Črni petek je dan, ko v ZDA tradicionalno pripravljajo številne popuste, bolj znan kot “Black Friday”. Ta dan pa se je pred nekaj leti množično razširil tudi pri nas. Gre za odlično priložnost za nakupe z velikimi popusti. Vendar pa nekatera podjetja popuste izkoriščajo že veliko pred dejanskim črnim petkom, ki sledi prazniku Thanksgiving Day, na četrti četrtek v novembru.

Vas mika, da bi se odločili za katero izmed ponudb na črni petek? Teh 15 nasvetov vam bo pomagalo, da nakupujete premišljeno in ob tem tudi resnično prihranite. Tako boste na črni petek plačali najnižje cene za najboljše izdelke.

1. O izdelkih, ki jih želite kupiti, raziskujte že prej

Na trgu je na stotine izdelkov, ki jih nima smisla kupovati. Zato se vam splača nameniti nekaj časa za raziskovanje informacij o izbranem izdelku. Preberite komentarje, forume, ocene ….

Tako boste izbrali tistega, ki ima karakteristike po vaših željah in hkrati ne prekorači cene, ki ste jo pripravljeni zanj plačati.

2. Bodite previdni pri nepoznanih znamkah

Samsung in Sony sta znana po svojih kvalitetnih televizijah, kaj pa Polarid in Blaupunkt?

Na črni petek lahko zasledimo zelo poceni ponudbe, a samo zato, ker ima televizor 4K in HDR na embalaži, še ne pomeni, da bo imel tako dobro sliko najboljši. Potrebno je vzeti izdelek pod drobnogled in se natančneje pozanimati o karakteristikah, npr. o kvaliteti slike in zvoka. Naj vas akcije ne zapeljejo v nepremišljen nakup.

3. Če kupujete elektroniko, se seznanite z življenjskimi cikli

Večina naprav, kot so pametni telefoni, televizorji, tablični računalniki, vsako leto dočaka svoje nove različice. Trgovci se potrudijo, da nam hitro vzbudijo željo po novi, bolj napredni izdaji.

Njihov cilj je, da nas prepričajo v nakup najnovejše različice, čeprav je lanski model še vedno čisto ustrezen. Nakup leto starega modela se pogosto izkaže kot boljši in ugodnejši nakup.

4. Raziščite cene izdelka v preteklih mesecih

Ko so raziskovali ponudbe za črni petek leta 2020, so ugotovili, da je bilo 85% izdelkov v prejšnjih razprodajah že na voljo za enako ceno ali manj.

V tujini obstajajo spletna orodja, s katerimi lahko preverite, za koliko je bil izdelek že na voljo. Tako lahko ugotovite, ali je »znižana cena« resnično vredna nakupa. Če nakupujete na Amazonu, si lahko pomagate z CamelCamelCamel ali PriceRunner, ki ima pokritost trga Velike Britanije.

5. Naredite seznam ponudnikov izbranega izdelka

Seznam vam ne bo pomagal samo pri iskanju primerne cene, ampak vam bo v pomoč tudi, če pri izbranem ponudniku izbranega izdelka ne bodo imeli več na zalogi.

Ob velikih akcijah se namreč pogosto zgodi, da je zaloga pri dobaviteljih premajhna in ta hitro poide. Seznam trgovcev vam tako pomaga, da do izdelka vseeno pridete v času akcij.

6. Ugotovite, ali vam ponudnik izenači ceno

Nekateri trgovci omogočajo, da vam izdelek prodajo po ceni, če jo najdete nižjo pri konkurenci. To običajno navedejo v svojih prodajnih pogojih.

Pred nakupom se pozanimajte, ali je njihova cena res najnižja in če se lahko dogovorite za dodatni popust.

7. Registrirajte se v izbranih spletnih trgovinah že prej

Znano je, da se spletne trgovine ob velikih akcijah, kot je tudi črni petek, upočasnijo in so najboljše ponudbe hitro razprodane. Verjetno si želite nakup opraviti čim hitreje in brez težav.

Odprite spletne račune oziroma se registrirajte pri vaših najljubših ponudnikih, da boste lahko hitro zaključili nakup, ko bodo objavili svoje ponudbe.

Prav tako se je priporočljivo prijaviti na njihovo e-obveščanje in jim slediti na družbenih omrežjih, saj vam to lahko omogoči hiter dostop do objavljenih ponudb.

8. Ustvarite seznam želja

Nekatere spletne trgovine vam ponujajo možnost, da izdelke dodate na seznam želja. Tako imate na enem mestu že izbrane izdelke in enostavno lahko spremljate, kdaj se bodo cene spremenile.

Pogosto v spletni trgovini pregledujemo izdelke v akciji, ampak na črni petek nastane prava poplava znižanih izdelkov, kar nam vzame veliko časa, da vse pregledamo. Tako pa enostavno preletimo samo izdelke na našem seznamu in vidimo, če so tudi ti v akciji.

9. Prehitite črni petek in nakupujte že prej

V zadnjih letih veliko trgovcev z znižanji prične že dober teden ali dva pred črnim petkom. Nekateri promocije izvajajo skozi cel november.

Če čakate na sam črni petek, da poiščete ugodne ponudbe, ne pozabite, da bodo najboljše ponudbe že pošle in bodo nekateri izdelki morda že razprodani.

Bodite pozorni na ponudbe skozi ves mesec, da boste na tekočem z objavljenimi ponudbami.

10. Zasluži, medtem ko nakupuješ

Že sami spletni trgovci ob nakupih ponujajo kupone, ki jih lahko vnovčite in si tako del plačila povrnete. V tujini pa obstajajo tudi strani, ki te nagradijo ob nakupih določenih znamk tako, da ti povrnejo določen odstotek kupnine. Taki strani sta Topcashback in Quidco, ki združujeta več kot 4000 trgovcev.

Vseeno pa morate biti pozorni, da vas ne zavedajo v nakup izdelkov, ki jih pravzaprav niste nameravali kupiti.

11. Na črni petek uporabljajte svoj telefon tudi v fizičnih trgovinah

Če se nameravate na črni petek pogumno odpraviti po nakupih v fizične trgovine, to ne pomeni, da ignorirate spletne trgovine.

Še vedno si lahko pomagate s primerjavo cen in izdelkov, da si lahko zagotovite najboljšo ponudbo in nakup tudi v fizični trgovini.

12. Osredotočite se na ceno, ne prihranek

Cene so pogosto prikazane tako, da poudarijo, koliko smo privarčevali. A naj vas to ne zavede. Vedno je končna cena tista, ki jo boste plačali, in ta mora biti ustrezna za izdelek, ki ga kupujete.

Nekateri izdelki so lahko dlje časa v ponudbi po znižani ceni kot pa s polno ceno. Bodite pozorni tudi na to.

13. Preverite pogoje za vračilo

Pogoji se med trgovinami zelo razlikujejo. Za nakup v fizični trgovini lahko izdelek brez napake vrnete, z zamenjavo ali vračilom kupnine, vendar le, če trgovec to omogoča. Da ne boste razočarani, se pred nakupom pozanimajte, pod kakšnimi pogoji izdelek lahko vrnete.

Nakup preko spletnih trgovin pa vam daje kot potrošniku več pravic. V 14 dneh od datuma dostave lahko javite, da odstopate od naročila, in izdelek v nadaljnjih 14 dneh vrnete. Pri tem pa dobite celotno povračilo kupnine. Seveda so tukaj omejitve glede odpiranja in uporabe izdelka, ki jih je potrebno upoštevati. Bodite pozorni na politiko vračil pri vsakem spletnem trgovcu.

14. Razmislite o nakupu prek spleta in prevzemu v trgovini

Nekateri trgovci na drobno že omogočajo, da izdelke nakupujete prek spleta, prevzamete pa na njihovem prodajnem mestu.

Nakupovanje na ta način vam lahko pomaga prihraniti tako pri času kot pri stroških dostave.

15. Ne pozabite na »Cyber Monday«

Zgodovinsko gledano je bil črni petek namenjen obisku fizičnih trgovin, Cyber Monday (spletni ponedeljek) pa spletni ponudbi. Zdaj se več denarja porabi prek interneta kot v trgovini že na črni petek, vendar to ne pomeni, da bi morali prezreti Cyber Monday.

Nekateri trgovci na drobno, zlasti tisti, ki so osredotočeni na računalništvo, bodo imeli ponudbe za prenosnike, namizne računalnike, tiskalnike in drugo tudi na Cyber Monday. Torej, če izdelka, ki ste ga želeli, niste dobili na črni petek, preverite ponudbe še čez vikend in v ponedeljek.

 

Avtor: M.B.

Vir: which.co.uk