Lockdown oz. ” koronsko zaklepanje” iz številnih razlogov pritiska na številne naše običajne dobre navade, toda zdaj je pravi čas, da ponastavite svoje prehranske in življenjske navade ter cilje.

Ponovna uvedba pozitivnih sprememb v naši prehrani, gibanju, duševnem zdravju in spanju bo oživila vaše telo ali celo ustvarila vašo povsem novo različico. In načrtovanje, kako narediti te spremembe, bo pomagalo pri uravnoteženju vašega telesa – z vašim tempom seveda.

Izbirajte le zdravo hrano

Koronski “lockdown” bi vas lahko spremenil v kreativnega MasterChefa. Kakorkoli že, vaša prehrana in prigrizki so se v zadnjih mesecih zagotovo spremenili. Prvi korak je, zagotoviti, da ves dan zaužijete dovolj beljakovin. Ta sprememba vam bo omogočila, da se boste dlje časa počutili polnejše z aktiviranjem hormonov v telesu, ki zavirajo apetit, s treningom pa vašemu telesu zmanjšate hrepenenje po brezumnih prigrizkih. Odločite se lahko za živalske beljakovine ali rastlinske vire beljakovin, kot so stročnice, oreški in fižol, odvisno seveda od vaših želja.

Poskusite vključiti en vir beljakovin v vsak glavni obrok dneva. Namesto da bi drastično odrezali stvari iz svoje prehrane, bodo preproste zamenjave, ki vsebujejo več sadja in zelenjave, pomagale telesu narediti dober prehod. Škrobne ogljikove hidrate zamenjajte za druge, kot so kaša iz cvetače, kaša iz zelenega graha ali špageti iz bučk. Prav tako poskusite običajne prigrizke nadomestiti s sadjem z nizko vsebnostjo sladkorja, kot so jabolka, jagode in robide.

Ustvarite svojo (novo) jutranjo rutino

Odpraviti se na jutranjo pot in ugasniti nadležne alarme je za nekaj časa postalo preteklost. Začela se je doba dela od doma, ko vstanemo iz postelje le 20 minut pred službenimi obveznostmi. Nekaj ​​mesecev kasneje boste opazili, koliko je na vaše zdravje vplivalo vse to preskakovanje obrokov, nezadovoljen cikel spanja in neskladne vadbene rutine.

Začnite se zbujati vsak dan ob istem času, se stuširajte, pojejte hranljiv zajtrk in se popolnoma oblecite za dan, ki je pred vami. Če potrebujete nekaj za prebujanje čutov, pojdite na hiter jutranji sprehod, preden začnete delati. To bo vaše možgane postavilo v pogon in ohranilo vaš življenjski slog.

Privoščite si dober spanec

Popravek večerne rutine bo naredil čudeže za vaš prihodnji dan. Dosleden nočni vzorec vam bo pomagal, da se vaše telo spočije, hitro zaspi in se prilagodi zdravemu ritmu, ki pomaga podpirati visokokakovosten spanec. Nočne rutine ni treba napolniti s skrbnimi nalogami, ampak s tistimi, ki so dovolj preproste, da sprožijo možgane.

Eksperimentirajte z različnimi možnostmi in preverite, katera vam najbolj ustreza. To lahko vključuje tudi obrazno masko, pripravite si zeliščni čaj, opravite jogo ali pa se stuširajte pred spanjem, da spremenite svoj spanec. Če je mogoče, se pred spanjem izogibajte neskončnemu digitalnemu drsenju po mobilnem zaslonu.

Vzdržujte kondicijo in se spravite nazaj v formo

Ena bolj pozitivnih stvari, ki izhaja iz svetovne pandemije, je močan duh ohranjanja kondicije. Motivacija naj bo močna, začnite vaš dan z jutranjo vadbo ali pa zaključite dan z večerno rutino.

Če ste pred “lockdown-om” redno telovadili in opazili zmanjšanje aktivnosti, ne bodite strogi do sebe. Vsak se odziva drugače. Presenečeni boste nad tem, kako hitro se vam vzdržljivost povrne po nekaj seansah telovadbe. Ne skočite kar takoj nazaj v vadbo v običajnem tempu, ampak postopoma preidite nazaj na običajne treninge.

Ne pozabite tudi na duševno zdravje

Govorice in špekulacije o izbruhu lahko povečajo vašo tesnobo in sprožijo slabe navade, kot je prenajedanje. Ne pozabite si vzeti oddiha, če se vam zdi vse skupaj le preveč. Najbolje je, da upoštevate vladne higienske nasvete tako, da si bolj kot običajno umivate roke in ostanete doma, če se počutite slabo.

Ostanite v stiku z družino in s prijatelji (preko virtualnih oz. mobilnih rešitev) ali celo pokličite telefonsko številko za pomoč za čustveno podporo, če potrebujete nekoga za pogovor. Sporočanje strahu vam bo pomagalo obvladati stres in se izogniti kakršnim koli slabim navadam z dolgoročnimi posledicami, kot sta kajenje in popivanje alkohola. Vendar ne pozabite, da na koncu naredite tisto, kar je najbolje za vas in vaše telo.

Avtor:
Marko Janžekovič