Prihodnost prinaša nastajajoče tehnologije, ki bodo spremenile način našega življenja, kako skrbeti za svoje zdravje in nam pomagale preprečiti podnebno katastrofo.

Tehnologija se premika z veliko hitrostjo. Včasih se zdi, da vsak dan nastaja nova tehnologija, ki bo spremenila prihodnost. Toda s tako številnimi tehnološkimi nadgradnjami, ki se ves čas dogajajo, je enostavno izgubiti sled za neverjetnimi načini, kako svet napreduje.

Porajajo se programi umetne inteligence, ki pišejo pesmi iz nič in ustvarjajo slike iz nič drugega kot besednega poziva, obstajajo bionične oči, ogromni hologrami in hrana, narejena v laboratorijih. Zbrali smo nekaj najbolj vznemirljivih tehnologij prihodnosti.

Nekrobotika

Včasih nove tehnologije prihodnosti ponudijo neverjeten razvoj z možnostjo spreminjanja prihodnosti, hkrati pa so neverjetno srhljive. To je eden od načinov za opis ideje o nekrobotiki, ki, kot že ime pove, vključuje spreminjanje mrtvih stvari v robote. Čeprav to zveni kot zaplet za srhljivo grozljivko, je to tehnologija, ki jo raziskujejo na univerzi Rice.

Skupina raziskovalcev je mrtvega pajka spremenila v robotsko prijemalo, ki je lahko pobralo druge predmete. Da so to dosegli, so pajku vbrizgali zrak. To deluje, ker pajki uporabljajo hidravliko, da svojo različico krvi (hemolimfo) potisnejo v okončine, zaradi česar se iztegnejo.

Trenutno je ta koncept v začetni fazi, vendar bi lahko pomenil prihodnost, v kateri bodo mrtve živali uporabili za nadaljnjo znanost.

Peščene baterije

Ni nujno, da je vsaka tehnologija, ki izboljšuje našo prihodnost, zapletena, nekatere so preproste, a izjemno učinkovite.

Eno od tovrstnih tehnologij so razvili finski inženirji, ki so našli način, kako spremeniti pesek v velikansko baterijo.

Ti inženirji so nabrali 100 ton peska v jekleno posodo velikosti 4 x 7 metrov. Ves ta pesek je bil nato segret z vetrno in sončno energijo.

To toploto lahko nato distribuira lokalno energetsko podjetje za ogrevanje stavb v bližnjih območjih. Energijo lahko na ta način shranjujete dolgo časa.

Vse to se zgodi s konceptom, znanim kot uporovno segrevanje. Z njim se material segreje zaradi trenja električnih tokov.

Pesek in kateri koli drug prevodnik, ki ni superprevodnik, se segreje z elektriko, ki prehaja skozenj, in ustvari toploto, ki jo je mogoče uporabiti za energijo.

Inteligentni ekso-skeleti

Ekso-okostnjaki obstajajo že leta tako v popularni znanstveni fantastiki kot v resničnem življenju. Toda z leti je tehnologija hitro postajala vse bolj impresivna.

Predvsem v zadnjih letih smo videli, da je tehnologija postala lažje dostopna mladim. Atlas 2030 je opisan kot najnaprednejši mobilni medicinski ekso-skelet, zasnovan posebej za otroke.

Čeprav še ni komercialno dostopna, bi ta tehnologija lahko pomagala otrokom v prihodnosti, saj bi ponudili pediatrični medicini ekso-skelet spodnjega dela telesa. To bi lahko pomagalo pri hoji otrokom s hudimi nevromišičnimi boleznimi, cerebralno paralizo ali spino bifido.

Katapultiranje satelitov v vesolje

Kdo bi si mislil, da je najboljši način za izstrelitev satelitov v vesolje z improviziranim katapultom. Res je veliko pametnejši od katapulta, vendar tehnologija deluje na podoben način.

SpinLaunch je prototipni sistem za pošiljanje satelitov ali drugega tovora v vesolje. To počnejo z uporabo kinetične energije namesto običajne tehnike uporabe kemičnega goriva, ki ga najdemo v tradicionalnih raketah. Ta tehnologija bi lahko bila sposobna vrteti koristne tovore pri 8000 km/h in 10.000 G, nato pa jih izstreliti v nebo skozi veliko lansirno cev.

Seveda bodo še vedno potrebni majhni raketni motorji, da tovor doseže orbito, vendar SpinLaunch trdi, da ta sistem zmanjša porabo goriva in infrastrukture za impresivnih 70 odstotkov.

Podjetje je že podpisalo pogodbo z Naso, ki preizkuša sistem.

Ksenotransplatacija

Vstavljanje srca prašiča v človeka se zdi slaba ideja, a kljub temu je to eden najnovejših medicinskih postopkov, ki hitro napreduje.

Ksenotransplatacija je postopek presaditve, implementacije ali vlivanje celic, tkiv ali organov živalskega izvora v človeka in ima potencial za revolucijo v kirurgiji.

Eden najpogostejših posegov doslej je vstavitev prašičjega srca v človeka. To se je zdaj uspešno zgodilo dvakrat. Vendar je bil eden od bolnikov živ le nekaj mesecev, drugega pa še opazujejo.

Pri teh operacijah srca ni mogoče takoj nadomestiti organa človeka, najprej je potrebno opraviti urejanje genov. Določene gene je treba izločiti iz prašičjega srca in dodati človeške gene, predvsem v zvezi z imunskim sprejemanjem in tiste za preprečevanje prekomerne rasti srčnega tkiva.

Trenutno so te operacije tvegane in ni gotovosti glede uspeha. Vendar bi lahko v bližnji prihodnosti opazili redne ksenotransplantacije, s katerimi bi zagotovili srca ali tkiva živali ljudem, ki jih potrebujejo.

Generiranje slik z umetno inteligenco

Ker umetna inteligenca še naprej opravlja delo tako dobro kot ljudje, je na seznam treba dodati novo industrijo – svet umetnosti. Raziskovalci podjetja OpenAI so ustvarili programsko opremo, ki lahko ustvari slike iz samo besednih pozivov.

Vnesite ‘pes s kavbojskim klobukom, ki poje v dežju’ in dobili boste množico popolnoma izvirnih slik, ki ustrezajo temu opisu. Izberete lahko celo, v katerem umetniškem slogu bo vaša zahteva prikazana. Vendar tehnologija ni izpopolnjena in ima še vedno težave, na primer, ko smo ji dali slabe pozive pri oblikovanju risanih likov.

Ta tehnologija, znana kot Dall-E, je zdaj druga ponovitev in ekipa, ki stoji za njo, jo namerava še naprej razvijati. V prihodnosti bi lahko videli, da se ta tehnologija uporablja za ustvarjanje umetniških razstav, za podjetja, da dobijo hitre, izvirne ilustracije, ali seveda za revolucijo načina ustvarjanja memov na internetu.

Roboti za branje možganov

Uporaba tehnologije branja možganov, ki ni več znanstvena fantastika, se je v zadnjih letih močno izboljšala. Ena najbolj zanimivih in praktičnih uporab, ki smo jih do zdaj videli testirati, prihaja od raziskovalcev na švicarskem zvezdnem inštitutu za tehnologijo v Lausanni (EPFL).

Zahvaljujoč algoritmu strojnega učenja, robotski roki in vmesniku med možgani in računalnikom, je tem raziskovalcem uspelo ustvariti način za interakcijo s svetom za bolnike tetraplegike (tiste, ki ne morejo premikati zgornjega ali spodnjega dela telesa).

Robotova roka bi opravljala preproste naloge, kot je premikanje okoli ovire. Algoritem bi nato interpretiral signale iz možganov z uporabo EEG kapice in samodejno ugotovil, kdaj je roka naredila premik, ki ga možgani štejejo za nepravilnega, na primer premikanje preblizu ovire ali prehitro premikanje.

Sčasoma se lahko algoritem nato prilagodi posameznikovim preferencam in možganskim signalom. V prihodnosti bi to lahko pripeljalo do invalidskih vozičkov, ki jih bodo upravljali možgani ali pa bodo to naprave za pomoč tetraplegikom.

3D natisnjene kosti

3D-tiskanje je industrija, ki obljublja vse, od poceni gradnje hiš do cenovno dostopnih robustnih oklepov, vendar je ena najzanimivejših uporab tehnologije gradnja 3D-natisnjenih kosti.

Podjetje Ossiform je specializirano za medicinsko 3D tiskanje, pri čemer iz trikalcijevega fosfata – materiala s podobnimi lastnostmi kot človeške kosti – izdeluje nadomestke različnih kosti za paciente.

Uporaba teh 3D natisnjenih kosti je presenetljivo enostavna. Bolnišnica lahko opravi MRI, ki se nato pošlje podjetju Ossiform, ki ustvari 3D model potrebnega vsadka za specifičnega bolnika. Kirurg sprejme dizajn in potem, ko je natisnjen, se lahko uporablja v kirurgiji.

Posebnost teh 3D natisnjenih kosti je, da bo telo zaradi uporabe trikalcijevega fosfata preoblikovalo vsadke v vaskularizirano kost. To pomeni, da bodo omogočili popolno obnovo funkcije, ki jo je imela kost, ki jo nadomešča. Da bi dosegli najboljšo možno integracijo, so vsadki porozne strukture in imajo velike pore in kanale za celice, ki se pritrdijo na kost in jo preoblikujejo.

Obdelava naravnega jezika

Obdelava naravnega jezika je velik trend, ki prevzema internet. Čeprav ste ga najverjetneje videli v uporabi v Googlovi programski opremi za samodokončanje ali ko vaš pametni telefon ponuja predvidevanje, kaj poskušate vnesti, je zmožen veliko pametnejših stvari.

OpenAI je podjetje, ki je v ospredju umetne inteligence in je prvotno prevzelo internet s svojim generatorjem slik Dall-E 2. Zdaj izdelujejo klepetalnega robota, znanega kot ChatGPT, ki ustvarja pesmi iz nič, z lahkoto razlaga zapletene teorije in vodi pogovore v polni dolžini, kot da bi bil človek.

ChatGPT poganja programska oprema, znana kot GPT-3, ki deluje na milijardah primerov besedil, ki se jih je naučila oblikovati v koherentne in logične stavke.

ChatGPT je primer umetne inteligence in njene prihodnosti. Dokazal je svojo sposobnost ustvarjanja popolnoma novih spletnih strani iz nič, pisanja celotnih knjig in celo zbijanja šal.

Laboratorijski mlečni izdelki

Slišali ste za kultivirano meso in zrezke Wagyu, ki jih gojijo v laboratoriju, kaj pa druga živila živalskega izvora? Vse več biotehnoloških podjetij po vsem svetu raziskuje laboratorijsko izdelane mlečne izdelke, vključno z mlekom, sladoledom, sirom in jajci. In verjamejo, da jim je že uspelo.

Mlečna industrija ni okolju prijazna. Odgovorna je za 4 odstotke svetovnih emisij ogljika, kar je več kot letalski in ladijski promet skupaj. Povpraševanja po bolj zelenih mlečnih izdelkih pa vztrajno narašča.

V primerjavi z mesom, mleka dejansko v laboratoriju ni tako težko ustvariti. Namesto da bi ga vzgojili iz matičnih celic, ga večina raziskovalcev poskuša proizvesti v procesu fermentacije, da bi proizvedli mlečne beljakovine sirotke in kazeina. Nekateri izdelki so že na tržišču v ZDA, od podjetij, kot je Perfect Day, pri čemer se nenehno osredotočajo na reproduciranje občutka v ustih in prehranskih prednosti običajnega kravjega mleka.

Razen tega raziskovalci delajo na laboratorijsko proizvedeni mocareli, ki se popolnoma topi na vrhu pice, pa tudi drugih sirih in sladoledu.

Letala na vodik

Emisija ogljika so velika skrb, ko gre za komercialne lete, vendar obstaja potencialna rešitev, ki je prejela veliko sredstev.

15 milijonov funtov vreden britanski projekt je razkril načrte za letalo na vodikov pogon. Ta projekt je znan kot Fly Zero in ga vodi Inštitut za vesoljsko tehnologijo v sodelovanju z vlado Združenega kraljestva.

Projekt je prinesel koncept za srednje veliko letalo, ki ga v celoti poganja tekoči vodik. Imel bi zmogljivost za približno 279 potnikov, ki bi se prepeljali okoli polovice sveta brez ustavljanja.

Če bi to tehnologijo lahko uresničili, bi to lahko pomenilo let brez emisij ogljika in brez postankov med Londonom in Zahodno Ameriko ali od Londona do Nove Zelandije z enim postankom.

Oglejte si še preostalih 11 vznemirljivih tehnologij prihodnosti v naslednjem prispevku.

Avtor: M.B.

Vir: sciencefocus.com