Če nismo ravno kot George Clooney, nas lahko prvi sivi lasje zelo negativno presenetijo, še posebno, če ga opazimo pred našim 30. rojstnim dnem.
Lahko karkoli storimo, da upočasnimo proces sivenja?
Preveri smo, kaj vpliva na sivenje in kako lahko to preprečimo oziroma vsaj za kakšno lepo prestavimo.
Tvoj las posivi, ko celite prenehajo proizvajati pigment. Doktor Eric Schweiger z New Yorka pravi, da ko telo preneha proizvajati melanin (pigment, ki se nahaja v lasnih foliklih), tvoji lasje osivijo. Drugi dejavnik, ki lahko prispeva k sivim lasem, je kopičenje vodikovega peroksida. Ko se starate, se encim katalaza, ki razgrajuje peroksid zmanjšuje. Ta pa vam za stalno pobeli lasje.
Čas, ko osivite je v veliki meri odvisen od genetike. Prezgodnje staranje las je v naših genih. Če so vaši starši in stari starši kmalu osiveli, boste verjetno tudi vi. Ko se rodimo, so naša telesa že programirana z informacijami za začetek postopka. Genetika ne vpliva samo na čas, pri katerem bomo osiveli, ampak tudi na intenzivnost in barvo (siva, srebrna ali bela).
sivi lasje
dmarge.com
Rasa in spol človeka imata pomemben vpliv na osivelost. Belci v povprečju začnejo siveti  nekje na sredini tridesetih, Azijci v poznih tridesetih in Afroameričani v svojih štiridesetih. Polovica človeške populacijo ima do petdesetega leta 50% sivih las. Zdi se, da spol tudi igra vlogo. Ženske v povprečju začnejo siveti 5 let kasneje kot moški.
V redkih primerih so sivi lasje znak bolezni. Načeloma je sivenje naravni proces, v redkih primerih pa lahko kaže na pomanjkanje vitamina B12, anemijo, vitiligo (nastane zaradi izgube pigmenta po določenih delih telesa) in pa težave s ščitnico.
Kajenje lahko pospeši proces sivenja las. Raziskave so pokazale, da če kadimo, smo 2 in pol-krat bolj dovzetni za sive lase. Ne samo, da zaradi cigaret prej osivimo, bolj dovzetni smo tudi za plešavost. Kemikalije v dimu lahko vstopijo v lasne celice in s tem poškodujejo lase.
Stres lahko vpliva ali pa ne vpliva na sive lase. Nikoli ni bilo dokazano, da bi stres in travme vplivale na prezgodnje sivenje, a stresni hormoni lahko vplivajo na lasne celice, ki proizvajajo melatonin.
sivi lasje
westendhair.co.uk
Sivi lasje ne pomenijo krajšo življenjsko dobo. Povezanost nikoli ni bila klinično dokazana. V raziskavi, ki je bila izvedena na Danskem je bilo vključenih 20.000 moških in žensk. Med zgodnjo smrtjo in sivenje ni bilo nobene povezave.
Po navadi dlake na telesu posivijo kasneje, kot na lasišču. Tudi ni nujno da, če imate sive lase, boste osiveli tudi drugod po telesu.
Lahko sivenje kako preprečimo? 
Ni načina, ki bi popolnoma odpravil sive lase. Ni dokazov, da bi toniki losjoni, kreme, vitamini in masaže lasišča preprečili sive lase. Prikrivanje sivih las z barvanjem, je še najboljša kamuflaža. Za sive lase uporabite regeneracijski šampon in balzam, saj lasje postanejo bolj grobi in suhi. Poskrbite tudi za zadostno hidracijo telesa.