Pred potovanjem z letalom se mnogi soočajo s težavo izbire oblačil. Neprimerna garderoba vam lahko pokvari začetek počitnic in oteži udobje med daljšimi leti. Preverite, kaj obleči za na letalo po mnenju tistih, ki veliko časa preživijo v zraku – stevardese in letalsko osebje.

Slika je simbolična.

Raztegljive hlače

Prostor na letalu je omejen, zato se raje izogibajte tesnim oblačilom. Stevardese priporočajo raztegljive hlače ali pajkice namesto oprijetih kavbojk. Takšna oblačila vam omogočajo večjo svobodo gibanja.

Oblačila iz naravnih materialov

Pri izbiri oblačil za na letalo izberite majice iz naravnih materialov, kot so bombaž, svila, volna ali lan. Ti materiali prepuščajo zrak in vlago ter omogočajo boljše dihanje kože. Izogibajte se sintetičnim poliestrskim materialom, ki zadržujejo vlago.

Kompresijske nogavice

Dolgotrajno sedenje lahko omeji pretok krvi in povzroči otekanje nog. Kompresijske nogavice so odlične za preprečevanje bolečin v nogah in stopalih. Priporočajo se kot preventiva pred krvnimi strdki. Nadenite si jih že pred vkrcanjem na letalo.

Jopica ali jakna

Plastenje oblačil je ključno pri izbiri garderobe za na letalo. Nikoli ne veste, ali bo na letalu prevroče ali premrzlo. S plastenjem oblačil se lahko prilagajate spremenljivim temperaturam in se počutite udobno v različnih pogojih. Za vrhnje oblačilo ne morete zgrešiti z lahko jopico ali jakno, ki jo lahko slečete ali oblečete glede na spremenljive temperature. 

Slika je simbolična.

Udobni čevlji

Stevardese se strinjajo, da so najboljši čevlji za na letalo tisti z nizkim podplatom ali balerinke. Izberite zaprte čevlje, saj je na letalu pogosto gneča in ni prijetno, če vas kdo med vkrcavanjem pohodi. Čevlji z visoko peto niso najboljša izbira, saj so lahko neprijetni in vam otežijo gibanje v omejenem prostoru letala.

Šal ali ruta

Šal ali ruta iz lahkih materialov je lahko večnamenski dodatek na letalu. Poleg dopolnitve vašega videza lahko šal uporabite tudi kot odejo ali blazino ali za dodaten kos pri sloju oblačil. Hkrati pa še prihranite prostor v vaši ročni prtljagi.

Poslovna obleka brez mečkanja

Če potujete poslovno, lahko prihranite čas in zmanjšate stres glede garderobe tako, da se pred odhodom na letalo oblečete v poslovno obleko. Izberite raztegljive hlače in suknjič. Če se morate takoj po letu odpraviti naravnost v pisarno ali na sestanek, vam ne bo potrebno skrbeti, še posebej, če ima let zamudo.

Katerim oblačilom pa se raje izognite?

Vedeti, česa ne obleči na letalu, je lahko enako pomembno, kot kaj obleči. Tukaj je seznam predmetov, za katere stevardese predlagajo, da jih raje pustite doma ali jih shranite za nošenje po letu:

  • nakit in dragoceni dodatki,
  • karkoli, kar vas utesnjuje (ozki pasovi, krila, bluze, srajce),
  • neudoben nedrček,
  • pomanjkljiva oblačila zaradi klimatizirane kabine v letalu, morebitnega lepljenja kože na sedež, razkrivanje je v nekaterih državah in kulturah žaljivo,
  • močna dišava, ki je lahko nadležna za druge potnike,
  • visoke petke in natikači niso primerni za letala in letališča,
  • tkanine, ki so vnetljive, zaradi varnosti pred požari,
  • masivne jakne in plašči so okorni in jih težko stlačite v ročno prtljago ali v predal.

Upoštevanje nasvetov stevardes in letalskega osebja vam bo pomagalo pri izbiri primernih oblačil za na letalo. V njih vam bo zagotovo udobno. Pomembno je, da se dobro počutite v izbranih oblačilih in se lahko sprostite ter uživate na potovanju že od samega začetka.

Avtor: M.B.

Vir: rd.com