Opica, ki živi v bližini plavajoče tržnice na Tajskem, je zaradi izgleda postala prava turistična atrakcija. Tehta namreč kar 15 kilogramov, kar je seveda občutno preveč za tako malo opico. ‘Debeli striček’ kot so mu nadeli vzdevek tamkajšnji domačini, zlahka zasenči svoje vrstnike, ki tehtajo okoli 6 ali 7 kilogramov.
Zdravstveno ogroženega primata, so sedaj že odpeljali v reševalni center, kjer bodo poskušali uravnovesiti njegovo zdravstveno stanje, ki je v zelo slabem stanju.
opica
themalaymailonline.com
Kako pa mu je do te teže sploh uspelo priti? Ali so simptomi pridobivanja prekomerne teže enaki pri živalih in pri ljudeh? Kot pri ljudeh, je tudi pri opicah razlog za prekomerno težo hrana in njene kalorije. Tako ljudje, kot tudi živali se soočamo z dvema enakima težavama. Prekomerna teža in metabolično obolenje, kot je diabetes tipa 2. Pri omenjeni opici, je problem očiten. Zaužije namreč preveč hrane saj živi zraven zelo priljubljene plavajoče tržnice (hrana se prodaja s čolnov). Svoje kilograme mu dodajo še mimoidoči, ki so fascinirani nad predebelo opico in ji tako tudi sami ponujajo priboljške. Med hrano, ki jo uživa ‘Debeli striček’ je tudi koruza, mlečni napitki, melone in rezanci. Strokovnjaki pravijo, da opica čim prej potrebuje zdravstveno pomoč.
opica
sharingmedia.org
Vsekakor se kilogrami lažje nabirajo z uživanjem nepravilne prehrane. Eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov za nastanek telesne maščobe je sladkor. Preveč sladkorja kombiniramo z premalo vadbe in tako se sproži reakcija metaboličnega obolenja. Da bi se opica spopadla z to težavo, je bila premeščena zdravstveni center za živali, okoli 161 kilometrov stran od tržnice. Tam mu nudijo bolj zdravo nizkokalorično hrano, poskrbeli pa so tudi za zadostno količino telesne ter umske aktivnosti. Njegova vadba vključuje plavanje, ker je to zelo učinkovit način za izgubo telesne teže. Da pa se vseeno dobro počuti, mu občasno ponudijo nizkokalorične priboljške, ki so primerni tudi za opice. Upajo, da ga bodo uspeli priučiti navad, s katerimi se bo tudi na svobodi uprl prekomernim količinam hrane.
Debelega strička si lahko ogledate tudi v videu…

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji