Tudi sodobni moški želijo skrbeti za urejen in zdrav videz, čeprav zapravijo približno trikrat manj za toaletne izdelke. Pogosto ne vedo, kako se tega lotiti, zato so nasveti kako se uporablja moška kozmetika zelo dobrodošli.
Za moškega postaja zdrav način življenja vedno bolj pomemben. Nega telesa in obraza ne predstavljata samo urejenega in zdravega videza, ampak tudi dejansko ohranjanje vitalnosti kože.
Ker je moška koža debelejša od ženske se na njej kasneje pokažejo znaki staranja. Priporočljivo pa je, da v sredini tidesetih let, najkasneje, začnejo skrbeti za zdrav videz. Njihova koža je bolj mastna in običajno so pore širše, zato je pojav mozoljev in ogrcov pogostejši in je zelo priporočljivo globisko čiščenje. Ker obstajajo različni tipi kože, je pomembno da izbiramo izdelke, ki nam ustrezajo.
nega moških
vir: LiveWellStrong
Moška koža je organ, odvisen od hormonskih nihanj. Hormon testosteron namreč spodbuja izločanje žlez lojnic, ki so pri moških številčnejše in aktivnejše. Nepravilnosti so zelo pogost pojav v puberteti, saj se kar 76 % najstnikov med 11. in 18. letom starosti sproprijema s težavno kožo. V tem obdobju odraščanja je izločanje hormonov na vrhuncu, saj ti pravzaprav sprožijo puberteto in pospešijo izločevanje žlez lojnic. Na povečano proizvodnjo sebuma vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so stres, utrujenost in nečistoče, zaradi katerih nastajajo mikrovnetja in posledično tudi nepravilnosti.
nega moških
vir: Men’s Fitness
 • Nega obraza
  Zjutraj in zvečer si splahnite obraz ali ga umijte z gelom. Če imate suho polt, izberite izdelek s kremno strukturo, sicer pa navadnega. Izogibajte se pilingu, saj ga redno opravljate že med britjem. Poleti lahko običajno kremo nadomestite s sredstvom za zaščito proti soncu. Izogibajte se grobim sestavinam, kot so alkohol, mentol in poprova meta. Na ustnice vsak večer nanesite za pikico navadnega vazelina.
 • Britje
  Negovano kožo obraza je veliko lažje briti, manj je tudi vnetij in vraščenih dlačic. Najprimernejši čas za britje je takoj po prhanju, saj velika količina vlage zmehča dlačice. Moško kožo vsak dan znova poškodujejo rezi z britvico in takšnim rezom se dlake uprejo ter s tem ustvarijo mikro-poškodbe. Epidermis se spremeni in tako odpre vrata mikrobom.
  nega moških
  vir: Ulmer Dermatology
  Brez zaščite se koža izsuši, kar pa le še okrepi občutek nelagodja in zategovanja. Ne uporabljajte preveč agresivnih mil ali čistilnih gelov. Izberite pene za britje brez mila in z nevtralnim pH, ki bodo omejile poškodbe hidrolipidnega sloja. Brado si navlažite s toplo vodo, da bo britje nekoliko lažje. Britvica mora biti čista in jo med uporabo večkrat sperite. Povsem normalno je, da je koža po britju občutljivejša, zato nanjo ne nanašajte alkohola oziroma druge pekoče snovi. Po britju uporabite vlažilno nego ter zmanjšajte dehidracijo kože in jo pomirite. Priporočljivo je tudi britje ali vsaj krajšanje dlačic pod pazduhami in na intimnem predelu, saj se tam najbolj znojite. Znoj, ki se prilepi na dlačice je veliko težje izmiti.
 • Nega telesa
  Moški se znojite veliko bolj kot ženske, zato je priporočljivo, da se oprhate večkrat na dan. Ko nanesete antiperspirant vsaj delno zmanjšate izločanje znoja pod pazduhami, kjer se zadržuje največ bakterij, ki so krive za neprijeten vonj znoja. Ženski je zelo neprijetno, ko jo objemate in oddajate neprijeten vonj. Nobeni tudi ni prijetno, če jo pobožate s hrapavimi dlanmi. Zato po vsakem umivanju na roke nanesite kremo za roke ali telo.
  moška nega
  vir: Brands-list
  Ker pa suha koža pogosto nastane tudi na komolcih in kolenih, je najbolje, da jo po tuširanju navlažite. Na komolcih in kolenih kjer se nabirajo odmrle celice ter daje neprivlačen izgled, je priporočljivo občasno narediti piling. Pri izbiri gelov za prhanje je pomembno, ne samo da ima prijeten vonj, vendar izdelek ne sme preveč izsušiti vaše kože. Po prhanju nahranite kožo tako, da se namažete z losijonom za telo po celem telesu. S kremo za telo lahko namažete tudi stopala, za katere uporabite bolj mastne kreme, zlasti učinkovite pa so tiste, ki trdo kožo odstranjujejo ob pomoči AHA-kislin, zaradi česar vam stopal ne bo treba drgniti s posebno pilo ali kamnom.

Nego po moško lahko izbirate med preverjenimi izdelki znamke Afrodita MEN, katera se zaveda, da sodoben moški prav tako skrbi za urejen in zdrav videz.

Delite s svojimi bližnjimi in prijatelji ter komentirajte, kaj se vam zdi najbolj pomembno pri vaši negi.