Vsem je znano, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. To slišimo z vseh strani, vendar večina tega ne upošteva, saj ne ve zakaj je temu tako.

Zajtrk nas napolni z energijo za ves dan, a kaj, ko se želodec zbudi šele sredi dopoldneva in nam prej ne pusti jesti.
Za prvi korak k spremembi je pomembno, da se naspite! Pomanjkanje spanca vpliva na jutranje počutje in v primeru slabega počutja in napihnjenosti ne čutimo lakote, ampak utrujenost. Le ta se čez dan spremeni v občutek stradanosti. Zaradi nenaspanosti se preskoči zajtrk in je več možnosti, da želodec potešimo s sladkarijami in pecivom.
jutro
vir: google
Ljudje drugače gledamo na obroke in na to kaj nam ustreza od okusov. Nekateri imajo radi vsakodnevno isti obrok, kot navado, nekateri pa si radi privoščijo izbiro. Pestrost v prehrani je dobrodošla, saj je manj verjetnosti, da se nečesa nasitite. Na jutranji mizi naj bodo žitarice, polnozrnat kruh, sadje, namazi, jajca, sadni sokovi, smutiji, nekateri pa tudi priporočajo mesne izdelke. Zjutraj potrebujemo energijo, zato ne rabimo paziti koliko zaužijemo, dokler je vse v mejah normale. Če imate radi topel obrok, si naredite mlečni riž ali polento z mlekom in se razveselite raznolikosti!
jutranji obrok
vir: pexels
Zjutraj si vzemite čas za razvajanje s hrano. Veliko ljudi zajtrka ne je, ker je veliko jutranjih opravkov in premalo časa za vse. To vas lahko razdraži in začnete dan s slabo voljo, polno napetosti, kar se potem prenese v celoten dan. Jutranji obrok je stvar dobre volje in organizacije, zato si zanj vzemite čas. Zelo pomaga, da si zvečer pripravite hrano, tisto, ki lahko počaka (kosmiči, kakav, maslo, marmelada…). Ni nemogoče, da bi vam med urejanjem, oblačenjem otroka in britjem to uspelo.
Poskusite!
Pomembno je vedeti, da ne večerjate prepozno, saj tudi to vpliva na vaš jutranji tek. V današnjem času je tempo hiter in marsikdo nima časa za kosilo, zato se ob večerji zberejo vsi bližnji in se veliko poje. S tem ni nič narobe, potrudite se samo, da boste z večerjo končali najpozneje do 8 ure. Tako ima vaše telo čas, da se hrana do jutra v miru prebavi in je želodec zjutraj prazen ter pripravljen na obrok. V primeru, da ga obremenite prepozno, boste spali težje in vam zajtrk v jutru ne bo dišal. Povsod slišimo tudi, da naj se izogibamo nočnim prigrizkom, ki redijo, če pa vaš organizem ne zdrži, ugriznite v banano, pojejte košček sira ali popijte kozarec toplega mleka.
telovadba doma
vir: google
Ne smemo pozabiti tudi na jutranjo telovadbo, ki zahteva svoj čas. Ker ga pogosto ni, zaradi jutranjih opravkov, je najbolje, da se vstane pol ure, ali celo uro prej, da se razmigate. Tako boste prebudili telo in svoj apetit, da boste z veseljem zajtrkovali. Če vam še vedno ne bo do zajtrka, spijte pomarančni sok ali si zmešajte smuti. Telo vam bo hvaležno in dan se bo začel s polno energije.
Zakaj je torej zajtrk pomemben del dneva?
Ker vas okrepi z energijo boste ponosni, da tako lepo skrbite zase in samozavestno zakorakali v dan. Zajtrk ni nujno opravilo polno organizacije, ampak je tudi igra z okusi, raznolikostjo in kreativo, saj boste z veseljem raziskovali svoje kulinarične ideje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji