Orangutani dojijo kar 8 let!

Kar je skoraj četrtina njihovega življenja

Za ženske je normalno, da dojijo leto ali največ dve. Samice orangutanov pa so zavezane hraniti svoje mladičke dlje. Nove raziskave so pokazale da morajo dojiti kar 8 let!
Orangutani so samotne vrste opic in se držijo kar se da zase. Drevesa so njihov dom in ker se lahko tako spretno odmaknejo ali zbežijo, je biologom težko oceniti kako dolgo zares hranijo svoje mladiče. Nikoli ne ostanejo na enem mestu veliko časa. Edine sledi svojega hranjenja puščajo v zobeh (v njih prisoten element barij), ko jim ti odpadejo, iz katerih je razvidno koliko mleka so zaužili.
orangutani
animals.blogspot.si
Svoje mladičke hranijo s svojim mlekom prvo leto njihovega življenja. Po enem letu že počasi dodajajo trdnejšo hrano. V tem času se nivo barija v njihovih zobeh zmanjša, kar pomeni da so dobivali manj mleka. Tudi trda hrana vsebuje barij vendar le ta ni tako hranljiv kot je tisti v materinem mleku.  Nivo barija se zopet poveča v obdobjih, ko sadje in ostala trda hrana nista bila na voljo so povedali biologi. Orangutani, ki so bili na preiskavah, so bili dojeni kar 8 let, eden od moških orangutanov pa je bil dojen do nekaj mesecev preden je umrl star 9 let. Samice dosežejo odraslost pri 12 letih, samci pa šele pri 15.

 

Prispevek si lahko pogledate v videoposnetku: