Morda se vam zdi, da je potrebno upoštevati veliko pravil glede nege kože. To je verjetno zato, ker resnično obstajajo. Nekatera pravila so bolj stroga kot druga, a najbolje, da se držite nasvetov strokovnjakov, če si želite zagotoviti zdravo in sijočo kožo skozi vse leto. Pravilna nega kože je posebej pomembna poleti zaradi vlage, vročine, klora in sončnih žarkov. Nekaj strokovnjakov je izpostavilo najpogostejše poletne napake pri negi kože, ki jih opažajo v svojih praksah, in kako se jim izogniti.

Ne uporabljate sončne kreme ali jo uporabljate nepravilno

To se vam morda na prvi pogled zdi očitno, vendar je neuporaba sončne kreme ena od najpogostejših poletnih (in zimskih) napak pri negi kože. Zaščita kože je ključnega pomena, saj dolgoročno UV-sevanje povzroča tveganje za kožnega raka in znake prezgodnjega staranja. Zaščitni faktor bi morali nanesti vsak dan, vse leto.

Slika je simbolična.

Ne gre le za nanašanje kreme za sončenje, temveč morate poskrbeti, da jo nanesete ob pravem času v svoji lepotni rutini, kar je odvisno od vrste zaščitnega faktorja, ki ga uporabljate. »Če uporabljate fizično zaščito pred soncem, mora biti to zadnja stvar, ki jo nanesete na obraz, čez ličila,« pravi dr. Deanne Robinson, certificirana dermatologinja iz Westporta v Connecticutu. »Če gre za kemično zaščito pred soncem, bi jo morali nanesti pod ličila.« Fizične kreme za sončenje ostanejo na površini kože in ustvarjajo fizično pregrado. Kemični zaščitni faktorji pa se vpijejo v kožo, da absorbirajo, pretvorijo in filtrirajo UV žarke.

Brez ponovnega nanosa sončne kreme

Druga najpogostejša napaka pri negi kože poleti je, da pozabite ponovno nanesti kremo za sončenje. »Zaščitni faktor se na soncu razgradi in preneha ščititi kožo pred škodljivimi UVA in UVB žarki,« pravi dr. Howard Sobel, dermatolog s certifikatom v New Yorku. »Da se izognete opeklinam, se prepričajte, da vedno znova nanesete kremo za zaščito pred soncem vsakih 60 do 90 minut, ko ste na prostem.«

Sobel priporoča, da si v primeru, če ste na soncu dlje kot 45 minut, nastavite opomnik na telefonu za ponoven nanos. Na plaži ali ob bazenu kremo za sončenje znova uporabite vsakič, ko pridete iz vode. Ne pozabite tudi na zaščito lasišča z zaščitnimi sredstvi za sončenje, ki so posebej namenjena za zaščito las in lasišča, ali pa s klobukom.

Vaša ličila ne nadomestijo zaščitnega faktorja

Tudi če imate podlago ali BB kremo, ki vsebuje zaščitni faktor, morate še vedno uporabiti kremo za sončenje. Pomislite na to dodatno zaščito kot češnjo na torti, ne pa kot nadomestilo. »Enostavno ne nanesete dovolj izdelka, da bi imel dovolj učinka,« pravi dr. Jessica Wright, specialistka splošne kirurgije pri Rejuvenate Austin v Teksasu. »Vaša ličila verjetno sama po sebi ne bodo dovolj dobro filtrirala UVA, UVB žarkov.« Poskusite z zaščitnim faktorjem, ki deluje tudi kot podlaga.

Piling kože ni priporočljiv zjutraj

»Čeprav je piling vaše kože ključ do zdrave, gladke in mladostne kože, bi morali piling izvajati le zvečer,« pravi Sobel. Plast odmrlih kožnih celic deluje tudi kot zaščita pred UV žarki. Izdelki z AHA, BHA, retinolom/retinoidi bi morali prav tako biti uporabljeni zvečer, saj ti izdelki povečajo občutljivost kože in s tem tudi tveganje za sončne opekline.

Recite ne depilaciji in britju tik pred odhodom na plažo

Še ena pogosta poletna napaka pri negi kože je depiliranje ali britje predela bikinija ali nog le nekaj ur pred odhodom na plažo ali bazen. Večina ljudi se sploh ne zaveda, kaj počnejo narobe, dokler se ne pojavijo neželeni učinki. »Depilacija, lasersko odstranjevanje dlak in britje so pogosto na vrsti zadnji trenutek, preden se odločimo za obisk bazena ali plaže. Vendar lahko pogosto povzročijo hudo draženje kože na soncu, po kremi za sončenje in zaradi mivke,« pravi Leila Aalam, estetičarka in ustanoviteljica Beauti Skincare.

Slika je simbolična.

Po britju in depilaciji si je najbolje vzeti 24 do 48 ur premora. Pri laserskem odstranjevanju dlak je ta premor še nekoliko daljši. »Če boste na soncu ali na prostem v 10 dneh po laserskem posegu, lahko uničite svoje rezultate, povzročite težave s pigmentacijo in upočasnite celjenje. Laserski posegi so odlični, kadar imate dovolj časa za okrevanje v zaprtih prostorih,« pravi Felicia Taghizadeh, lastnica podjetja Arizona Facial Plastics.

Ne zamenjajte izdelkov za čiščenje kože

Uporaba istega odstranjevalca ličil poleti kot pozimi vam verjetno ne dela dobre usluge. »Poleti potrebujete pogostejši večerni piling, še posebej, če ste izpostavljeni soncu in preživljate čas na prostem,« pravi Taghizadeh.

Potrebno je preklopiti na nežnejši piling (nežen tonik za piling brez alkohola) ali uporabite dejanski fizični ali kemični piling vsak teden.

Ne pozabite zaščititi vaših ustnic

»Ustnice so pravzaprav izjemno dovzetne za UV-poškodbe in sončne opekline,« pravi Sobel. Primanjkuje jim melanina, ki ga vaša koža proizvaja, da se zaščiti. Sijaj balzamov za ustnice in glosov za ustnice dejansko še bolj privlači škodljive UV žarke. Če na ustnicah ne nosite zaščitnega faktorja, povečate tveganje za kožnega raka in hitreje se zmanjšuje volumen ustnic, saj sonce razgrajuje kolagen.

Ležanje na soncu ali uporaba solarija

Obstaja star mit, ki pravi, da boste z osnovno porjavelostjo preprečili, da bi vas kasneje opeklo sonce. Ta mit je napačen in samo škoduje vaši koži. »Ne hodite v solarij, da bi ustvarili podlago, preden se izpostavljate soncu. Solariji so grozni,« pravi Robinson. Raziskave so pokazale, da samo enkratni obisk solarija poveča tveganje za melanom in to tveganje z vsako uporabo solarija narašča. Poleg tega obstaja osnovna ali zdrava porjavelost. Porjavelost je v bistvu znak, da ste imeli UV-poškodbe.

Slika je simbolična.

Prav tako je nevarno ležanje na soncu, če želite porjaveti. Na voljo je veliko alternativ za umetno porjavelost, ki vam bodo dale tisti poletni sijaj, ne da bi povečali tveganje za raka ali prezgodnje staranje.

Ne umijete si obraza po dnevu na plaži

»Po dolgem dnevu zunaj na plaži in v vodi je potrebno obvezno očistiti kožo. Če več ur ne morete priti do stranišča, da bi si temeljito očistili obraz, imejte s seboj čistilne robčke, da odstranite vso nečistočo s kože, in nato nanesite vlažilno kremo,« pravi Aalam.

Tudi če niste bili na bazenu ali plaži, je vseeno pomembno, da si pred spanjem umijete obraz. »Če obraza zvečer ne očistite, ostanejo na vaši koži nečistoče kreme za sončenje, cvetnega prahu, olja in znoja,« pravi Wright. »Preprosto čiščenje kože pogosto ni dovolj. Kožo morate dvakrat speniti in sprati, da v celoti odstranite vse te nečistoče. S tem bo koža videti čistejša in bolj zdrava.«

Ne uporabljate vlažilne kreme

Poletje običajno pomeni vlago, vendar zaradi tega ne opustite uporabo vlažilne kreme. »Poskrbite, da bo vaša koža hidrirana, tudi če se v poletnih mesecih počutite nekoliko bolj mastne,« pravi Aalam. Priporoča, da s seboj vzamete brezalkoholno razpršilo za obraz in ga uporabljate skozi ves dan. Poskusite tudi zamenjati vlažilno kremo na vodni osnovi z možnostjo na oljni osnovi.

Slika je simbolična.

Če se izognete tem pogostim poletnim napakam pri negi kože in poskrbite za ustrezno zaščito, hidracijo in čiščenje, boste ohranili svojo kožo zdravo in sijočo skozi vse leto. Ne pozabite se posvetovati tudi s svojim dermatologom za nasvete in priporočila za nego kože, ki ustrezajo vašemu tipu kože.

Avtor: M.B.

Vir: realsimple.com