Povprečna pričakovana življenjska doba za bolnike z diagnozo glioblastoma, ki je najbolj smrtonosna oblika raka možganov, je med 15 in 17 meseci pri standardnih oblikah zdravljenja. V okviru nedavne študije, ki jo je vodila dr. Linda Lau, profesorica nevrokirurgije na Medicinski fakulteti David Geffen na UCLA, je povprečna pričakovana življenjska doba dvignjena na dobrih 22 mesecev.

“Od 331 udeležencev v študiji je skoraj 1/3 še vedno živih.”

Edinstvena za zdravljenje je uporaba samega tumorja kot ključnega vira rakavih belih krvnih celic v cepivu DCVax-L. Cepivo uporablja tkivne beljakovine iz samega možganskega tumorja, ki se kirurško odstrani pred začetkom zdravljenja. Te se kombinirajo z dendritičnimi imunskimi celicami (belimi krvničkami) iz lastne krvi pacientov, ki se aktivirajo v laboratoriju in se nato injicirajo nazaj v bolnika.

Navsezadnje je cepivo prilagojeno bolniku in je bilo opisano kot način bistvenega ponovnega programiranja ali ponovnega usposabljanja imunskega sistema za boj proti raku, ki ga prej ni mogel sam napadati.

Glede na spodbudne rezultate cepiva DCVax-L, dr. Lau in njena ekipa delata na načinih, kako združiti uporabo cepiva z drugimi zdravili v upanju, da se podaljša življenjska doba za bolnike z diagnozo glioblastoma, ta doba narašča. Glede na dosedanji napredek obstaja dober razlog za optimizem in upanje.

 

Avtor: M.J.