Ste vedeli, da so jetra najpomembnejši metabolični organ? V njih namreč poteka 60 odstotkov vseh metaboličnih procesov. Njihova naloga je proizvajanje žolča, delujejo pa tudi kot skladiščni organ za številne snovi primarnega metabolizma kot so glukoza, glikogen in železo.
Ležijo tik pod prepono na desni strani zgornjega dela trebuha, desno od želodca. V njihovi bližini pa je tudi žolčnik, v katerem se skladišči žolč. So edini notranji organ, ki je sposoben naravne regeneracije.Ker je to organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino, se začetnih težav obolenja in poškodb jeter sploh ne zavedamo.

človeško zdravje

Jetra so največji organ za presnavljanje in čiščenje odpadnih snovi iz človeškega telesa. Funkcija v telesu je večkratna – od presnovnih nalog pa vse do čiščenja krvi in odpadkov, ki pridejo v jetra preko krvi.
Še preden pa kri z vsemi hranili preide iz črevesja do preostalih delov telesa, potuje preko jeter. Poleg vseh teh hranljivih snovi pa so v krvi tudi škodljive. Vse te strupe, bakterije in odpadke, jetra skupaj z žolčem odpravijo v črevo, kjer se skupaj z blatom izločijo iz telesa.
Sledeči znaki nas opozarjajo na preobremenjenost jeter:
topla limonada
  • slaba in počasna prebava v kombinaciji z napihnjenostjo in občasno slabostjo
  • srbeča koža, izguba sijaja in zdrave barve kože
  • neprestana utrujenost
  • neprijetno tiščanje pod desnim rebrnim lokom kaže na povečana jetra
  • povišanje vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi
  • debelost z osrednjo porazdelitvijo maščobe okrog pas
Za zdravje jeter lahko poskrbite s čim večjo količino vode in nesladkanih čajev ter limonade. Omejite količino alkohola, nezdravo prehrano pa zamenjajte z zadostno količino sadja in zelenjave. Prehranska raznolikost bo tako omogočila, da jetra ne bodo preobremenjena.
Jetra razstrupite s povečano količino limoninega soka ter jabolk. Topla limonada na tešče vam bo prečistila jetra, hkrati pa vaš želodec zbudila in pripravila na vnos zajtrka. S sadjem namreč odvajate strupe in odvečno vodo iz ledvic ter krepite oslabljena jetra.. sadje in zelenjavaSladke prigrizke lahko torej zamenjate za zdrave. V vmesne obroke umestite veliko vitamina B in B2, ki ga lahko najdete v mandeljnih.
Za začetek pa naredite telesu dvodnevni post, s katerim prečiščevalnemu organu namenite počitek, nov zagon in svežino.
Kliknite za več in si priskrbite ogledni izvod revije Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji