Stadion je prostor oziroma prizorišče športnih ali kulturnih prireditev, ki se večinoma odvijajo na prostem. Ime stadion izvira iz grške dolžinske mere »stadij«, ker je bil osrednji prostor antičnih stadionov tekaška proga dolga točno en stadij.
V nadaljevanju vam predstavljamo top 10 nogometnih stadionov na svetu.
1. Wembley, Združeno Kraljestvo
Kar ga postavlja na 1. mesto naše lestvice je vsekakor njegova velikost. Leta 2007 so ga prenovili in ponovno odprli na istem mestu kjer je stal tudi prej. Tukaj domuje angleška nogometna reprezentanca, sprejme 90.000 gledalcev, visok pa je kar 140m.
Wembley stadion
vir: Google
2. Allianz Arena, Nemčija
Nekdanji evropski prvak FC Bayern Munchen je moštvo, ki kraljuje na tem igrišču. Je največji stadion v Nemčiji in sprejme 70.000 gledalcev. Prav je tako znan po tem, da v nočnem času zgleda čudovito.
stadion
vir: google
3. Old Trafford, Anglija
Ali kot mu pravijo po svetu tudi ˝Gledališče Sanj˝ je najbolj znan po svojem moštvu Manchester united in sprejme 75.635 gledalcev. Znan je po svojem izjemnem vzdušju, v času pomembnih tekem.
Old Trafford
vir: Google
4. Camp Nou, Španija 
Na četrtem mestu se je znašel največji stadion na španskem ozemlju. Tukaj kraljuje nogometni klub FC Barcelona. Prav tako sinonim za perfekcijo, kot mu radi rečejo Katalonci. Kapaciteta stadiona je 99.354 gledalcev.
Camp Nou
vir: Google
5. Estadio Azteca, Mehika
Edini razlog da se je znašel na tem seznamu je ta, da je gostil kar dva svetovna prvenstva in je po tem tudi najbolj prepoznaven. Sprejme kar 100.000 ljudi in je biser mehiških nogometnih zelenic.
Azteca Entrance
vir: Google
6. Soccer City, Južna Afrika
Sprva so ga imenovali First National Bank, nato pa so ga zaradi svetovnega prvenstva v Afriki preimenovali. Nahaja se v Johannesburgu in sprejme 90.000 obiskovalcev. Ta stadion je dokaz, da se Južna Afrika širi v tem športu.
Soccer City
vir: Google
7. Santiago Bernabeu, Španija
Dom največjega evropskega velikana Real Madrida. Stadion, na katerem so igrala nekatera največja imena v zgodovini nogometa. 81.044 je število sedežev, ki ga ponuja španski gigant.
Santiago Bernabeu
vir: Google
8. Anfield, Združeno Kraljestvo
Na lestvici top 10 se je znašel v večji meri zato, ker je le to igrišče dom nogometnega kluba Liverpool FC, ki slovi po svojih navijačih in naelektrenemu ozračju, po katerem hrepeni vsak nogometni privrženec. Sprejme 54.074 gledalcev.
Anfield Stadium
vir: Google
9. San Siro, Italija
Ta stadion se nahaja v Milanu in sprejme 80.000 gledalcev. Zgrajen je tako, da ne glede na to kje obiskovalec sedi, ima maksimalen pogled na igrišče. Na San Siru se je leta 2002 igralo finale Lige prvakov.
San Siro Stadium
vir: Google
10. Azadi Stadium, Iran
Stadion, kjer največkrat igra Iranska nogometna reprezentanca je bil zgrajen leta 1971. Nahaja se v glavnem mestu Irana, Teheranu. Sprejme 95.225 gledalcev. Namenjen je tudi drugim prireditvam, med drugim je v notranjosti stadiona tudi Olimpijski bazen.
Azadi Stadium
vir: Google

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji