Amazon je predstavil Amazon One – novo tehnologijo za svoje trgovine Amazon Go. Kupcem omogoča, da plačajo živila s skeniranjem dlani. Tehnologija deluje na podoben način kot prepoznavanje obraza. Z analizo oblike vaše roke in edinstvene konfiguracije žil pod vašo kožo tehnologija preveri vašo identiteto.

Čeprav se Amazon One sprva uporablja samo za plačila, je jasno, da ima tehnološki velikan veliko večje ambicije glede te tehnologije. Uporabljal naj bi se za nadomestek vstopnic na glasbenih in športnih dogodkih ali kot alternativa vašim pisarniškim ključem. Z drugimi besedami, Amazon One ni le plačilna tehnologija. To je tehnologija identitete.

Razumljivo je, da so nekateri strokovnjaki skeptični glede Amazonovih trditev o udobju. Skrbi jih, da bi podjetje s slabimi izkušnjami na področju zasebnosti postalo nadzornik novega standarda identitete.

Kako deluje tehnologija

Skeniranje dlani je prisotno že leta. Čeprav Amazon ne razkriva veliko podrobnosti o lastni implementaciji, je videti podobno kot primeri tehnologije, ki smo jo že videli.

Kot pojasnjuje podjetje Amazon, naj bi strojna oprema Amazon One preverila identiteto uporabnika tako, da si ogleda podrobne značilnosti vaše dlani – črte, grebeni, podkožne značilnosti, kot so vzorci žil. Običajno se skeniranje žil izvaja z infrardečo svetlobo, ki prodre v površinske plasti kože. Vendar Amazon te tehnologije posebej ne omenja.

V Amazon One se lahko vsak prijavi tako, da v enega od optičnih bralnikov vstavi kreditno kartico in registrira eno ali obe dlani. Skenerji lahko nato nekoga identificirajo v nekaj sekundah brez stika s kožo.

Je skeniranje dlani bolj varno

Z varnostnega vidika ima skeniranje dlani nekaj ključnih prednosti pred drugimi biometričnimi podatki. Prvič, informacije, ki se uporabljajo za vašo identifikacijo, niso zlahka opazne, za razliko od skeniranja vašega obraza ali ušesa. Celo prstne odtise je mogoče pobrati s predmetov, ki se jih dotikate, ali fotografirati od daleč. V primerjavi s tem je veliko težje posneti sliko roke in jo uporabiti za ponarejanje njenih vzorcev žil.

Vse druge biometrije, ki obstajajo – obraz, prstni odtisi, šarenica – so vse precej opazne in vidne od zunaj. Vseeno velja omeniti, da skeniranje dlani zagotovo ni 100 % zanesljivo.  Hekerji so v preteklosti že dokazali, da lahko ustvarijo lažne roke in tako pretentajo nekatere skenerje.

Ali želite, da je vaša dlan shranjena v oblaku

Obstaja še ena velika razlika med Amazon One in drugimi biometričnimi sistemi, ki ste jih morda vajeni. Amazon bo namreč vaše podatke o dlani hranil v oblaku. Ljudje so že dolgo zaskrbljeni zaradi tovrstnega zbiranja osebnih podatkov, vendar je presenetljivo, da je Amazon tisti, ki zdaj to poskuša uresničiti. Ali je to dobra ideja ali ne, je drugo vprašanje.

Slika je simbolična.

Z vidika Amazona bo to pomenilo, da mora biti še posebej previden pri shranjevanju in zbiranju podatkov. Biometrični podatki so zaščiteni na način, kot drugi podatki niso: z uredbami EU GDPR in nekaterimi zakoni na državni ravni v ZDA. Ni jasno, kako bo Amazon One sodeloval z uredbo, kot je zakon o zasebnosti biometričnih informacij (BIPA). Ta zahteva, da podjetja prejmejo informirano soglasje, preden zbirajo biometrične podatke.

Applov Face ID, ki uporablja podatke za prepoznavanje obraza za odklepanje telefona in preverjanje plačil, sicer hrani biometrične podatke, vendar v vaši napravi. Če bodo podatki hranjeni v oblaku, so izpostavljeni hekerjem in naredite jih bolj dostopne zainteresiranim tretjim osebam, kot so na primer vladne organizacije.

Dodatna uporabnost tehnologije

Težko je uganiti, za kaj bo Amazon še uporabljal to tehnologijo. Če se storitev uveljavi, si lahko predstavljate, da bi preverjanje dlani vključili ne le v trgovinah in pisarnah, ampak tudi v pametne domove, tematske parke, letališča in kjer koli drugje, kjer vas morajo identificirati.

Slika je simbolična.

Vaš fizični jaz dobesedno postaja transakcijsko orodje

Najbližji, kar poznamo do sedaj, so Apple Wallet in Apple Pay ter druga plačilna infrastruktura, ki temelji na napravah. Vendar je fizična ločitev med vašo transakcijsko infrastrukturo in vašim fizičnim jazom (osebnostjo in telesom) izjemno pomembna. Ko združite to dvoje, je veliko pravic, ki temeljijo na zasebnosti, dodatno ogroženih.

Tovrstna tehnologija zbira biometrične podatke, zato kljub temu, da zatrjujejo, kako je varna, dejansko ne more nihče zagotoviti tega, da podatki ne bodo prišli v neprave roke.

Avtor: M.B.

Vir: theverage.com, YouTube