Znano je, da je modna industrija eden največjih onesnaževalcev planeta. Ustvari kar 10% vseh svetovnih emisij toplogrednih plinov. To je bistveno več kot vse emisije letalstva in ladijskega prometa skupaj. Če se ne bomo odrekli hitri modi, bo ta, po ocenah Združenih narodov, do leta 2050 predstavljala kar četrtino svetovnega ogljičnega proračuna. Spremeniti moramo svoje navade in hitro ukrepati.

Razkrivamo vam, kako se lahko modno oblečete, ne da bi pri tem obremenjevali Zemljo:

Zmanjšajte število novih nakupov

Prvi korak je, da zmanjšate število nakupov novih oblačil in modnih dodatkov. To nikakor ne pomeni, da ne morete navdušiti z novim modnim videzom, potrebujete le več ustvarjalnega navdiha.

Ste že slišali za možnost najema oblačil? Na ta način lahko prihranite denar in prostor v garderobni omari. Celo Marks & Spencer nudi to storitev. Na spletnih straneh, kot so Hirestreet, Girl Meets Dress in My Wardrobe HQ, lahko najamete tako luksuzne kose oblačil kot si tudi izposodite kavbojke za mesečni najem.

Nosite oblačila iz druge roke

Druga možnost je nakup starih ali rabljenih oblačil. Ne pozabite, da si tudi največje zvezdnice, denimo Kim Kardashian, Jennifer Aniston in Gwyneth Paltrow, ob posebnih priložnostih rade nadenejo stara oblačila. Torej gre za pravi modni trend. Nikakor pa vam ni treba zapraviti celega bogastva za retro dizajnerska oblačila iz luksuznih butikov.

Zakaj ne bi raje pobrskali po garderobnih omarah starejših sorodnikov? Celo princesa Beatrice se je leta 2020 poročila v obleki iz šestdesetih, ki je bila last njene babice. Je pa res, da je njena babica kraljica.

Predelajte oblačila, ki jih že imate v omari

Ena od možnosti je tudi, da svoja oblačila reciklirate. Na spletni strani Love Your Clothes boste našli veliko idej. Lahko pa tudi organizirate dogodek za izmenjavo oblačil s prijatelji. Če ne nosite enakih velikosti, se osredotočite na modne dodatke. Torbice, šali, pasovi in nakit lahko v hipu poživijo vaš videz.

Nakupujte pametno in premišljeno

Če se nikakor ne morete upreti skušnjavi in si želite kupiti nova oblačila, izberite kakovostna oblačila, ki vam bodo služila dalj časa.

Med modnimi velikani, ki se zavedajo pomena okolju prijazne proizvodnje oblačil, je vredno izpostaviti Stello McCartney in Vivienne Westwood. Ugodnejše blagovne znamke, ki prisegajo na trajnost, pa so People Tree, Rapanui Clothing in proizvajalec obutve Veja.

Za konec

Mogoče bo vašo željo po izdelkih hitre mode omilil podatek, da so Britanci največji odvisniki od hitre mode v Evropi. Vsako leto zavržejo kar 300.000 ton oblačil, ki končajo na smetišču. Večinoma gre za izdelke iz najlona ali poliestra, torej materialov, ki se tako kot plastika pridobivajo iz olja. Tovrstne tkanine se razkrajajo tudi dvesto let, za njimi pa v tleh in oceanih ostane mikroplastika.

Upajmo, da je končno napočil čas, da razmislimo o svojem odnosu do nakupovanja in začnemo sprejemati okolju prijaznejše odločitve.

Avtor: M.B.
Vir: onehome.org.uk