Juhe so sestavni del narodne kot tudi tradicionalne medicine. Njihovo uživanje je priporočljivo za povišano telesno temperaturo in gripo, ker je dober vir tekočine, kar preprečuje dehidracijo.
Pri različnih boleznih je juha osnovno živilo prav iz razloga, ker se lahko prebavlja, in je prva hrana, ki jo uvajajo po operacijah ali daljšega stradanja.
Modern način življenja je prinesel določene spremembe v prehranjevalnih navadah, tako da si ljudje vse manj pripravljajo obroke doma in se namesto tega odločijo za že pripravljene jedi, ki so vse bolj zanemarjene, medtem, ko je bila v preteklosti sestavni del vsakega obroka. Pri pripravi domačih juh samo sami nadziramo, katera živila bomo uporabljali in katere začimbe bomo dodali. Instant juhe so jim s svojo kakovostjo vedno bližje, in po nekaterih lastnostih so celo v prednosti. Ko gre za sol, instant juhe vsebujejo optimalno količino in ni treba dosoljevati, medtem ko je pogosto v domačo juho treba dodati sol.
juha
juha
Raziskave so pokazale, da ljudje uživajo čisto juho z zelenjavo pred glavno jedjo in tako vnesejo 20 odstotkov manj kalorij kot tisti, ki je ne uživajo. Krožnik tega osvežujočega obroka vsebuje zelo malo kalorij in zagotavlja petino priporočenega dnevnega vnosa zelenjave. Poleg tega so instant juhe pomemben vir vlaknin in celo beljakovin, mineralov in vitaminov.
Glede na navedeno, je treba skrbno preučili, ali bomo pri naslednjem obroku preskočili juho kot začetek obroka. 🙂

V zanimanju do podobne vsebine si lahko naročite ogledni izvod revije Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji