SpaceX je napovedal prvo vesoljsko misijo poleta v vesolje z zasebno štiričlansko posadko. Vzleteli naj bi že do konca leta 2021. Ali bo to dejansko začetek visoko cenovnega galaktičnega turizma?

Znan prvi član posadke vesoljske misije

Za napovedano misijo bodo uporabili vesoljsko plovilo SpaceX Dragon, ki je že certificirano za človeški let, in njegovo raketo Falcon 9. Prvi član posadke je Jared Isaacman, direktor in ustanovitelj podjetja Shift4 Payments. Isaacman je usposobljen pilot in certificiran tako za komercialna kot vojaška letala. Čeprav je vesoljsko plovilo popolnoma avtomatizirano, je v nujnih primerih dobrodošlo, da je na krovu nekdo s strokovnim znanjem letenja.

Misija “Inspiration4” z dobrodelno noto

Misija se imenuje Inspiration4 in ima hkrati tudi dobrodelno noto, saj bodo zbirali denar za otroško raziskovalno bolnišnico »St. Jude Children’s Research Hospital«. Misija ima že veliko digitalno odmevnost. Postavljena pa je tudi spletna stran s časovnikom odštevanja. Isaacman bo na to neverjetno zasebno potovanje v vesolje brezplačno popeljal še tri izbrane člane posadke. Enega so izbrali preko spletnega natečaja, ostala dva člana pa bosta izbrana s strani otroške raziskovalne bolnišnice. Isaacman je bolnišnici St. Jude v okviru te dobrodelne akcije namenil 100 milijonov dolarjev, načrtuje pa zbrati še dodatnih 100 milijonov dolarjev s prispevki drugih donatorjev.

Priprave in načrt zasebnega potovanja v vesolje

Misija bo vključevala komercialno usposabljanje astronavtov pred izstrelitvijo, vključno z navodili iz orbitalne mehanike in manevriranjem brez gravitacije. Letalo bo vzletelo iz vesoljskega centra Kennedy na Floridi, nato pa bo krožilo okoli Zemlje. Vesoljsko plovilo bo ostalo več dni v zraku. O tem bo odločil Isaacman, vendar pri SpaceX predlagajo dva do štiri dni. Nato bo plovilo ponovno vstopilo v zemeljsko atmosfero in vodno pristalo v Atlantskem oceanu. Posadka SpaceX pa ga bo obnovila.

Je to začetek zasebnega vesoljskega turizma?

Ustanovitelj SpaceX-a Elon Musk je dejal, da namerava misija za ta let uporabiti kapsulo SpaceX Dragon, ki je trenutno privezana na Mednarodni vesoljski postaji in ima NASA odobritev za sodelovanje in izstrelitev. Sicer pa si želijo tudi v prihodnje organizirati zasebne vesoljske misije z odobritvijo NASE. Trenutno je le znano, kdaj bo prvi zasebni polet v vesolje. Morda bodo celo premagali druge izzive zasebnega vesoljskega turizma, vključno z enodnevnimi ogledi prek orbitalnih vesoljskih letal Virgin Galactic.

Na vprašanje, na katero orbito bodo poleti usmerjeni, je Musk povedal: »Želim poudariti, da je to res odvisno, saj veste, pojdite tja, kamor želite – mi vas bomo tja pripeljali.«

Avtor: M.B. 

Vir: techcrunch.com