Skupina raziskovalcev Tehnološkega instituta v Georgii je razvila hitro, sterilno in nebolečo metodo tetoviranja z uporabo mikroigel za enkratno uporabo. Uporablja se lahko za kozmetične, veterinarske namene in pri shranjevanju zdravstvenih informacij bolnikov.

Uporaba in namen tetovaž

Tetovaže imajo že dolgo kultni in verski pomen ter se pogosto uporabljajo za dekorativne in umetniške namene. Tetovaže se uporabljajo tudi v medicini, kot je kozmetična rekonstrukcija, korekcija pigmentacije v stanjih, kot je »vitiligo«, in sporočanje nujnih zdravstvenih informacij o kroničnih ali resnih zdravstvenih stanjih. Namen tetovaž pri veterinarski uporabi pa vključuje identifikacijske številke ali simbole na govedu ter drugih živalih.

Slika je simbolična.

Tradicionalna tehnika tetoviranja z uporabo igel

Medtem ko so se tehnologija in črnila, ki se uporabljajo pri tetoviranju, znatno izboljšala, osnovno načelo še vedno vključuje nanašanje črnila v kožo z uporabo igel. To zagotavlja trajnost tetovaž, saj se drobne kapljice črnila s pomočjo igle nanese v kožo tik pod njeno površino.

Tradicionalne tehnologije tetoviranja so poleg bolečine, povezane s tveganji, kot so srbeča koža, okužbe in krvavitve zaradi kontaminiranih igel ali črnila ter nevarnih metod nanašanja.

Slika je simbolična.

Tetovaže z mikroiglami kot alternativa injekcijam

Obliži z mikroiglami so bili v študiji uporabljeni kot alternativa injekcijam v biomedicinskih aplikacijah. Obliži vsebujejo mikroiglice, prevlečene so s črnilom za tetoviranje, ki se absorbira v dermisno plast kože. Posamezne iglice lahko nosijo črnilo različnih barv. Za medicinske namene pa se lahko uporabljajo tudi črnila, ki so vidna le pod UV svetlobo.

Te obliže je enostavno namestiti, povzročajo zelo malo poškodb in ne povzročajo biološko nevarnih odpadkov. Obliži z mikroiglami za enkratno uporabo lahko zagotovijo varne in neboleče možnosti medicinskega, kozmetičnega ali umetniškega tetoviranja. Na tej stopnji razvoja naj bi tovrstne tetovaže lahko bile obstojne do enega leta, po potrebi pa tudi manj, če se uporabi črnilo, ki je obstojno kratkotrajno.

Prednosti tetoviranja s tehnologijo mikroigel

Na splošno študija poroča o sterilni, neboleči in brezkrvni metodi tetoviranja za dekorativne, kozmetične in medicinske namene. Medtem pa možnosti oblikovanja še niso dosegle ravni kompleksnosti in umetnosti tradicionalnih tetovaž.

Tetovaže s QR kodami, ki so bile oblikovane v študiji, imajo širok spekter potencialnih aplikacij in zmožnost prenašanja velikih količin informacij, do katerih lahko dostopate prek različnih dostopnih aplikacij. Tetovaže z mikroiglami lahko nakazujejo tudi identiteto živali in status sterilizacije, ne da bi pri tem povzročile travmo. Poleg tega lahko pri ljudeh zagotovijo reševalcem življenjsko pomembne informacije o zdravstvenem stanju poškodovanih.

Tetovaže z mikroiglami, razvite v tej študiji, omogočajo dostop do varnih, brez okužb, nebolečih in po možnosti samo namenskih tetovaž, ki se lahko uporabljajo za dekorativne, kozmetične in medicinske namene.

Ta pristop se zdi obetavna alternativa tradicionalnim tehnikam tetoviranja in z izboljšanjem tehnologije se lahko zgodi, da si bomo tetovaže v prihodnosti nanašali v obliki obližev, enostavno, hitro in brez bolečin.

Avtor: M.B.

Vir: news-medical.net