Ko se narava odene v čarobne barve in prijetno topli sončni žarki božajo pokrajino, bi bil greh ostati doma. Zato smo za vas pripravili predlog za izlet, na katerem boste doživeli nepozabno pravljico v alpski pokrajini tik za slovensko-italijansko mejo.

Spust z Nevejskega sedla proti Rakolani
@Foto: A.M.

NEVEJSKO SEDLO – PLANINA PECOL – RAKOLANA – OVČJA VAS – ZAJEZERA

Iz Kranjske Gore nadaljujte pot proti italijanskemu Trbižu (Tarvisio). Malce pred njim zavijete levo, kjer vas bo smerokaz usmeril proti kraju Cave di Predil in Sloveniji. Cesti sledite vse do križišča za Nevejsko sedlo (Sella Nevea), kjer zavijete desno. Kmalu boste na levi strani zagledali jezero, kjer lahko naredite prvi postanek.

Cesta proti Nevejskemu sedlu
@Foto: A.M.

Nato nadaljujete z vožnjo do Nevejskega sedla. Ob poti vas bodo vseskozi spremljale raznovrstne barve, glede na letni čas in lepi razgledi. Ko boste prispeli do smučarskega središča, lahko parkirate. Od tam pa se odpravite na sprehod pod severnimi strminami kaninskega pogorja ali pa se z žičnico povzpnete na vrh smučišča.

Z Nevejskega sedla nadaljujte vožnjo v smeri Rakolane in kraja Chiusaforte, a le do ostrega levega ovinka. Tam se naravnost odcepi ozka in na začetku zelo strma cesta proti planini Pecol. Po približno petih kilometrih strmega klanca in serpentin se bo pred vami odprla planina pod mogočnim Montažem. Od tam priporočamo kratek vzpon do koče Brazza. V koči se lahko okrepčate in od koder se odpre čudovit razgled na planino ter kaninsko pogorje v ozadju.

Planina Pecol, v ozadju kaninsko pogorje
@Foto: A.M.

Če se boste na pot odpravili že zgodaj zjutraj in imate dovolj kondicije, se lahko povzpnete na 2.420 metrov visok Špik hude police (Cime di Terrarossa). Med vzponom, ki traja dobri dve uri in pol, boste po lahki stezi premagali 910 metrov višinske razlike. Z vrha se vam bo odprl čudovit razgled na bližnji Montaž (2.753m) ter druge bližnje in daljne vrhove. Razgled pa ni vse, zaradi česar se splača zagristi v klanec. Na območju Špika hude police se zadržujejo številni kozorogi. Z malo sreče jih boste lahko občudovali in fotografirali povsem od blizu.

Med vzponom na Špik hude police
@Foto: A.M.

OVČJA VAS – ZAJEZERA

S planine Pecol se nato po isti cesti vrnete do križišča na Nevejskem sedlu, kjer zavijete desno. Med čudovitim spustom po cesti z oznako SP76 nadaljujete proti Rakolani in kraju Chiusaforte. Pri slednjem nato zavijete desno na cesto SS13 in se vrnete proti Trbižu. A le do odcepa za Ovčjo vas (Valbruna), kjer zavijete desno. Po nekaj kilometrih boste prispeli do vasi, kjer se usmerite levo in sledite cesti po dolini Zajezera (Saisera). Če so vas vsi prizori do zdaj pustili hladne, boste tukaj težko ostali ravnodušni. Neokrnjena, v tople barve odeta narava pod severnim ostenjem Montaža. Slednja vas pričaka na koncu ceste in vam bo zagotovo vzela sapo.

Dolina Zajezera, v ozadju ostenje Montaževe skupine
@Foto: A.M.

Od tod se skozi Ovčjo vas vrnete do glavne ceste SS13, ki vas bo pripeljala do Trbiža. Tam si lahko vzamete čas za krajši postanek in pravi italijanski espresso. Ali pa – če sonce še ni zašlo – v smeri Kranjske Gore nadaljujete do vasice Fužine (Fusine in Valromana). Tam zavijete desno proti Belopeškim jezerom (Laghi di Fusine). Na italijanski strani mogočnega Mangarta za še zadnji sprehod v objemu prijetno obarvanih gora.