V zadnjih nekaj letih je umetna inteligenca (AI) zelo napredovala tudi v zdravstveni industriji. Eno od najvidnejših orodij, ki ga poganja umetna inteligenca, je ChatGPT, model obdelave naravnega jezika, ki ga je razvilo podjetje OpenAI.

ChatGPT je klepetalni robot, ki je sposoben ustvariti podobne odgovore kot človek, glede na širok spekter podatkov, ki jih vsebuje. To pa je uporabno tudi za aplikacije v zdravstvu. Od prilagojenih načrtov zdravljenja, do spremljanja pacientov na daljavo. ChatGPT spreminja način oskrbe pacientov pri zdravstvenih storitvah.

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj različnih uporab orodja ChatGPT-ja v zdravstvenem sektorju in prednosti, ki jih ta tehnologija prinaša tako pacientom, zdravnikom kot raziskovalcem.

Virtualni pomočniki za telemedicino

Slika je simbolična.

ChatGPT se lahko uporablja za razvoj virtualnega pomočnika, ki pacientom pomaga pri načrtovanju zdravljenja in spremljanju njihovih zdravstvenih informacij. Mnogi pacienti zdaj raje prejemajo oskrbo iz udobja svojega doma. Virtualni pomočnik, ki ga poganja ChatGPT, lahko pacientom zagotovi navodila in podporo, ki jo potrebujejo za spremljanje svojega zdravja na daljavo.

Podpora pri kliničnem odločanju

ChatGPT se lahko uporablja za izboljšanje priporočil v realnem času, ki temeljijo na dokazih. Kar pri izvajalcih zdravstvene oskrbe izboljša rezultate pri oskrbi pacientov. Predlaga lahko ustrezne možnosti zdravljenja za določeno zdravstveno stanje, možne interakcije z zdravili in zagotavlja klinične smernice pri zapletenih zdravstvenih primerih. S hitro in zanesljivo podporo ChatGPT zdravnikom pomaga prihraniti čas, zmanjša napake in izboljša oskrbo bolnikov.

Vodenje zdravstvenih zapisov

ChatGPT se lahko uporablja za ustvarjanje avtomatiziranih povzetkov interakcij s pacienti in za zgodovino zdravljenja. To pomaga racionalizirati postopek vodenja zdravstvenih zapisov. S ChatGPT lahko zdravniki in medicinske sestre narekujejo svoje zapiske, model pa samodejno povzame ključne podrobnosti, vključno s simptomi, diagnozami in zdravljenjem. Zdravstveni delavci lahko uporabljajo ChatGPT tudi za pridobivanje ustreznih informacij iz bolnikovih kartotek, kot so laboratorijski rezultati ali poročila o rentgenskem slikanju.

Slika je simbolična.

Medicinsko prevajanje

ChatGPT lahko zagotovi tudi prevajanje v realnem času za lažjo komunikacijo med bolniki in ponudniki zdravstvenih storitev. S svojimi naprednimi možnostmi obdelave jezika lahko ChatGPT natančno in hitro prevede medicinski žargon, tehnične in običajne izraze. To pacientom omogoča razumevanje njihove diagnoze, možnosti zdravljenja in navodil pri jemanju zdravil.

Upravljanje zdravil

Pacienti včasih težko spremljajo svoja zdravila in zdravnikova navodila za odmerjanje, zlasti če jemljejo več zdravil. ChatGPT jim je v pomoč pri jemanju njihovih zdravil, vključno z opomniki, navodili za odmerjanje in možnimi stranskimi učinki. Pacientom lahko zagotovi tudi informacije o medsebojnem delovanju zdravil, kontraindikacijah in drugih pomembnih vidikih, ki lahko vplivajo na zdravljenje z zdravili.

Nadzor bolezni

Medicinski strokovnjaki in splošna populacija lahko uporablja ChatGPT za spremljanje globalnih zdravstvenih podatkov. Z analizo velikih količin podatkov iz različnih virov, kot so novice in zbirke podatkov o javnem zdravju, lahko ChatGPT zazna vzorce in anomalije, ki lahko kažejo na nastanek nove bolezni ali morebitne izbruhe. Model lahko zagotovi tudi avtomatizirana opozorila, da lahko sprejmejo ustrezne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

Medicinsko pisanje in dokumentacija

ChatGPT je lahko v pomoč zdravstvenim delavcem pri pisanju in dokumentiranju zdravstvenih poročil, kot so klinične opombe in povzetki odpustnice, z zagotavljanjem predlogov in popravkov v realnem času.

Klinična testiranja

Klinična testiranja so bistveni del razvoja novih zdravljenj in terapij za različna zdravstvena stanja. ChatGPT se lahko uporablja za identifikacijo potencialnih udeležencev testiranj z analizo velikih količin podatkov o pacientih in identifikacijo posameznikov, ki izpolnjujejo merila za primernost kliničnega testiranja.

Preverjanje simptomov

Preverjanje simptomov je dragoceno orodje za bolnike, ki želijo razumeti svoje simptome in ugotoviti, ali naj poiščejo zdravniško pomoč. ChatGPT se uporablja za razvoj virtualnega preverjanja simptomov, ki bolnikom pomagajo prepoznati in interpretirati morebitne zdravstvene težave. Preverjevalci simptomov lahko zagotovijo tudi smernice glede naslednjih korakov in informacije o ukrepih pred obiskom zdravnika (npr. domača zdravila ali zdravila brez recepta).

Triaža bolnikov

ChatGPT se lahko uporablja za triažo bolnikov tako, da jim postavlja vprašanja o njihovih simptomih in zdravstveni anamnezi, da se ugotovi nujnost in resnost njihovega stanja.

Informacije o zdravilih

ChatGPT se lahko uporablja za zagotavljanje informacij o zdravilih v realnem času. Pokaže stranske učinke, interakcije z drugimi zdravili in morebitne kontraindikacije. Pacienti lahko komunicirajo s ChatGPT z uporabo naravnega jezika, model pa se lahko odzove z natančnimi in pravočasnimi informacijami. Pacientom pomaga pri sprejemanju ozaveščenih odločitev o njihovih zdravilih, o pravilnem odmerjanju, shranjevanju zdravil ter možnih alternativah, če so alergični ali ne prenašajo določenih zdravil. Poleg tega lahko ponudniki zdravstvene oskrbe uporabljajo ChatGPT, da ostanejo obveščeni o novih zdravilih, odpoklicih zdravil in drugih pomembnih posodobitvah v farmacevtski industriji.

Slika je simbolična.

Medicinsko izobraževanje

Izobraževanje v medicini je vseživljenjski proces zdravstvenih delavcev in spremljanje najnovejših raziskav, smernic in praks, kar je lahko izziv. ChatGPT lahko študentom in zdravstvenim delavcem omogoči takojšen dostop do ustreznih zdravstvenih informacij in virov ter jih podpira pri njihovem nenehnemu izobraževanju in razvoju.

Podpora za duševno zdravje

ChatGPT se lahko uporablja za zagotavljanje podpore pri duševnem zdravju pacientov, vključno pri pregledovanju duševnih stanj, strategiji obvladovanja vedenja in pri povezovanju pacientov z viri za nadaljnjo podporo.

Oddaljeno spremljanje pacientov

Oddaljeno spremljanje pacientov je vedno bolj priljubljen način za izboljšanje rezultatov pri pacientih, saj tudi zmanjšuje stroške v zdravstvu. ChatGPT se lahko uporablja za spremljanje pacientov na daljavo z analizo podatkov iz nosljivih naprav, senzorjev in drugih naprav za spremljanje, kar zagotavlja vpogled v zdravstveno stanje pacienta v realnem času. ChatGPT lahko analizira te podatke in ponudnikom zdravstvene oskrbe zagotovi opozorila, če se bolnikovo stanje poslabša ali če obstajajo drugi zaskrbljujoči simptomi. To pomaga, da se zgodaj posreduje in tako prepreči hospitalizacije ali druge zaplete.

Vsi zdravstveni delavci morajo razumeti zmogljivosti naprednih orodij umetne inteligence in drugih prelomnih inovacij, da bodo lahko vedeli, kako jim nastajajoče tehnologije prinašajo tako priložnosti kot grožnje.

*Opomba: V članku ni navedeno, za katero različico ChatGPT-ja so opisane te zmogljivosti.

Avtor: M.B.

Vir: forbes.com