Tesla je veliko investiral v svoje gigantske stroje, imenovane “Giga Press”, in to še nadaljuje. Toda ali imajo ti ogromni stroji prednost pred konkurenco in koliko prednosti?

Tesla je kot podjetje znano po velikih stvareh, zato ni presenetljivo, da bi našli v njihovih tovarnah gigantske stroje. Ti so po vseh merilih ogromni in najverjetneje presegajo velikost vaše hiše.

Kaj je “Giga Press”

“Giga Press” je stroj za visokotlačno litje, eden najmočnejših doslej, izdelan s kapaciteto 6,1 tone pritisne sile. Tehtajo več kot 400 ton in za prevoz samo enega stroja potrebujejo več kot 20 tovornjakov. Njihove dimenzije so 20 x 7,5 x 6 metrov.

Izdeluje jih znan italijanski proizvajalec IDRA, ki ima trenutno s strani Tesle še nekaj odprtih naročil. Zanimivo je, da čeprav gre za ime “Giga Press” skupaj s “Teslino Gigafactory”, je ime dejansko skoval proizvajalec IDRA.

Kako deluje “Giga Press”

Tesla uporablja “Giga Press” za izdelavo šasij v enem kosu. To pomeni, da se avtomobilski proizvajalec ukvarja z največ tremi deli pri podvozju, namesto z več kot stotimi, kot je to praksa ostale avtomobilske industrije, ki združuje in vari posamezne dele.

“Giga Press” deluje kot katera koli druga naprava za visokotlačno litje, saj z batom potisne vročo staljeno kovino v kalup, ki ga nato ponovno uporabijo. Impresivna razlika je v obsegu.

Če želite dobiti pošteno predstavo, vzemite na primer avtomobil iz plastike. Cenejši so običajno narejeni iz enega samega trdnega kosa, preden se nanj pritrdijo pnevmatike. Zdaj pa si predstavljajte celotno podvozje avtomobila, narejeno na enak način, vendar tokrat iz kovine.

Podvozje bo največ tridelno, sestavljeno iz sprednjega in zadnjega dela, ki ga povezuje struktura baterij.

Izdelava podvozja z “Giga Pressom” v različnih fazah

Korak priprave vključuje brizganje sojinega olja v kalup, kar je potrebno za lažje odstranjevanje končne šasije. To je pomembno, da se kalup lahko ponovno uporabi.

Kovina se tali z uporabo peči zunaj “Giga Pressa”. Tesla za izdelavo ohišja združuje aluminij in silicij, kar tehnično pomeni, da je zlitina. Zlitina se topi pri okoli 850 stopinjah Celzija, nato pa bati potisnejo pravo količino v kalup.

Ko se ta ohladi na 400 stopinj Celzija, se kalup odpre in robot premakne ohišje v bazen z vodo za nadaljnje hlajenje na 50 stopinj Celzija.

Nazadnje podvozje preverijo za morebitne napake in odstranijo hrapave robove, ki ostanejo od litja. Nato roboti še izvrtajo vse potrebne luknje.

Kako “Giga Press” prehiteva konkurenco

Gigantski stroji zahtevajo veliko naložbo in velik prostor za namestitev, zato je Tesla pred naložbo jasno pretehtal koristi. Dejstvo je, da stroji “Giga Press” spreminjajo igro v avtomobilski industriji. Najbolj očitna prednost je hitrost, saj kljub svoji razsežnosti, delujejo zelo hitro.

Po podatkih IDRA, lahko “Giga Press” stroji izdelajo šasijo iz aluminijevo-silicijeve zlitine v manj kot sto sekundah. To je neverjetna hitrost, če to primerjate z vsemi koraki in delom, potrebnimi za izdelavo in nato še pritrjevanje več kot 100 delov skupaj.

 

Avtor: M.B.

Vir: youtube.com