Če ste kdaj sanjarili o potovanju na konec sveta, je to lahko samotni otok Tristan da Cunha. To je otočje, ki leži na najbolj oddaljenem delu Južnega Atlantika. S svojo izjemno oddaljenostjo od katere koli druge celine, je postal znan kot najbolj oddaljen naseljeni otok na svetu.

Tristan da Cunha je uradno del Svete Helene, odvisnega ozemlja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Če boste želeli potovati tja, pa začnite načrtovati svojo pot že 365 dni vnaprej, saj boste potrebovali predhodno odobritev po elektronski pošti. Ladje pa sprejmejo največ 12 potnikov in plujejo le nekajkrat na mesec.

Otok z enim naseljem in 250 prebivalci

Tristan da Cunha so odkrili leta 1506, vendar so na njem začeli živeti šele leta 1816. V edinem naselju, imenovanem Edinburg of the Seven Seas, danes živi okoli 250 prebivalcev. V naselju se nahajajo: osnovna šola, pošta, dve cerkvi, trgovina, kavarna, ki deluje kot vaški muzej, in ena zdravstvena ustanova z nekaj stalnimi zdravniki in gostujočim zobozdravnikom. Mesto so poimenovali po vojvodi Edinburgu, ki je bil takrat britanski kralj.

Televizija v živo in novice so na otok prišle šele leta 2001.  Imajo počasno internetno storitev, na otoku pa nimajo telefonskega omrežja ali lokalnega časopisa. 

Samozadostnost in trajnosten način življenja

Otok je znan po svoji samozadostnosti, saj nimajo zračnih povezav s kopnim. Prebivalci se preživljajo s kmetijstvom in živinorejo. Edina možna povezava s celino je po morju, kjer pa je načrtovanje vnaprej ključno, saj otok vsako leto obišče le devet ribiških ladij. Zato morajo prebivalci, ki želijo opraviti svoje božične nakupe na Amazonu, začeti naročati šest mesecev naprej.

Tristan da Cunha je znan po svoji bogati biotski raznovrstnosti. Otočje je dom številnih rastlin in živali, med drugim tudi pingvinov, ki so postali simbol otoka. Ta vrsta pingvinov je prilagojena življenju na strmih obalah in skalnatih terenih, kjer gnezdi večina populacije.

Kljub svoji izjemni oddaljenosti in majhnosti Tristan da Cunha ostaja pomemben del svetovne skupnosti. Vlada otoka sodeluje z Združenim kraljestvom in drugimi državami, da zagotavlja varnost in blaginjo svojim prebivalcem. Otok se lahko pohvali s tem, da ima svoj uradni jezik – angleščino, ta je sicer narečje, ki ga uporablja najmanj ljudi na svetu.

Tristan da Cunha je edinstven kraj na svetu, ki ga je vredno obiskati in odkriti njegove skrivnosti. Ponuja varnost, ki jo dandanes redko najdemo na svetu. Skupnost otoka medsebojno sodeluje in si vedno pomaga. Kljub temu, da je oddaljen in majhen, ima bogato kulturo, izjemno okolje, ki ga je vredno ohranjati za prihodnje generacije.

Avtor: M.B.

Vir: today.com