Ljudje so običajno nagnjeni k ugrizom komarjev zaradi kombinacije vonja, svetlobe, toplote in vlažnosti. Če ste magnet za komarje, potem ste verjetno tudi utrujeni od srbeče kože. Različne vrste komarjev – tako kot tiste, ki prenašajo malarijo – imajo raje bakterije in znoj. Druge privlači celo ogljikov dioksid, nekatere pa vonj po rokah. Preberite, kateri naravni odganjalci najbolje delujejo.

Olje limonskega evkaliptusa

Uporablja se od leta 1940. Olje limonskega evkaliptusa je eno od najbolj znanih naravnih odganjalcev komarjev. Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) so odobrili evkaliptusovo olje kot učinkovito sestavino v izdelkih za zaščito pred komarji.

Nedavna raziskava Trusted Source je pokazala, da je mešanica 32% limoninega evkaliptusovega olja kar tri ure zagotavljala več kot 95-odstotno zaščito proti komarji.

Sivka

Zdrobljeni cvetovi sivke proizvajajo dišavo, ki odbija komarje. Študija Trusted Source na miših brez dlake je ugotovila, da je olje sivke učinkovito pri odganjanju odraslih komarjev. Sivka ima analgetične, protiglivične in antiseptične lastnosti. To pomeni, da poleg preprečevanja ugriza komarjev lahko tudi pomiri kožo.

Cimetovo olje

Glede na študijo, izvedeno v Tajvanu, lahko cimetovo olje odžene komarje. Lahko deluje tudi kot zaščita proti odraslim komarjem, predvsem azijskemu komarju. Če želite narediti razredčeno 1-odstotno raztopino, zmešajte 1/4 čajne žličke (ali 24 kapljic) olja z vsake 4 ml vode. Tekočino lahko razpršite po koži ali oblačilih, okoli vašega doma in na oblazinjenje ali rastline. Pri uporabi cimetovega olja bodite previdni, saj koncentrirani odmerek lahko draži kožo.

Timijanovo olje

Pri odganjanju malarijskih komarjev je timijanovo olje eno najboljših pri zagotavljanju zaščite. V eni od živalskih študij Trusted Source, 5-odstotno timijanovo olje, ki se je nanašalo na kožo miši brez dlake, je imelo 91-odstotno stopnjo zaščite.

Citronela

Citronela je običajno naravno in učinkovito eterično olje, ki deluje proti komarjem. Narejena je iz mešanice zelišč in je sestavina številnih zaščitnih izdelkov pred komarji. Če so na prostem, lahko sveče citronele zagotavljajo do 50 odstotkov dodatne zaščite.

Olje čajevca

Olje čajevca je priljubljeno eterično olje iz Avstralije. To olje je znano po svojih antiseptičnih, protimikrobnih in protivnetnih lastnostih. Nedavne študije so pokazale, da je olje čajevca učinkovito sredstvo proti komarjem in mušicam.

Možna tveganja

Eteričnih olj nikoli ne dajajte na kožo neposredno. Vedno se razredčijo v nosilnem olju, kot je mandljevo olje. Možna je tudi alergijska reakcija učinkovin v eteričnih oljih. Preden uporabite kateri koli nov izdelek, testirajte zdravilo na majhnem delu kože in počakajte eno uro ali dve, tako se prepričate, da ne pride do pekočega občutka.

Če boste potovali po območjih, kjer je znano, da komarji prenašajo bolezni, kot so malarija, rumena mrzlica ali virus Zika, zdravniki svetujejo cepiva proti komarjem, da zmanjšajo verjetnost za nastanek nevarne bolezni.

Če se zaradi velikega števila pikov komarjev razvije infekcija ali alergijska reakcija, upoštevajte te simptome in se posvetujte s svojim zdravnikom. Povišana temperatura, gnoj ali krvavitev, kjer je ugriz, ali kraste, ki ne izginejo, so lahko znaki resnih težav.

Avtor: M.J.