Načrtujete vaše potovanje in se ga že močno veselite. Po pakiranju, dolgi vožnji končno prispete na cilj. In takrat vas preseneti dež. Ni nujno, da vam slabo vreme pokvari potovanje. Ostanite pozitivni in upoštevajte te nasvete, da si zagotovite zabavne in sproščujoče počitnice, ne glede na vreme.

Načrtujte vnaprej

Vnaprejšnje načrtovanje vam lahko pomaga, da se izognete slabemu vremenu. Preverite vaše želene destinacije in kateri letni čas je zdaj tam. Preverite tudi podatke o lokalnem vremenu in prihajajočo vremensko napoved. Če veste, da boste potovali na deževno območje, poiščite notranje in kulturne dejavnosti, ki jih lahko obiskujete med slabim vremenom. Če veste, da boste kljub deževnemu vremenu ostali zunaj, poskrbite za ustrezno prtljago, z dežnimi škornji in dežnim plaščem. Zavarovanje na poti vas lahko tudi reši v primeru odpovedanih letov ali velikih zamud.

Sprememba poti

Številne otoške ali gorske destinacije imajo različne vremenske vzorce. Že 30-minutna vožnja vas lahko reši slabega vremena. Na znanem španskem Kanarskem otoku Tenerifu je severna stran po navadi oblačna, hladna in deževna. Če se vozite približno uro proti jugu, boste najverjetneje naleteli na sončno nebo in višje temperature. Tudi padavine okoli gorskih mest, kot so Arizona, Utah in Nova Mehika, so lahko zelo različne. Torej, če imate v načrtu pohod, razmislite o drugi poti ali nadmorski višini.

Privoščite si dan za razvajanje

Če dežuje, lahko obiščete hotelski bazen ali spa v bližini. Slabo vreme lahko preživite v masažni kadi, savni, na masaži ali se sproščate v bazenu. Po nekaj dneh raziskovanja in pohodništva bo to gotovo pravi balzam za vaše telo. In morda tako vaše potovanje ohranite še v lepšem spominu. Spa dan je popolna aktivnost, ki jo lahko izvajate sami, s prijatelji ali s partnerjem.

Jejte, jejte in še malo jejte

Slabo vreme je lahko odlična priložnost, da raziskujete lokalno kulinariko. Obiščite lokalno tržnico, preizkušajte ulično hrano ali se prijavite na lokalni kuharski tečaj. Če niste prepričani, kje začeti, povprašajte v recepciji hotela ali turističnem informacijskem centru, kjer lahko poskrbijo za rezervacijo restavracije ali vam dajo nekaj predlogov.

Odvisno od vašega cilja si lahko privoščite lagodno kosilo v Španiji, preživite dan v pokriti tržnici v Singapurju ali se naučite pripravljati »arepas« v Kolumbiji. Ni vam treba jesti zunaj. Eden (najokusnejših) spominov s potovanja je lahko tudi, ko v dežju tavate po Milanu in iščete lokalno trgovino, da si nakupite italijanske suhomesnate izdelke in sire.

Uživajte ob degustaciji lokalnih pijač

Ob predpostavki, da ne nameravate voziti, je lahko uživanje tradicionalnih pijač zabaven način za preživljanje turobnega dneva ali noči. Ne glede na to, ali gre za irski pub v Dublinu, degustacijo »mezcala« v Mehiki, vinsko klet Malbec v Argentini ali piano bar na ulici Bourbon Street, bo ob pijači slabo vreme zagotovo hitreje minilo. Poleg tega je obisk priljubljenih lokalov odličen način za učenje lokalnega jezika in sklepanje novih prijateljstev z domačini. Samo pijte odgovorno.

Preznojite se

Če dež še vztraja, izkoristite priložnost in se dobro razgibajte v hotelskemu fitnesu. Ali pa pojdite še korak dlje in obiščite vadbo, ki je edinstvena na vaši destinaciji. Na primer tajski boks v Phuketu, »capoeira« v Braziliji, tradicionalna joga v Indiji ali »bachata« v Mehiki. Seveda je to morda izven vaše cone udobja, vendar bo to odličen spomin na vaše potovanje.

Obiščite muzej

Obisk muzeja vas lahko reši pred dežjem in hkrati še zabava. Če vas skrbi, da bodo vsi imeli enako idejo, se izogibajte znanim točkam in raje obiščite manj znane muzeje. V Parizu na primer namesto znamenitega muzeja Louvre raje obiščite Rodina ali v Madridu namesto Prade raje obiščite Sorollo. Morda boste prijetno presenečeni nad tem, kar boste našli. Namesto da se prerivate in čakate v dolgih vrstah, da bi si ogledali Mono Liso, se lahko približate originalnim skulpturam v starem dvorcu.

Ostanite ves dan v postelji

Počitnice so namenjene sproščanju, in čeprav si morda ne dovolite razkošja, da bi doma ves dan preležali v postelji, je to na deževen dan med potovanjem dobra ideja. Veseli boste, da ste si vzeli čas in uživali ob gledanju filmov ali branju romanov, za katere prej niste imeli časa. Poleg tega pa, kdo se brani strežbe v sobi?

Poglejte si film

Morda niste razmišljali o ogledu filma na počitnicah, dokler se niste znašli sredi nevihtnega dneva v Bangkoku. Obiščite lokalni kino in preživite popoldne na skoraj ležečem sedežu z masažo stopal v prvorazrednem kinu, z vinom, pokovko in sladoledom. Kaj si lahko sploh še želite?

Malo se zmočite

Če le ni nevihtno, viharno vreme, naj vas rahlo deževje ne odvrne od načrta potovanja. Morda boste celo ugotovili, da imate mesto samo zase. Dež prestraši večino drugih turistov, kar lahko izkoristite sebi v prid. Malo dežja sicer nikomur ne škodi, lahko pa naredi poti spolzke in zahrbtne. Zato, ko dežuje, raje ne preizkušajte kakršnih koli ekstremnih dejavnosti na prostem, kot sta plezanje ali gorsko kolesarjenje.

Pojdite po nakupih

Če se zaradi slabega vremena počutite slabo, je lahko dobra rešitev nakupovanje. Večina večjih mest ima običajno nakupovalno središče ali del mesta, kjer lahko obiščete butike ali vintage trgovine za nakup unikatnih oblačil in spominkov. Gurmanske trgovine in tržnice so lahko prav tako zabavna mesta, kjer lahko na potovanju preživite deževen dan.

Pišite razglednice ali dnevnik

Se še spomnite, ko so ljudje pisali na papir? Kdaj ste nazadnje prejeli kako razglednico po navadni pošti? Prinesite malo veselja svojim prijateljem in družini tako, da kupite razglednice in napišete sporočila iz tujine. Občutili boste osebno zadovoljstvo, vaši najdražji pa bodo navdušeni, ko bodo vaše kartice prejeli po pošti. Ali pa pišite potovalni dnevnik na enak način, kot bi pisali svoj blog ali objave na vaših družbenih omrežjih. Ni le terapevtsko, ampak vam bo pomagalo ohraniti spomine na počitnice, medtem ko čakate, da deževje mine.

Če z vami potujejo otroci

Slabo vreme je lahko še posebej frustrirajoče, če potujete kot družina. Otroci se dolgočasijo in so razposajeni. Včasih lahko sprememba rutine pripomore k temu, da je dan v zaprtih prostorih z družino bolj zabaven. Na primer jejte pico za zajtrk in palačinke za večerjo ali naročite nekaj vznemirljivega iz sobne strežbe, kot je vroča sladica.

Naj vaši otroci počnejo nekaj, česar običajno ne smejo, na primer gledajo dva filma zapored ali pa jim dovolite, da sami pečejo piškote. Zgradite utrdbo iz rjuh, priredite plesno zabavo ali modno revijo. Če bivate v hotelu, vprašajte, če imajo morda igralnico za otroke.

Summer Hull, strokovnjakinja za družinska potovanja TPG, ima nekaj nasvetov: »Medtem ko je deževen dan lahko odličen izgovor, da upočasnite tempo potovanja, pojdite na splet in raziščite lokalne dejavnosti v zaprtih prostorih. Odpravite se ven z dežnikom, naročite taksi in naj vas odpelje v otroški muzej, notranjo igralnico ali morda celo v kino.«

Avtor: M.B.

Vir: thepointsguy.com