Bolezni srca in ožilja po svetu vsako leto zahtevajo 17 milijonov življenj. V Sloveniji so vzrok za smrt v okoli 40 odstotkih. Zato je čas, da razmislite o tem, kako skrbite za svoje srce. Živite dovolj zdravo? Svetovna zdravstvena organizacija namreč poudarja, da je tri četrtine teh smrti mogoče preprečiti s spremembami življenjskega sloga.

Dejavniki tveganja

Glavni dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so: zvišana raven krvnih maščob, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, nezdrava prehrana, kajenje, premajhna telesna aktivnost, debelost, stres in premalo spanja.

Spite dovolj?

Vam primanjkuje spanca? To lahko ogrozi vaše srce. Pomanjkanje spanja namreč povzroča veliko zdravstvenih težav: povišanje krvnega tlaka, debelost ali sladkorno bolezen tipa 2. Spanje je nujna potreba telesa, da se umiri in obnovi ter tako deluje še bolj sproščeno in učinkovito.

Srce bo bolj zdravo, če boste dovolj spali.
Srce bo bolj zdravo, če boste dovolj spali.

Za zdravo srce se čim več gibajte

Aktivni moramo biti vse življenje. Pri tem pa strokovnjaki poudarjajo, da je dovolj že hoja. To je najcenejši, najbolj naraven, najbolj dostopen in hkrati tudi najbolj koristen način premikanja telesa. Poleg tega je hoja primerna oblika gibanja v vseh obdobjih življenja, tako za moške kot za ženske in v vseh letnih časih.

Z zdravo prehrano do zdravega srca

Za srce lahko veliko storimo s pravim izborom hrane. Kar je včasih precej težko, saj se smernice pravilne prehrane precej spreminjajo. Najnovejše ugotovitve kažejo, da maščobe niso škodljive, a je pomembno, koliko katerih zaužijemo. Strokovnjaki pravijo, da je zelo primerna mediteranska prehrana z veliko zelenjave in z izogibanjem preveč soli.  Odsvetujejo slaščice s trans-maščobnimi kislinami in preveč sladkorja, saj sočasno s porabo sladkorja na svetu narašča tudi debelost.

Prehrana je eden ključnih dejavnikov pri ohranjanju zdravega srca.

Kaj pa Slovenija?

V Društvu za zdravje srca in ožilja poudarjajo, da je Slovenija na dobri poti in do leta 2025 zmanjša število prezgodaj umrlih za četrtino. A prostora za napredek je še vedno dovolj. Zato je društvo tudi letos pozvalo, da razmislite, kaj lahko sami naredite za to, da se boste izognili boleznim srca in ožilja.