Razkrivamo najnovejše informacije o težko pričakovanem operacijskemu sistemu Windows 11, ki je v primerjavi z obstoječim sistemom nekaj povsem novega. Na prvi vtis Windows 11 vključuje številne nove funkcije, ki jih lahko pričakujemo v končni verziji.

Podjetje Microsoft je v okviru konference Build 2021 napovedal prihajajočo izdajo operacijskega sistema Windows 11 in izdal nekaj predogledov. Ima pa novi operacijski sistem strožje strojne zahteve kot predhodni Windows 10, kar pomeni, da ga ne bo mogoče namestiti na vse osebne računalnike.

Nove funkcije Windows 11

Windows 11 ponuja številne nove funkcije, za katere se pričakuje, da bodo del različice novega operacijskega sistema.

Splošne spremembe vmesnika: meni Start bo centriran in ne pripet na levo stran zaslona. Vključuje nabor pripetih aplikacij in nedavno odprtih datotek OneDrive iz vseh naprav, ki bodo povezane v oblaku, vključno z osebnimi računalniki in pametnimi telefoni. V središču je tudi opravilna vrstica, ki ponuja nove animacije. V spodnjem desnem kotu vključuje gumb za obvestila in hitre namestitve.

File Explorer ima novo ukazno vrstico in celoten nov videz, vključno z novimi kontekstnimi meniji. Splošnemu vmesniku bodo dodane nove teme in preoblikovani zvoki sistema Windows.

Pripomočki: Windows 11 ima nabor prilagodljivih informativnih pripomočkov za stvari, kot so novice, vreme, koledar, lokalni promet, seznam opravil, fotografije iz OneDrive, šport in drugo.

Večopravilnost: Funkcija »Snap« sistema Windows 10, ki vam omogoča nadzor nad urejanjem odprtih oken, bo prenovljena. Izbirali boste lahko med vnaprej postavljenimi postavitvami Snap in jih razporedili v naprej oblikovane Snap skupine. Namizje, ki je na voljo v pogledu opravil, bo zdaj mogoče preurediti in izbrati ozadje po meri.

Touch screen in glasovno upravljanje: tipkovnica na dotik ima 13 novih tem, ki jih boste lahko spremenili. Na voljo je tudi tipkanje s pomočjo glasu in nekaj novih potez na dotik. Omogoča tudi hitro preklapljanje med dodatnimi jeziki in tipkovnicami, ki se prikažejo spodaj desno v opravilni vrstici, poleg hitrih nastavitev. Na voljo je tudi meni za prilagajanje digitalnih pisal.

Druge spremembe 

Posodobitev Microsoft Store: Sčasoma bodo tam vključene mobilne igre in aplikacije Android, ki bodo delovale v sistemu Windows 11.

Ko se odjavite iz računalnika, se bodo okna minimizirala. Ko se boste ponovno prijavili na računalnik, pa sistem postavi vse kot ste imeli prej.

Z dinamično hitrostjo osveževanja v sistemu Windows 11 lahko vaš računalnik samodejno poveča hitrost osveževanja med tiskanjem ali premikanjem. S tem dobite bolj gladko izkušnjo delovanja. Zmanjša pa hitrost osveževanja, ko ga ne potrebujete, in tako varčuje z energijo.

Nastavitve so posodobljene, vključno z levo navigacijo. Na voljo so tudi sledi, ki vam pomagajo natančno vedeti, kje se nahajate v nastavitvah.

Windows 11 podpira Wi-fi 6E

Zaznane težave

V tej verziji je več kot dva ducata znanih težav pri najrazličnejših funkcijah, vključno z opravilno vrstico, nastavitvami, zagonom, iskanjem, pripomočki in trgovino. Na primer pri nadgradnji naprave z več uporabniškimi računi na sistem Windows 11 se nastavitve ne bodo zagnale. Po kliku na opravilno vrstico ikone za iskanje se vnosno polje morda ne bo odprlo.

Pri nadgradnji na sistem Windows 11 iz sistema Windows 10 ali pri namestitvi posodobitve na sistem Windows 11 nekatere funkcije morda ne bodo več veljavne ali bodo odstranjene.

Avtor: M.B. 

Vir: computerworld.com