Rdeče meso vsebuje številne vitamine in minerale, ki so ključni za zdravo in uravnovešeno prehrano. V preteklih letih, so se začele pojavljati govorice, da naj bi rdeče meso povečalo možnosti raka in tudi drugih bolezni.
Toda ali je rdeče meso res tako škodljivo za naše zdravje?
Pod rdeče meso uvrščamo vse člane sesalcev. To je govedina, jagnjetina, svinjina, kozje, telečje meso itd. Za nekatere ljudi je rdeče meso sestavni del vsakega obroka le, da je ta pripravljen vedno na drugačen način. Po nekaterih raziskavah opravljenih v ZDA so ugotovili, da vsak 50 gramski obrok rdečega mesa na dan, lahko po vsakodnevnem uživanju v nekaj letih poveča nastajanje rakavih celic za 19 odstotkov.
rdeče meso
pexels.com
Mnogi znanstveniki so odkrili tudi, da prekomerno uživanje rdečega mesa lahko pripelje do odpovedi ledvic. Diabetes in visok krvi tlak naj bi bila glavna krivca odpovedovanje ledvic, vendar so sedaj temu dodali še rdeče meso. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo rdeče meso na dnevni bazi v 40% večje tveganje odpovedi ledvic. Drugi pa se s tem ne strinjajo. Njihova priporočila so, naj vzdržujejo vnos proteinov, ki se nahajajo v rdečem mesu, a naj k svoji prehrani vseeno poskusijo dodati tudi zelenjavo.
rdeče meso
pexels.com
Kljub vsem dokazom, ki jih lahko prebiramo po različnih portalih in internetnih straneh je pomembno, da rdeče meso uživamo, a vendar v omejenih oziroma majhnih količinah. Ta vsebuje veliko hranilnih snovi in je esencialen za naše telo. Kot z vsemi ostalimi stvarmi v življenju, tudi tu ne gre pretiravati. Še najbolje je, da prilagodite svoj jedilnik tako, da se na njem kdaj znajdejo tudi obroki, ki ne vsebujejo mesa. Jedilnik naj bo čim bolj uravnotežen, hrana pa čim bolj pisana – saj veste vsaka barva ima svoj pomen. Naj bo rdeče meso omejeno na čas kosila, za večerjo pa si raje privoščite piščanca ali purana in zelenjavo.
V komentarje zapišite, katere obroke brez rdečega mesa bi priporočili vi?

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji