Avtodom je lahko odlična izbira za počitnice.  Za vas smo zbrali prednosti in slabosti takega načina potovanja.

Avtodom prinaša dostopnost

Potniki v avtodomu večino časa uživajo v lepem razgledu. Sprednja šipa je velika in nudi boljši panoramski pogled na okolico. Poleg tega sedimo visoko, to pa naredi pot še bolj zanimivo, saj vidimo več.

Dostopnost pomeni tudi, da lahko ob kaki turistični atrakciji, ki nudi nočno parkiranje za avtodome, tudi prespimo. Ni krasno, da se zjutraj zbudite le streljaj stran od zanimive točke in si jo ogledate še pred navalom turistov?

Avtodom je še najmanj uporaben v mestnih središčih. Zaradi velikosti je težje parkirati. To pa pomeni, da bo verjetno vozilo treba pustiti na obrobju mesta in se v center odpeljati z javnim prevozom ali taksijem. Z malo več načrtovanja boste verjetno našli primerno parkirišče za avtodome v bližini postajališča javnega prevoza.

Spoznavanje zanimivih ljudi

Nekako velja, da je v kampih in počivališčih za avtodomarje precej lažje vzpostaviti stik z drugimi popotniki kot pa na primer v hotelih. Predstavljate si, da imate tehnične težave s svojim avtodomom. Zagotovo vam bo z veseljem na pomoč priskočil kak izkušen voznik podobnega vozila. Ob tem bosta lahko pokramljala o krajih, ki jih je že obiskal, in podelila zanimive izkušnje.

Seveda lahko z drugimi turisti podobno kramljate tudi na zajtrku v kakem hotelu. A po naših izkušnjah je to manj verjetno.

Stroški namestitve

Če se odpravljate z avtodomom v državo, kjer je spanje v naravi dovoljeno, boste prihranili precej denarja. Vozilo boste namreč zvečer po celodnevni vožnji ustavili na primernem mestu in prenočili. To pomeni, da z nočitvijo ne bo nobenih stroškov. Drugače je na območjih, kjer je prenočevanje v avtodomih prepovedano. Tam lahko prespite le na parkiriščih, ki so temu namenjena in seveda plačljiva.

Namesto v hotelu boste prespali kar v svojem vozilu.

Hrana

Če se naokoli vozite v hiši na kolesih, ki ima seveda tudi priročno kuhinjo, potem je zelo verjetno, da ne boste jedli v restavracijah. Razen, če se vam kak dan ne bo ljubilo kuhati ali pa zaradi dežja ne boste zunaj postavili žara. Enostavno se zapeljete do najbližje trgovine in nakupite vse potrebno za nekaj dni potovanja. S številom oseb, ki potujejo, se viša tudi prihranek pri tej postavki.

Stroški goriva

Povsem logično je, da avtodom zaradi svoje velikosti porabi precej več goriva kot osebno vozilo. Če želite, da bo vaše popotovanje z avtodomom poceni, izberite državo, kjer gorivo ni drago. V Evropi so med državami z najcenejšim dizlom na primer Belorusija, Moldavija, Rusija, Ukrajina in Turčija, kjer boste za liter odšteli manj kot 1 evro.

Sproščanje

Kako se radi sproščate? Odgovorite na to vprašanje in izvedeli boste, ali je potovanje z avtodomom za vas.

Če se radi zleknete v ležalnik in opazujete naravo okrog sebe, če uživate v peki hrane na žaru in radi skočite na ribolov ali kopanje v bližnjo reko ali jezero, potem je avtodom za vas prava izbira.

Če pa vam je ljubše, da med počitnicami za vaše udobje skrbi nekdo drug, potem je verjetno bolje, da izberete kako drugo obliko potovanja.

Avtodom je za marsikoga idealen način preživljanja prostega časa.
Avtodom je za marsikoga idealen način preživljanja prostega časa.

Avtodom sicer prinaša več udobja kot kampiranje v šotoru, saj boste ves čas spali v postelji znotraj vozila – v teoriji to pomeni podobno udobje kot hotelska soba.

Se pa ob tem ne boste mogli izogniti številnim drobnim opravilom – pomivali boste posodo, skrbeli za čistočo okoli parkiranega vozila in praznili koše smeti. Vsak dan boste skrbeli tudi za rezervoar z vodo in praznjenje stranišča.

Če torej želite naokoli z avtodomom, se boste morali sprijazniti s temi opravili. Nekaterim to ne predstavlja stresa, drugim bi morda to znižalo kvaliteto dopusta. Razmislite, kaj je boljše za vas.

Najem ali nakup avtodoma?

Ugotovili ste, da je avtodom prava izbira za vas. Zdaj pa se vam poraja vprašanje: je vozilo bolj pametno najeti ali kupiti? Če imate na računu preveč denarja, potem je odgovor jasen. A takih je malo. Zato boste verjetno novo, dodatno vozilo morali kupiti na leasing ali pa za financiranje pridobiti kredit. Si to lahko privoščite? Ne pozabite še na stroške vzdrževanja avtodoma? Veste, kje ga boste parkirali? Ga boste sploh uporabljali toliko, da se vam nakup zares izplača?

Če se nameravate z njim na pot podati samo nekajkrat na leto, potem je verjetno bolje, da ga najamete, ko ga potrebujete. Bi raje, da je vozilo ves čas na voljo in se lahko, kadarkoli si zaželite, takoj odpravite od doma? Potem je nakup boljša izbira. Sploh če lahko zaradi službe in šoloobveznih otrok potujete le v času počitnic, ko je povpraševanje po najemu avtodomov precejšnje.

Še nekaj nasvetov za novopečene avtodomarje

Pakirajte podobno, kot da bi se na pot odpravili z letalom. No, je že res, da se boste izognili kontrolam in da nihče ne bo tehtal ali meril velikosti vaše prtljage. Ampak prostora v avtodomu zagotovo ne bo na pretek. Tudi v izjemno oblikovanih avtodomih je prostor dragocen. Računajte tudi, da boste vmes nekje oprali perilo.

Za nočitev se ustavite, še preden se znoči. V kampu je treba najti ustrezen prostor in ga pripraviti. Verjetno boste morali tudi poskrbeti za vodo in priključiti elektriko. Prihranite si stres in vse to opravite podnevi – ponoči so taka opravila precej bolj naporna.

Načrtujte obiske trgovine ali bencinske črpalke. Bolj praktično je, da kupite manjše količine hrane, saj ima tudi hladilnik v avtodomu precej omejen prostor. Ustavite se v manjši trgovini in poskusite kako lokalno specialiteto.

Tu in tam se le ustavite v restavraciji. Malce si je le treba oddahniti od vsakodnevne priprave obrokov. Sploh če ugotovite, da je na vaši poti zanimiva restavracija, kjer bi res radi obedovali.

Za konec..

Če ste se prebili do konca tega članka, vas ta tematika očitno zanima. Poskusite, ne bo vam žal. Sploh če se boste na pot odpravili z družino, je lahko taka oblika potovanja cenovno precej ugodna. Avtodomi so vse bolj popularni zaradi svobode, ki jo nudijo. Ne izberite pa potovanja z avtodomom samo zato, da bi nekaj prihranili. Tak način potovanja vam mora biti pisan na kožo in ustrezati vašemu načinu življenja. Vsekakor pa vsaj enkrat avtodom najemite, preden se odločite za tako veliko investicijo in nakup.