Barve oblačil vplivajo na naše razpoloženje bolj, kot si mislimo. Če se tega zavedamo, lahko že zjutraj z izborom pravih barv poskrbimo za lastno boljše počutje. S tem sami sebe podpremo bodisi pri pomembnih dogodkih ali pa se zgolj napolnimo s pravo energijo za lahkotnejše premagovanje vsakodnevnih ovir.

“Vsaka barva na nas in našo okolico učinkuje na poseben način, ker nosi svojo energijo.”

prave barve oblačil
@trendset.si

Barve, s katerimi se boste obdali, bodo vplivale na vaše razpoloženje. Hkrati pa tudi na odnos ljudi okrog vas in komunikacijo, ki jo boste deležni v poslovnem in zasebnem življenju. Da vam olajšamo barvno izbiro oblačil, v nadaljevanju navajamo primere, kako lahko z izborom določenih barv nezavedno delujete v svoj prid.

Premišljeno izbrana barva je kot poslovna poteza

Rdeča barva je barva moči, ki manj samozavestnim predstavnicam v poslovnem svetu lahko pomaga preglasiti močnejše moške energije. Ampak uporabljati jo morate premišljeno. Če menite, da vam primanjkuje samozavesti in ambicij, jo skrijte pod oblačila. V vsakem primeru bo delovala samo vam v prid, drugih pa ne bo motila pri komuniciranju z vami. Če pa zberete pogum in se odločite obleči v rdeča oblačila, bodite pripravljeni, da bodo ljudje okrog vas veliko bolj temperamentni v komunikaciji z vami.

Če bi radi vzpostavili vtis pomembnosti in občudovanja, se oborožite z dodatki v zlati barvi. Predstavite se kot oseba, ki ima samozavest in jasno vizijo za prihodnost. Zavedajte se, da je v poslovnem svetu to zelo močno sporočilo, ki privablja zaupanje poslovnih partnerjev.

“Premišljeno izberite barvo, ki jo nosite.”

prave barve
@freedigitalphotos.net

V popolnem nasprotju se boste znašli vsi ljubiteli sive barve, kajti siva velja za barvo neodločnosti. Zato za poslovne sestanke in srečanja, na katerih padajo pomembne odločitve, popolnoma neprimerna. Svetujemo vam, da se ji izogibate, saj boste v njej delovali utrujeno in prestrašeno.

Odlična komunikacija in popolna zbranost za podporo

Menite, da niste dobri sogovornik, imate pogosto tremo ali da se vam v komunikaciji z drugimi velikokrat zaplete jezik. Svetujemo, da se za pomemben sestanek oblecite v katerikoli odtenek modre barve. Z njeno pomočjo boste stimulirali komunikacijo in vplivali na izrekanje resnic. To pomeni, da boste brez težav povedali, kaj se vam zdi prav in kaj ne. In ker morate pri sklepanju pomembnih poslovnih odločitev ostati mirni. Vam pri tem posebno, če ste vzkipljive narave – lahko pomagajo oblačila v pastelnih odtenkih.

Če imate pred seboj pomemben projekt, ki od vas zahteva popolno zbranost in kreativne rešitve. Spodbudite svoj um z rumeno barvo in ji dodajte še kanček oranžne barve za dodatno energijo. Če vam primanjkuje koncentracije, se morate najprej pomiriti z modro in zeleno barvo. Šele nato spodbudite delovanje tistih atributov, ki jih potrebujete za doseganje poslovnega cilja.

“Modra za boljšo komunikacijo.”

poslovna obleka
@freedigitalphotos.net

V poslovnem svetu je črna barva pogosto izbrana v sili razmer, ker je nevtralna in neopazna. A naj vam zaupamo, da sicer velja za barvo zaščite in ob tem navzven nakazuje pomanjkanje življenjske energije. Da pa vas pomirimo: črna je vseeno dobra za komunikacijo, zato se ji ni treba vedno izogibati. Izberite jo le v primeru, ko res nimate druge možnosti.

Dober vtis pri neformalnih druženjih

Ko se odpravite na obisk ali pa ste v vlogi gostitelja, naredite dober vtis kot komunikativna in odprta oseba. Za sproščen dialog izberite oblačila, v katerem koli odtenku modre barve. Če ste gostitelj in bi radi dali vtis, da v vašem domu vlada harmonija, bo prava izbira zelena obleka. Če na obisk povabite prijatelje ali se odpravljate k njim, si lahko privoščite največ svobode. Izberite oblačilo po navdihu – prijatelji vas namreč brezpogojno sprejemajo takšne, kot ste.

Ljubeče in umirjeno za družinska srečanja

Če se vam obeta srečanje s taščo, nase nadenite umirjene barve. Najprimernejši so pasteli, ki bodo spodbudili taščino umirjenost. Pastelna zelena barva bo na primer v njej vzbudila občutek, da imata s partnerjem harmoničen in ljubeč odnos. Zelena barva je na splošno povezana s srcem, spodbuja sprejemanje in dajanje ljubezni, vpliva pa tudi na razumevanje in spodbuja sočutje. Za srečanje s taščo ne pozabite nase nadeti tudi kaj zelenega – za mirno komunikacijo.

“Zelena za srečanje s taščo.”

sproščena zelena
@freedigitalphotos.net

Vsi barvni obrazi ljubezni

Če so vas povabili na zabavo za samske, vam rdeča barva, v kateri boste izstopali z močno energijo, ne sme uiti. Rdeča barva je namreč barva akcije, spodbuja vse energije, daje vam pogum in hkrati vpliva na občutek prizemljenosti. Ko se vam odpirajo možnosti za razvoj ljubezenskega odnosa, vam bo največ koristi prinesla rožnata ali zelena. Ti privabljata srčne ljudi, zato sta primerni za prvi zmenek. Če se boste za zmenek opogumili in izbrali rdečo obleko, boste privabili ognjevitega moškega ali žensko, sanjača pa odgnali iz svojega življenja. Izogibajte se le rjavi barvi, za katero velja, da spodbuja samovšečnost.

V oranžnih oblačilih pričakujte zmenek poln zanimivih preobratov in seksualnega naboja. Oranžna barva namreč spodbuja kreativnost in vpliva tudi na živahnost komunikacije. Če pa bi radi očarali intelektualca ali intelektualko, to storite z izborom rumenih oblačil. Ta bodo vplivala na vašo miselnost in poživila um, saj je rumena barva idealna za spodbujanje intelekta.

“Rdeča je barva akcije.”

rdeča obleka
@freedigitalphotos.net

V podporo tudi vsakodnevnim rutinskim opravilom

Pospravljanje vašega doma je lahko učinkovitejše v rumenih odtenkih oblačil. Rumena barva spodbuja redoljubnost, organiziranost in nas polni z energijo. Za učinkovito nakupovanje je prav tako priporočljiva rumena barva, ki bo spodbudila vaš razum in preprečila brezglavo zapravljanje.

“Rumena barva bo preprečila brezglave nakupe.”

vesela rumena
@freedigitalphotos.net

Če se zavedate, da v trgovino zahajate le po tolažbo, se raje obdajte z belo, zeleno, modro ali najbolje vijolično barvo in pokličite prijateljico na klepet ob kavi. Še bole pa je, da se v tandemu odpravita na rekreacijo.

Za dobro motiviranost, občutek vitalnosti in energetsko nabitost bodo poskrbele živahne barve. V kolikor se odločite za mirnejšo obliko vadbe, kot je joga ali pilates, pa se raje oblecite v mirnejše odtenke. Da se boste med vadbo lahko sprostili, izberite na primer belo, ki vas bo opremila z vso potrebno lahkotnostjo. Ali vijolično, ki bo umirila vaš um in vam pomagala pri poglabljanju vase.

“Vijolična umiri vaš um.”

lahkotna vijolična
@freedigitalphotos.net

Barvni red v omari

Zdaj, ko poznate barvne osnovne, se lahko samozavestno odpravite do svoje garderobne omare. Iz nje brez milosti izločite barve, ki vas v vašem poslovnem in zasebnem življenju ne podpirajo. Nato pa se pogumno odpravite po nakupih in omaro napolnite z oblačili za uspešno prihodnost.

Avtorica: Metka Pravst

Diplomirana komunikologinja, ki od leta 2002 dela kot novinarka za različne slovenske tiskane in spletne medije. Od leta 1995 je aktivna kot ustvarjalka unikatnih izdelkov pod blagovno znamko MetiBeti (www.MetiBeti.com) in je urednica spletne strani Ustvarjalne roke (www.UstvarjalneRoke.si).