše trače.

  knjiga
  vir: unsplash
 6. Najljubša oseba – Pokličite po telefonu ali še bolje, po Skypu, svojo najljubšo osebo s katero radi klepetate ali vas pa njen glas spravlja v dobro razpoloženje. Če ste bili zadnje čase res zaedeni vam bo to začasno pomagalo, da se odklopite od obveznosti. Poleg tega boste ohranili dober stik in odnos z svojimii najbližjimi.
 7. Sprehod – Ta del razvajanja je lahko tudi vaša dnevna razvada. Ne vzemite telefona (razn če ga nujno potrebujete) ali katere koli elektronske naprave in si vzemite čas za razmislek. razmišljajte o idejah, kaj boste jedli, itd… Sprehod je super za “osvežitev” možganov in zelo dobra rekreacija. Poleg sprehoda se lahko odpravite ven in počnete stvari, ki vas veselijo in sprostijo: kolesarjenje, plezanje, tek, plavanje, ribolov, kampiranje, piknik, opazovanje zvezd, itd…

  hoja
  vir: pexels
 8. Dogodki – Poiščite plan dogodkov v tvoji okolici ali v bližini, ki so brezplačni (morda so nekateri z manjšim doplačilom). Preglejte spletno stran vašega mesta ali zloženko, kjer so opisani načrtovani dogodki in si izberite nekaj, pri čemur bi uživali.
 9. Sprošujoča kad – Kdaj ste si nazadnje privoščili vročo, udobno, sproščujočo kad? Ugasnite telefon in se namakajte  vroči kadi z dodanimi eteričnimi olji ali drugimi dodatki. Za še boljše vzdušje pa si lahko prižgete svečke, mogoče tudi skladbo, ki vas vedno odpelje v drug svet ali pa preberite knjigo.

  kad
  vir: Rukinet.com
 10. Filmi – Če že imate Netflix potem si verjetno večkrat vzamete čas zase in se sprostite ob dobrem filmu ali seriji. Tisti, ki ga ne poznate, pa lahko pravtako uživtate ob gledanju svojega najljubšega filma ali serije v postelji ali na kavču, po možnosti zaviti v mehko odejo. Rezervirajte si to noč za filme.
 11. Umetnost – Barvanje je dokazano zelo sproščujoča tehnika. Se še spomnite svojih prvih barvic in pobarvank? No, neboste verjeli, kako zelo dobra metoda sprostitve je barvanje pobarvank. Seveda obstajajo tudi za odrasle, tako da skočite v trgovino po barvice, ali pa si jih sposodite od otrok in lahko z njimi skupaj odplavate v svet domišlije.

  barvice
  vir: pexels
 12. Masaža – Če najdete masažo, za katero ne rabite odšteti veliko, si jo le privoščite. V primeru, da se razvajata skupaj s partnerjem, pa si jo podarita en drugemu.
Kako pa se vi najraje razvajte? Mislite, da je za razvajanje potrebno vedno odšteti veliko denarja? Zapišite v komentar.