Francoski DJ in producent David Guetta je poskrbel za velik odziv, ko je v pesmi uporabil umetno inteligenco. Ob tem je pojasnil: »Ustvaril sem to za šalo in rezultat je bil tako dober, da nisem mogel verjeti.«

David Guetta je na Twitterju delil videoposnetek, kako med enim od njegovih koncertov predvaja pesem, v kateri je uporabil tehnologijo umetne inteligence:

Naj vam predstavim… Emin-AI-em 👀” pic.twitter.com/48prbMIBtv — David Guetta (@davidguetta) 3. februar 2023

V eni izmed svojih pesmi je uporabil umetno inteligenco (AI) in dodal vokal znanega raperja Eminema. Slišati je bil neverjetno pristno. Pri tem je uporabil dve različni AI orodij, s katerima je ustvaril tako besedilo kot glas v slogu znanega Eminema.

Ob tem je pojasnil, da v bistvu lahko napišete besedilo v slogu katerega koli izvajalca, ki vam je všeč. Sam je v orodje vtipkal: »Napiši verz v slogu Eminema o prihodnjem rave zvoku«. Šel je na drugo spletno mesto z umetno inteligenco, ki lahko poustvari glas. Vstavil je besedilo in naredil posnetek. Sodeč po posnetku so bili ljudje navdušeni.

Moč umetne inteligence v glasbi in etičnost

David Guetta je tako postavil v ospredje temno plat umetne inteligence, ko je dokazal, kako dobro deluje nova tehnologija pri posnemanju glasov znanih izvajalcev.

Skladba, ki jo je ustvaril s pomočjo umetne inteligence, ne bo nikoli komercialno izdana. Znano ni niti, kakšno mnenje ima o vsem tem Eminem, da je bil njegov ‘navidezni glas’ uporabljen na velikem koncertu.

So se pa odzvali številni njegovi sledilci, ki so bili enostavno osupli nad rezultatom in se strinjajo tudi z njegovim mnenjem o prihodnosti glasbe in uporabi umetne inteligence. Razprava se je sprožila tudi pri številnih nasprotnikih, ki nad eksperimentom niso bili navdušeni.

Slika je simbolična.

V zadnjih nekaj mesecih je na platformah, kot je TikTok, pristalo več viralnih vsebin, ki so ustvarjene z umetno inteligenco. Oboževalci so vzeli že obstoječe pesmi in uporabili orodja z umetno inteligenco, da so pesmi zvenele, kot da jih poje drugi izvajalec. Nekateri izvajalci so že izrazili svoje nestrinjanje s tehnologijo, čeprav pogovori in razprave še vedno potekajo.

Avtor: M.B.

Vir: variety.com; YouTube, Twitter