Pohodna obutev niso samo »gojzarji«. Za hojo po nezahtevnem terenu so primernejši nizki pohodni čevlji, ki jih nekateri dajejo v isti koš z ostalo športno obutvijo, ali po domače, »supergami«. To je sicer zmotno pojmovanje, saj imajo pohodni čevlji drugačne lastnosti kot obutev za tek ali prosti čas.
Za pravilno izbiro pohodne obutve je ključen podatek o tem, po kakšnem terenu boste hodili. V nadaljevanju si bomo ogledali štiri vrste pohodnih čevljev, namenjenih različnim terenom.
primerna obutev za hojo
Primerna obutev je ključna za varno hojo v gore. Foto: A.M.
NIZKI POHODNI ČEVLJI
Nizki pohodni čevlji ne varujejo gležnja, zato so primerni za hojo po nezahtevnem terenu. Uporabljamo jih za hojo po ravnini in manjših, tehnično nezahtevnih strminah. V gorniški terminologiji jih imenujejo tudi »čevlji za pristope«, torej za hojo do izhodišča oziroma točke, kjer se začne tehnično zahtevnejši vzpon.
Za razliko od »superg« imajo trdnejši podplat z boljšim oprijemom. Omogočajo stabilen korak in zmanjšujejo nevarnost zdrsa.
Vrhnji del je lahko iz usnja ali umetne tkanine, v večini čevljev najdemo tudi membrano proti prepuščanju vode. S takšnimi čevlji lahko brez skrbi prečkamo manjši potok.
LAŽJI VISOKI POHODNI ČEVLJI
V osnovi gre za enake čevlje kot so nizki pohodni čevlji, le da so povišani in zato varujejo tudi gleženj. Mnogi proizvajalci ponujajo isti model čevlja v nizki in visoki izvedbi.
Takšni čevlji so primerni za sredogorje in pogojno tudi visokogorje, če pot ne vključuje snežišč, spustov po melišču ali drugih tehnično zahtevnih odsekov.
Primerni so za poletne in jesenske vzpone, medtem ko za hojo po snegu in uporabo derez niso dobra izbira. Poleg tega, da niso dovolj topli in ne nudijo zadostne zaščite pred mokroto, so tudi manj čvrsti in ne zagotavljajo tako stabilnega koraka kot čistokrvni »gojzarji«.
Lažji visoki pohodni čevlji so dobra izbira tudi za potovanja z nahrbtnikom (backpacking).
skupina pohodnikov
Vir fotografije: aesu.com
VISOKI POHODNI ČEVLJI
Ali »gojzarji«. Narejeni so za vse razmere, ki jih lahko doživi povprečen gornik. Večinoma so izdelani iz usnja ali kombinacije usnja in umetnih materialov. Podloženi so z membrano, ki preprečuje, da bi premočili ter varuje stopala pred mrazom.
Podplat je bolj tog in dopušča manj zvijanja. Večina proizvajalcev prisega na vibram. Nanje lahko namestimo dereze. Nekateri omogočajo tudi uporabo polavtomatskih ali celo avtomatskih derez.
Klasični visoki pohodni čevlji so manj udobni in težji, a nujni za tehnično zahtevnejše in zimske vzpone. Če želite kupiti univerzalen čevelj za vse razmere, potem so »gojzarji« prava izbira.
TEHNIČNI VISOKI ČEVLJI
Če jih potrebujete, potem verjetno že veste vse o njih. To so čevlji, narejeni za najzahtevnejše vzpone v najzahtevnejših razmerah. Lahko so sestavljeni iz zunanjega (plastičnega) in notranjega čevlja. Stopala ščitijo tudi pred ekstremno nizkimi temperaturami. Prilagojeni so za uporabo avtomatskih snežnih derez in lednih plezalnih derez.
Za običajnega gornika in običajne razmere so neprimerni. Zato naj vas ne premami mišljenje »več je bolje« ali »od viška ne boli glava«, saj boste z njimi v gorah hodili kot okoren robot.
SPLOŠNI NASVETI ZA NAKUP
Za konec še nekaj splošnih nasvetov za nakup katerih koli pohodnih čevljev. Stara modrost pravi, da pohodne čevlje vedno kupujemo zvečer, ko je noga že utrujena in nekoliko otečena. Upoštevajte jo.
Ni hujšega kot hoditi v premajhnih pohodnih čevljih ali takšnih, ki žulijo. Zato je splošno pravilo, da naj bi bili pohodni čevlji številko večji od obutve, ki jo običajno nosimo.
Upoštevati je treba tudi debelejše pohodne nogavice. Pohodnih čevljev zato ne pomerjajte na običajne nogavice. S seboj v trgovino vzemite debelejše športne nogavice ali prosite prodajalca, da vam posodi par. Tudi po tem boste spoznali dobro trgovino in trgovca, ki se spozna na prodajo pohodne obutve. V specializirani trgovini vam bodo namreč ponudili »testne« nogavice, če boste svoje pozabili doma.
Pa varen korak!
Če vas zanima še kaj na to temo, si lahko naročite svoj ogledni izvod revive Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji