Pasji lastniki ne potrebujejo znanstvenih študij, da bi verjeli, da njihov hišni ljubljenec ve, kaj mu govorijo. Vendar pa ni vedno kristalno jasno, čemu naši Pikiji in Brunoti posvečajo pozornost. Do sedaj, znanstveniki niso bili prepričani, da pes razume oboje – naše besede in ton, s katerim mu govorimo.
Nov sken pasjih možganov pa je pokazal, da ko rečemo “Priden pes!”, pes sliši oboje – naše besede in ton, s katerim mu govorimo. Za nas ljudi sta beseda in ton enako pomembna, vendar se do sedaj ni vedelo, če to enako dojemajo tudi psi.
pes
nationalgeographic.com
V študiji, ki je bila 29.8.2016 objavljena v reviji Znanost so odkrili, da lahko pasji možgani procesirajo informacije na podoben način kot ljudje. Ta podatek je zelo navdušujoč. Zanimivo je, da je tako tesna povezava med možgani pri ljudeh in psih,
Vodja študije in pasjeljubec Attila Andics je začel študirati pse z razlogom, da bi ugotovil, kako možgani sesalcev procesirajo različne jezike. Prvi korak pa ni bil ravno lahek: pse so trenirali, da so ob skeniranju možganov z magnetno resonanco čisto pri miru. Šolanje je trajalo kar nekaj mesecev. V raziskavi je bilo udeleženih 13 psov z Madžarske. 6 border collijev (mejni škotski ovčar), 4 zlati prinašalci, en nemški ovčar in en kitajski goli čopasti pes. Najtežje jim je bilo razložiti, da morajo ležati čisto pri miru. Ko so razumeli, kaj se od njih želi, so težave izginile.
pes
nationalgeographic.com
Leta 2014 so Andics in kolegi pokazali, kako se možgani istih 13 psov odzivajo na različne človeške ali živalske zvoke in izgovorjave, kot so godrnjanje, lajež, cviljenje in kriki. Zvoki veselja in groze oziroma strahu aktivirajo podobno področje v možganih pri obeh vrstah (psi in ljudje).Z govorom pa je bilo drugače. Nevroznanstvenica Sophie Scott z londonske univerze, ki je pri tej študiji sodelovala pravi: “Nič ni v naravi ni tako zapleteno kot človeški govor. ”
To je priden pes!
Skupini 13ih psov so predvajali posnetek govorjenja njihovih lastnikov v 4 raličnih načinih: pohvala v hvaležnem tonu, nevtralna beseda v nevtralnem tonu, pohvala v nevtralnem tonu in nevtralna beseda v hvaležnem tonu. Rezultati raziskave so pokazali, da se je leva hemisfera (polovica) možganov odzivala na besedo, desna pa na intonacijo.
pes
pexels.com
To pomeni, da ko želimo psa pohvaliti, moramo uporabiti oboje – besedo za pohvalo in ton hvaležnosti. Vaš pes ve, kdaj ga pohvalite in kdaj to tudi resno mislite.
Za nekatere pse bo pohvala dovolj, da bodo naredili kar želite.
V tej študiji so pse tretirali kot vesele prostovoljce, ki jim želijo ustreči in raziskava je zaradi pozitivnega odnosa uspela. Zato dajte vašemu psu vedeti, da je zelo priden in ga veliko hvalite. To je tudi ključ do poslušnega psa.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji