Na Facebook konferenci v San Jose v Kaliforniji, je izvršni direktor Mark Zuckerberg razkril sedanjo različico 10-letnega ambicijoznega načrta za družbo.
facebook
Vir: Screenshot/Facebook
V bistvu je Zuckerberg predstavil načrt kot tristopenjsko Facebook akcijsko igro. Najprej si vzamejo čas in razvijejo estetsko in najsodobnejšo tehnologijo. Potem izdelajo oziroma zgradijo izdelek, ki temelji na tej tehnologiji. Na koncu pa ga vgradijo v ekosistem Facebook, v katerem lahko razvijalci in zunanja podjetja uporabijo to novost in si s tem zgradijo nov ali še povečajo svoj obstoječi posel na platformi.
Do leta 2026 naj bi imel ves svet dostop do interneta in v uporabi pametna očala, ki bodo navzven popolnoma enaka navadnim, čeprav jih bo podpirala umetna inteligenca. Inteligenca naj bi bila razvita tako kvalitetno, da bomo lahko govorili z njo preprosto kot je danes klepetati z ljudmi.
Svet brez zaslonov
Na svoj račun bodo prišli ljubitelji znanstvene fantastike. Namesto pametnih telefonov, tabličnih računalnikov ali kar koli drugega z zaslonom, bo kmalu v prihodnosti vse predvajano v očeh, upravljanje pa bodo prevzeli naši možgani.
facebook1
Vir: Screenshot/Facebook
Mešani navidezno-resničnostni svet je zanimiv za vlagatelje, odpira pa tudi vrata do nekaterih norih scenarijev, kjer Facebook oziroma kakšno drugo tehnološko podjetje beleži vse kar vidimo, slišimo in morda celo mislimo. Tukaj se pojavljal kar nekaj vprašanj in zavedanje kam ta tehnologija drvi.
Potencial je ogromen. Facebook si je zadal cilj, da bo izvedel prvo »teleportacijo«.
Nedolgo nazaj so na sedežu družbe predstavili prostor imenovan »SOCIAL VR« kjer omogočajo zemljanom virtualne resničnosti druženje med seboj. Čeprav so nekateri fizično prisotni v tem prostoru, nekateri pa uporabljajo slušalke in očala na drugem koncu sveta je to sedaj mogoče. To je nekoliko grozljivo, ampak to je znak kako vidi Facebook preživljanje časa s prijatelji v prihodnosti.
facebook2
Vir: Screenshot/Facebook
Predstavljajte si, da obiščete restavracijo s hitro prehrano McDonald’s. Na blagajni sedi navidezni človek »avatar«, vas pogleda naravnost v vaše oko in zazna kaj boste naročili. Vodilni v Facebooku pravijo, da smo temu že zelo blizu.
Včasih znanstvena fantastika, danes pa tik pred lansiranjem na trg.
Kakšno je vaše mišljenje o tem, sporočite v komentarju spodaj!