»Sta kot pes in mačka!« to je stavek, ki je večkrat izrečen, ko se dva ne razumeta najbolje in si skačeta v lase. Ljudje verjamejo, da je na mačkah nekaj, kar izzove pasjo reakcijo oziroma agresijo. Nihče pa ne ve, kaj točno to je.
Seveda obstaja situacija, kjer vsi vemo kaj je povod, ko pes naleti na mačko na prostem. Mnoge mačke ob pogledu na psa zbežijo in ko pes to vidi, se v njem prebudi nagon. Mačka mu predstavlja plen, za katerim se je potrebno pognati, zato jo z veseljem zasleduje.
Vendar pa ta odziv psa ni značilen samo pri mačkah. Lahko je tudi veverica, zajec ali podgana, ki teče čez polje. Pes se zaradi naravnega nagona samo odzove na tek hitro premikajočih se stvari. To lahko včasih vključuje tudi otroke na rolkah, rolerjih in celo avtomobile. Nič od tega pa ga ne spominja na mačko.
pes in mačka
https://www.tes.com/
Skupina preiskovalcev iz New Yorka je preiskovala, kaj je na mačkah, da je zanimanje psov za njih najmočnejše. Je to pogled na mačko, zvoki, ki jih oddaja ali vonj, ki jo obkroža?
Študija je bila precej enostavna. Izvedena je bila na podlagi reakcij 69 psov različnih pasem, vključno z mešanci.Spremljali so reakcije psov, ko so ti zagledali realistično lutko mačke (lutka je mahala z repom, premikala glavo in tudi tace, ki ji omogočajo, da se počasi požene po tleh).
V drugem primeru so uporabili blazino z všito žogo v notranjosti, ki je skrbela za premikanje te blazine. Na blazino so nakapljali nekaj kapljic mačjega urina, da je imela močan vonj.
V tretjem primeru pa so na zvočnikih predvajali mačje mjavkanje.
pes in mačka
https://www.pexels.com
Predvidevali so, da se bodo psi najbolj odzvali na lutko, ki izgleda kot mačka, predvsem pa na mačji urin, vendar ni tako. Lutko so samo pogledali, izkazalo pa se je, da dodatek vonja po mački ni povečal njihovega zanimanja.
Največjo reakcijo je sprožil mačji zvok (mjavkanje). To je bilo presenetljivo, saj se večina raziskav osredotoča na odzive psov na vizualne dražljaje. Najbolj zanimivo pa je, da so psi, ki so imeli v preteklosti že agresivna srečanja z mačkami na zvok reagirali najbolj burno.
pes in mačka
https://www.animalfriends.co.uk
Tukaj se pojavi odgovor na vprašanje kako psa najbolje navaditi na mačke. Poizkusite mu predstaviti mačko, ki je navajena na pse in zato bolj mirna in tiha.
Če vas pes uživa v preganjanju mačk, bo prevzgoja težka. Potrebno bo veliko časa in potrpljenja. Nič pa ni nemogoče. Veliko psov in mačk živi pod isto streho in so največji prijatelji.
pes in mačka
https://www.thedodo.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji