V svetu, v katerem tehnologija nenehno napreduje, se je pojavila nova oblika nosljive tehnologije – pametni prstani. Ti majhni, a zmogljivi pripomočki obljubljajo revolucijo v načinu, kako ljudje komunicirajo z digitalnim svetom.

Pionirji na trgu pametnih prstanov: boAt in Noise

Po raziskavi Consumer loT Research Practice podjetja Counterpoint se ocenjuje, da bo trg pametnih prstanov v Indiji do leta 2024 dosegel prihodke v višini 25 milijonov dolarjev. Rast trga v Indiji podpirajo tako uveljavljene blagovne znamke kot sta boAt in Noise kot tudi nova zagonska podjetja, kot sta Avantari Ultrahuman in Bonatra. Ciljajo na stranke, ki se zavedajo zdravja, da bi učinkoviteje spremljali svoje vitalne funkcije.

Trg je sicer še v zgodnji fazi, vendar beleži impresivno rast, zahvaljujoč povečani informiranosti o prednostnih pametnih nosljivih naprav. Potrošniki vedno bolj iščejo naprave, ki jim lahko pomagajo ostati povezani in spremljati svoje zdravje in telesno pripravljenost ter učinkoviteje upravljati vsakdanje življenje. Ker tehnologija dozoreva in na trg vstopa več igralcev, so cene pametnih prstanov padle in so postali dostopnejši. Pametni prstani se tako uveljavljajo kot modna in diskretna alternativa pametnim uram.

Prednosti in značilnosti pametnih prstanov

Pametni prstani blestijo v svoji zmožnosti preoblikovanja podatkov v praktične vpoglede za uporabnika. Nudijo različne funkcije, kot so spremljanje spanja, stresa in aktivnosti, pri čemer se osredotočajo na točnost podatkov.

Slika je simbolična.

Pet najpogostejših lastnosti pametnih prstanov:

  • Za spremljanje telesne pripravljenosti – sledenje korakom, prehojeni razdalji in porabi kalorij. Sledenje športnim aktivnostim, od preprostega teka do bolj zapletenih, kot so trening moči, plavanje …
  • Za spremljanje srčnega utripa – nekateri spremljajo srčni utrip v živo in tudi stalno srčni utrip, aktivni srčni utrip, srčni utrip v mirovanju (RHR) in variabilnost srčnega utripa (HRV).
  • Za sledenje spanju – običajno so pametni prstani najboljša izbira za sledenje spanju, saj so bolj udobni za nošenje in na splošno zagotavljajo natančnejše podatke kot pametne ure. 
  • Za brezstično plačevanje – poleg zdravja in telesne pripravljenosti se pametni prstani uporabljajo tudi za brezstično plačevanje, ki ga omogočajo preko tehnologije NFC.
  • Za odpiranje avtomobilskih vrat – sodobni avtomobili, kot je Tesla, omogočajo uporabnikom dostop brez ključa. Eden najbolj priljubljenih medijev je pametni prstan. Je cenovno ugodna zamenjava za fizični ključ, ki se ga ne izgubi zlahka, saj ga nosite vsak dan.

Prvi pametni prstan podjetja Noise Luna je naletel na pozitiven odziv potrošnikov, predvsem mladih uporabnikov, ki se osredotočajo na zdravje in aktiven življenjski slog. Pametni prstan Noise Luna je kljub visoki ceni postal priljubljen zaradi izjemnega nabora svojih nevsiljivih funkcij in elegantnega videza.

Ta trend kaže, da se priljubljenost naprav odraža glede na vrednost, ki jo pametni prstani prinašajo uporabnikom, ne zgolj na ceno.

Cene pametnih prstanov

Cene pametnih prstanov se razlikujejo glede na blagovno znamko, funkcionalnosti in dizajn. Na splošno se cene gibljejo od relativno dostopnih do precej dražjih modelov. V Indiji se cene začnejo približno pri okoli 70 USD in lahko segajo do 200 USD. Pametni prstani v višjem cenovnem razredu običajno ponujajo naprednejše funkcije, kot so natančnejše sledenje zdravstvenim in telesnim podatkom, boljša odpornost na vodo in prah ter bolj eleganten dizajn. Cenejši modeli morda ne ponujajo vseh funkcij, vendar še vedno zagotavljajo osnovno funkcionalnost, kot je spremljanje korakov in osnovnih podatkov o telesni aktivnosti.

Pametni prstani predstavljajo hiter razvoj v svetu pametnih nosljivih naprav. V primerjavi s pametnimi urami se morda na začetku zdijo manj napredni, predvsem zaradi pomanjkanja zaslona. Vendar pa s poudarkom na funkcionalnosti in zmožnosti nudenja praktičnih rešitev dajejo prednost točnosti podatkov pred vizualnimi funkcijami.

Avtor: M.B.

Vir: smartringnews.com; financialexpress.com; YouTube