Zagotovo je vsaka ženska že kdaj slišala za raka dojke in v današnjem času lažjega dostopa do informacij ni težko biti seznanjen s tipičnimi znaki te bolezni, vendar ko govorimo o vizualnih znakih na ženskih prsih, to ni več tako enostavno.
Oblikovalka Corrine Ellsworth Beaumont je začela kampanjo za ozaveščanje ljudi o vizualnih znakih in simptomih raka dojke in to kar na limonah. Ustvarila je serijo slik, v katerih je uporabila deformirane limone, ki prikazujejo simptome, kot so vdolbine, kožne razjede, luknjičasta koža, rdečica, odebeljeno tkivo, povečana žila, obrnjena bradavica, izpuščaji in hraste.
limone
Vir: www.mashable.com
V samo treh objavah članka na medmrežju (Facebook) si je slike ogledalo preko 7,3 milijona ljudi, kar pomeni, da je to še kako aktualna tema današnjega časa.
Na vprašanje novinarja, kaj je Ellsworth Beaumont navdihnilo za takšno kampanjo, je povedala sledeče: “Obe moji babici sta umrli za rakom na dojki. Ko je umrla druga, sem si rekla, da bi morala vedeti več o tej zahrbtni bolezni. Vendar sem po končani raziskavi ostala z več vprašanji, na katere nisem dobila odgovora, kot sem jih imela pred samim začetkom raziskave.”
Hotela je vedeti, kako se pregledovati in kako zaznati spremembe, kdaj moramo nujno na specialistični pregled. Nikjer ni našla gradiva oz. spletne strani, kjer bi bili odgovori razloženi na preprost in enostaven način. Kot oblikovalka je želela ozaveščati ženske o raku dojke na zanimiv in inovativen način – z limonami.
Ko je Ellsworth Beaumont začela s svojo raziskavo, je naletela na ovire, ki obstajajo pri komuniciranju z javnostjo o raku dojk. Odkrila je, da sta največji oviri pri širjenju informacij o vidnih znakih raka strah pred govorjenjem o prsi in cenzura slik.
“Veliko kampanj o ozaveščanju raka na dojkah uporablja besedilo namesto slik ravno zaradi cenzure golote,” pravi Ellsworth Beaumont. Iskala je nekakšen “nadomestek prsi”, nekaj, kar še ni bilo uporabljeno, no,  limone so se ji zdele odlične za to.
limona
Notranjost limone je po zgradbi zelo podobna dojki
“Izbrala sem limone. Videti so kot dojke, imajo kožo, pore in bradavico. Tudi zgradba notranjosti je zelo podobna pravim prsim,” je nadaljevala. Veliko ur je preživela v knjižnicah in pisarnah zdravnikov, da je dodobra spoznala znake in simptome bolezni. Zdravniki so ji na resničnih posnetkih ženskih prsi pokazali, kako je videti rakava grudica – trda in nepremična, zelo podobno kot koščica v limoni.
Na vprašanje, zakaj se ji zdi, da je kampanja tako uspešna, je odgovorila: “Mislim, da je razlog za takšen odziv izključno to, da so uporabljene slike. Ljudje danes neradi berejo, tukaj pa v eni minuti izvejo za vse simptome raka na dojki in jih vidijo, ne da bi dobili občutek, da se izobražujejo o tem. Ellsworth Beaumont upa, da bodo ljudje slike pokazali tudi ženskam, ki ne uporabljajo družbenih omrežij, ter jih tako seznanili s simptomi.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji