Bodimo iskreni – akne živcirajo vse nas, ne glede na to ali se z njimi soočamo na dnevni bazi ali pa nas napadejo samo občasno.
Veliko je faktorjev, ki akne povzročajo in ne moremo se znebiti vseh. Lahko je to rutinska skrb za kožo, agresivna kozmetika, glavno vlogo pri nastanku aken lahko igrajo hormoni ali pa se nepravilno prehranjujemo. In tu lahko veliko pripomoremo k zmanjšanju.
akne
stylecraze.com
Predstavljamo vam 7 živil, ki bi jih bilo za lepšo kožo potrebno čim večkrat vnesti v jedilnik.
Losos
Je eden izmed najboljših virov omega-3 maščobnih kislin, ki jih v hrani močno primanjkuje. Omega-3 kisline imajo močne protivnetne lastnosti, zato so pametna izbira v boju proti aknam. Poleg tega skrbijo za ohranjanje naravnih olj v koži, ki nas varujejo pred okužbami. Naj bo losos na vašem jedilniku vsak teden in opazili boste kako je vaša koža bolj čista in sijoča.
Chia semena
Tudi chia semena vsebuje ogromno omega-m maščobnih kislin. Poleg tega pa so bogata z kalcijem, proteini in vlakninami . Vse to ne vpliva dobro samo na kožo temveč tudi na zdravje celega telesa.iz chia semen si lahko naredite puding ali pa enostavno dodate žlico semen v najljubši smooti.
akne
lipoid-kosmetik.com
Polnozrnata živila
Živila, ki vsebujejo belo moko, so polna ogljikovih hidratov, ki vam močno povišajo krvni sladkor. Ker sladkorji zelo vplivajo na nastanek aken, raje posezite po polnozrnatih živilih, ki so bogata z vlakninami, poleg tega pa skrbijo za normalen nivo sladkorja v krvi.
Rooibos čaj
Zeleni čaj je mogoče najboljši spremljevalec splošna zdravja,  rooibos čaj pa je najboljši v boju z mozolji. Je poln antioksidantov, ki preprečujejo izbruhe aken. Poleg tega pa ne vsebuje kofeina in za poskrbi za dobro hidracijo telesa. V njem najdemo minerale kot so kalcij, železo in magnezij, ti pa negujejo vašo kožo od znotraj navzven.
akne
livestrong.com
Čičerika
Zaradi velike vsebnosti cinka je odlična za preprečevanje izbruhov aken. Cink ima veliko vlogo pri ohranjanju dobrega imunskega sistema, ki ga potrebujemo, da se lahko borimo z bakterijo, ki povzroča akne. Poleg tega je čičerika bogata z vlakninami, ki pomagajo ohranjati normalen nivo krvnega sladkorja.
Špinača in ohrovt
Kot večina ostale zelenjave imata veliko vsebnost vode, ki jo za lepo kožo nujno potrebujemo, polega tega pa sta bogata z vitaminom A. Ta skrbi za zdravje celic v koži poleg tega pa ji daje poseben sijaj.
akne
anytimefitness.com
Brazilski oreščki
So najboljši vir selena, ki je močan antioksidant in deluje protivnetno. Vsako jutro si privoščite enega ali največ dva. Pretiravati ne smemo, ker s tem presežemo priporočen dnevni vnos selena, ki je v prevelikih količinah lahko toksičen.