Znanstveniki so opredelili genetska območja možganov, ki so odgovorna za levičarje, ter tako morda pojasnijo, zakaj imajo “levičarji” boljše verbalne spretnosti. Taka študija je bila opravljena prvič – preberite si jo!

Že nekaj časa je znano, da ima genetika (pomembno) vlogo pri ugotavljanju, katera roka je prevladujoča. Toda natančno, kateri geni so odgovorni za to, še ni bilo do zdaj določeno. Študija, ki so jo vodili raziskovalci z univerze v Oxfordu, je analizirala genski profil približno 400.000 ljudi, vključno z 38.332 levičarji.

Ugotovili so, da imajo ljudje z geni, ki so povezani z levičarstvom, boljše usklajevanje na področjih možganov, ki se ukvarjajo z jezikom. “Pri levičarskih udeležencih komunicirajo jezikovna območja leve in desne strani možganov med seboj bolj usklajeno,” je povedala dr. Akira Wiberg, sodelavka sveta za medicinsko raziskovanje na Univerzi v Oxfordu.

“To odpira zanimivo možnost za prihodnje raziskave, da bi levičarji lahko imeli prednost pri izvajanju besednih nalog.”

Znanstveniki ugotavljajo, da se ta razlika lahko začne, ko se možgani razvijejo v maternici.

“Mnoge živali kažejo asimetrijo levo-desno v svojem razvoju, kot so polževe lupine, ki se nagibajo levo ali desno, in to poganjajo geni za celične odre, kar imenujemo citoskelet,” je povedala profesorica Gwenaëlle Douaud, skupna starejša avtorica za študijo.

Prvič so pri ljudeh uspeli ugotoviti, da so te citoskeletne razlike povezane s tem, ali smo levičarji ali desničarji, dejansko vidne v možganih. Pri drugih živalih, kot so polži in žabe, vemo, da te učinke povzročajo zelo zgodnji gensko vodeni dogodki, zato to sproža možnost, da se v možganih že v maternici začnejo pojavljati znaki prihodnjega razvoja ročnosti.

Raziskovalci so odkrili tudi povezave med genetskimi območji, ki so vključevale levičarje. Ljudje, katerih leva roka je prevladujoča, imajo zelo malo možnosti za nastanek Parkinsonove bolezni, vendar večje možnosti, da bi lahko imeli shizofrenijo. Poudarili so, da te povezave ustrezajo le zelo majhni razliki v dejanskem številu ljudi s temi boleznimi in ne kažejo na nobeno vzročno-posledično povezavo.

Preučevanje genetskih povezav bi lahko pomagalo izboljšati razumevanje razvoja teh resnih zdravstvenih stanj, so dodali avtorji te zanimive študije.

“Skozi zgodovino je levičarstvo veljalo za nesrečno ali celo zlonamerno.”

Levičarstvo je posledica razvojne biologije možganov, ki jo deloma poganja zapleteno prepletanje številnih genov. Je del bogate tapiserije tega, kar nas dela človeka,” je povedal profesor Dominic Furniss, skupni višji avtor študije z oddelka za ortopedijo, revmatologijo Nuffield in Univerze v Oxfordu.

Avtor: M.J.