Morda se vam zdi živalski rep neuporaben. Ne veste zakaj ga živali imajo, mi ljudje pa ne. Zanimivo dejstvo je, da smo ga imeli tudi mi. Skozi čas smo ga izgubili, ker ga nismo več potrebovali in za naše življenje ni imel bistvenega pomena. Na mestu, kjer je trtica imamo zakrnel rep.
Dokazi kažejo, da je človek nastal iz opice in ker smo živeli na drevesu, smo potrebovali rep za ravnotežje. Ko smo se preselili na tla, nam je rep zakrnel. Še vedno imamo repno kost, ki nas podpira med sedenjem, vendar vidnega repa ni več.
Pri živalih pa je rep še vedno uporaben. Po večini ga uporabljajo za ravnotežje, orientacijo in obrambo. Le redke domače živali uporabljajo rep tudi za izražanje čustev in za komunikacijo.
rep
wisegeek.org
Poglejte si nekaj primerov uporabe repa pri živalih:
Rep za oprijemanje. Nekatere živali imajo rep, ki jim je v pomoč pri oprijemanju. Takemu repu bi lahko rekli tudi peti ud. Najbolj znane s tem repom so opice. Z njim se oprijemajo vej in jim je v veliko pomoč pri gibanju.
Nekaterim živalim rep služi kot pahljača. Ko nam nagajajo insekti, za odganjanje uporabljamo roke, vse živali pa nimajo te možnosti. Govedo, konji in druge živali insekti nadlegujejo skoraj cel čas, zato za odganjanje uporabijo rep.
Rep zavaruje pred mrazom. Živali, ki živijo v mrzlih krajih uporabijo rep, s katerim si pokrijejo smrček in ga s tem zavarujejo pred mrazom.
rep
pinterest.com
Rep za boljše ravnotežje. Veliki večini rep služi za ohranjanje ravnotežja medtem, ko švigajo skozi ozke prostore. Rep deluje kot krmilo, ki jih usmerja.
Rep za komuniciranje. Domače živali ga uporabljajo tudi za komunikacijo. Psi mahajo z repom, da izrazijo svojo naklonjenost. Ko so jezni, ga držijo naravnost. Mačke pa rep uporabijo za izražanje jeze. Ni čudno, da se ti dve vrsti težko dobro razumeta, če med seboj ne moreta niti komunicirati.
Nilski konj z repom razprši svoje iztrebke z namenom, da označi svoj teritorij. Ostali nilski konji na to ozemlje ne bodo stopili.
Nekateri plazilci uporabljajo svoj rep na zelo unikaten način. Če kuščar ostane ujet ali pa ga nekdo ulovi, mu rep odpade in lahko pobegne. Ima to sposobnost, da mu po določenem času zraste nov.