Med potovanjem radi fotografiramo in delimo fotografije z drugimi. Spomini s potovanj lahko ostanejo za celo življenje, vendar so fotografije prava osvežitev za naše možgane.
10 najboljših nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati vaše fotografije in vzbudili ljubosumje vaših prijateljev na družbenih omrežjih.

1. S seboj vzemite stativ

Stativ je ključnega pomena za visokokakovostne fotografije. Stabilizira kamero in tako zmanjša zamegljenost fotografije ali drhteč video. Odličen je tudi za nočne slike z dolgo osvetlitvijo. Prav tako vam pomaga narediti kul fotografije samih sebe, ne da bi prosili koga, da vas fotografira ali da s seboj nosite palico za selfije. Tudi nad gnečo se lahko povzpnete s časovnikom in držite stojalo čim višje.

2. Približajte se

Najboljše fotografije imajo najvišjo kakovost. Še en korak lahko naredi razliko, namesto da bi uporabili digitalni zoom, ki ustvari slikovno sliko. Če želite odlično fotografijo, ne bodite leni, in opazili boste razliko. Prav tako pomaga naravno obrezati nezaželene elemente na vaših fotografijah, kot so avtomobili, žice ali drugi ljudje.

3. Preizkusite različne kote

Poskus z različnimi koti lahko v veliki meri izboljša fotografijo. Različne perspektive dajejo fotografiji določeno osebnost, zaradi česar je močnejša in zanimivejša. Prav tako se lahko izognete nezaželenim elementom na vaših fotografijah, kar avtomatsko pomeni boljšo fotografijo. Poskusite nekoliko dvigniti kamero ali jo spustite na nivo tal. Včasih se je treba le malo sprehoditi okoli predmeta, ki ga fotografirate. Odvisno, vendar tega ne boste nikoli vedeli, če ne poskusite.

4. Bodite potrpežljivi

Potrpežljivost je ključnega pomena pri potovanju, enako velja za fotografije s potovanj. Morda boste morali počakati nekaj minut, ur ali se celo vrniti kak drug dan, da posnamete popolno fotografijo. Če na primer drugi turisti poskušajo posneti isto fotografijo, počakajte, da se premaknejo, nato dobite popoln posnetek. Če vam najprej ni všeč, kako je fotografija videti, ne bojte se porabiti nekaj dodatnega časa za nastavitev slike, ki ste si jo zamislili.

5. Uokvirite motiv

Popolna slika prihaja z odličnim kadriranjem. To lahko pomeni uokvirjanje predmeta v drug element, kot je drevo, most … ali je samo treba vedeti, kje bo vaš element na sliki. Pripravite se, da malo eksperimentirate.

6. Posnemite več fotografij

Popolna fotografija je komaj kdaj prva, ki jo posnamete, a edini način, da to veste, je posneti več posnetkov. Preizkusite fotografije z različnimi zornimi koti, kadriranje ali celo odkrit posnetek. Bodite zabavni in raziščite svoje možnosti. Vendar z digitalnim fotoaparatom ne fotografirajte samo več fotografij zato, ker lahko. Ne samo, da se bo vaš spominski prostor hitreje zapolnil, nihče si ne želi ogledati 50 fotografij iste stvari.

7. Poskusite uporabiti ročne nastavitve

Nekaterim se to morda zdi preveč profesionalno, včasih pa bodo najboljše fotografije opremljene z ročnimi nastavitvami. Priporočamo, da pred potovanjem začnete spoznavati svoj fotoaparat in se igrate z njegovimi nastavitvami. Na voljo je veliko člankov, ki vam bodo pomagali razumeti, kako ročne nastavitve delujejo za vaš fotoaparat, zato hitro vprašajte Google. Morali bi se naučiti, kdaj izbrati ISO pred hitrostjo zaklopa ali F-stop in obratno, da dobite želeno sliko. Če se vam to zdi kot drug jezik, ne bojte se.

8. Pred tem malo raziskujte

Preden se odpravite na svojo avanturo, poskusite dobiti idejo, kaj želite posneti. Najboljši način, da izveste, kaj želite, je, da najdete nekaj navdiha. Oglejte si Pinterest, Instagram in druge platforme za družbene medije svojih najljubših fotografov ali točno določeno mesto, ki ga boste obiskali. Vedno je dobro, če si pridobite malo navdiha, preden se odpravite na novo mesto. Prav tako lahko odkrijete nekaj skritih kotičkov v mestu, ki ga nameravate obiskati.

9. Zbudite se zgodaj

Najboljše fotografije so posnete zgodaj zjutraj. Zakaj? Turistov ni zunaj in naravna svetloba je najboljša. Če se zgodaj zbudite, se je najbolje izogniti gneči na priljubljenih mestih, tako da imate več prostora in časa za preizkušanje fotografij.

10. Ne pozabite uživati v razgledu

Najpomembneje je, da uživate tudi na svojih potovanjih, sicer pa samo poiščete cilj in popolno fotografijo nekoga drugega. Najboljša fotografija je tista, ki jo posnamete z očmi. Zvoke in barve kraja lahko zajamete s kamero, nikoli pa ne vonja ali občutka, ko ste tam.

Upamo, da vam bo ta članek pomagal izboljšati vaše sposobnosti fotografiranja na potovanjih. Ne moremo biti vsi profesionalni fotografi, vendar smo lahko prepričani v svoje neverjetne fotografije.

Če imate še kak nasvet za fotografije s potovanj, nam to napišite v komentar.

 

Avtor: M.B.

Vir: traveltoblank.com