Domača mačka je nastala z udomačitvijo divje mačke pred 5000 leti. Že stari Egipčani so jih oboževali in jih častili kot bogove.
V današnjih časih so mačke takoj za psi, najbolj razširjeni hišni ljubljenčki, v nekaterih državah pa so celo bolj priljubljene od psov. Radi jih imamo zaradi ljubkosti, mehkega kožuha in svoje nezahtevnosti. Poleg tega pa so še koristne, saj lovijo glodavce, ki povzročajo škodo na poljščinah.
Ko dolga leta preživimo z našo mačko imamo občutek, da o njih vemo skoraj vse, mi pa vam predstavljamo vam 7 zanimivih dejstev o mačkah za katere morda še niste vedeli.
1. Mačke prespijo 2/3 svojega življenja
V povprečju, mačke spijo okoli 16 ur na dan. Na primer, če je vaša mačka stara 9 let, je prespala 6 let svojega življenja. Običajno si v stanovanju poiščejo svoje najljubše mesto, kar potem postane njihov kotiček za spanje.
mačke
http://www.earthporm.com/24-animals-sleeping-cuddling-stuffed-animals/
2. Imajo emocije, ki so podobne človeškim
Sreča, žalost, jeza, vzhičenost, igrivost so občutki, ki so mačkam dobro poznani. Pod vprašanje se postavlja globlji pomen teh emocij, vendar so znanstveniki potrdili, da mačji občutki težijo k človeškim.
mačke
https://www.pinterest.com/carolinammarian/animales-tiernos/
3. Mačji ugriz je lahko zelo nevaren
Raziskave so pokazale, da so lahko mačji ugrizi zelo nevarni, saj lahko vodijo do bakterijske infekcije. V primeru, da vas ugrizne maček in ne obiščete veterinarja v doglednem času, se lahko okužba razširi v vaš limfni sistem, kar posledično lahko vodi tudi v smrt. Mačji mladiči imajo bolj ostre zobe, kot odrasle mačke.
mačke
https://www.pinterest.com/sealrokubi/adia-damar-syamsuri/
4. Mački imajo vgrajen GPS (sledilni sistem)
Imajo sposobnost, da se vedno znajo vrniti domov, tudi ko se izgubijo. Znanstveniki povezujejo to sposobnost s sončnimi koti in magnetnimi polji na Zemlji. Obstaja veliko primerov po svetu, ko so se mačke zatavale zelo daleč od domačega okolja, a so se vedno znale vrniti domov.
mačke
http://www.einfachtierisch.de/katzen/katzenhaltung/katzen-mit-einem-gps-halsband-orten-id84420/
5. Znajo uporabljati WC
Ni potrebno kupiti peska za vašega ljubljenčka. Lahko jih naučite, da uporabljajo stranišče in za seboj tudi potegnejo vodo. Ko vam jo enkrat uspe naučiti, bo vaša mačka vedno našla vaše stranišče in tam opravljala klice narave.
mačke
http://petcareeducation.com/6-steps-properly-toilet-training-cat/
6. Lahko skačejo zelo visoko
Ne le visoko, kar petkrat višje lahko skočijo od svoje višine in to v samo enem odrivu. Kaj to pomeni za lastnike mačk? Bodite pozorni, da ne odlagate krhkih predmetov v njihov doseg. Če imate možnost je najbolje, da jih pospravite na bolj varno mesto.
mačke
http://www.freefixins.com/p/ballard-food-bank-5130-leary-ave.html
7. Mačje oči spreminjajo barvo
Ste se morda kdaj bolj podrobno posvetili barvi oči, ki jih imajo mačke? Kot lastnik, ste zagotovo opazili, da se z njihovim staranjem barva oči spreminja. Večina mačkov se rodi z modrimi očmi, ki se nato spreminjajo skozi leta.
mačje oči
http://www.freefixins.com/p/ballard-food-bank-5130-leary-ave.html
V komentar zapišite s čim vas vaša mačka spravlja v dobro voljo.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji