Skoraj vsak šport je zdrav in koristen za telo, a kolesarjenje ima tukaj prav posebno mesto. Ker ne obremenjuje sklepov, hkrati pa predstavlja aerobno vadbo, je primeren za vsakogar. Je tudi šport, ki razen začetnega nakupa kolesa in kolesarskih oblačil ne zahteva dragih investicij v opremo.
1. NASTAVITVE KOLESA PRED KOLESARJENJEM
Za udobno in zdravo kolesarjenje potrebujete kolo, ki je primerno vaši velikosti. Najslabše je kolo kupovati »na pamet«, ne da bi imeli možnost sesti nanj in odpeljati krog ali dva. Zato so specializirane kolesarske trgovine z izkušenimi svetovalci, kljub morda malce višjim cenam od tistih na spletu, še vedno najbolj primerne.
Izkušen prodajalec, ki je tudi sam kolesar, nam bo znal pravilno svetovati tako pri izbiri kolesa kot pri njegovi pravilni nastavitvi. Da je kolesarjenje udobno in zdravo, je namreč potrebno pravilno nastaviti višino sedeža in njegov pomik ter višino in naklon krmila.
Največja napaka, ki jo naredijo začetniki, je, da kupijo preveliko ali premajhno kolo, ki je povrhu vsega nepravilno nastavljeno, zaradi česar jih kmalu mine volja do kolesarjenja. Ne bodite tudi vi med njimi!
oblačila za kolesarjenje
Vir: Google
2. OBLAČILA
Brez podloženih hlač na kolesu pač ne gre.
Nič manj ni pomembna majica. Navadna bombažna majica, ki vpija znoj, je neudobna in škodljiva za zdravje. Ko se na vzponu preznojite, se navadna majica napije znoja, mokrota pa vas nato pri spustu škodljivo hladi. Kakovostna kolesarska majica sproti odvaja znoj in ne dovoli, da bi vas na spustu prepihalo.
Čeprav so pred nami topli meseci, v obvezno kolesarsko garderobo sodi tudi kolesarska vetrovka. Vreme se lahko hitro spremeni, kolesarjenje, če nas zebe, pa ni prijetno – in še manj zdravo.
Navadni lahki športni čevlji so  za rekreativca čisto dovolj. In še paziti ni treba v njih, kje in kako hodite.
3. HRANA IN PIJAČA
Kolesarjenje je naporen šport in od telesa zahteva več, kot pa si lahko predstavljamo. Za to je v prvi vrsti pomembna prehrana. Pred samo aktivnostjo morate poskrbeti, da telesu priskrbite dovolj goriva, zaužiti je potrebno ustrezno količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter zadostno količino tekočine. To storite vsaj dve uri pred vožnjo s kolesom.
Med kolesarjenjem poskrbite, da s seboj vzamete dovolj tekočine, a ne samo vode. Priporočam, da si vsaj v en bidon namešate izotonični napitek, ki poskrbi za vašo energijo in elektrolite, ki jih porabite med samo vožnjo. Vsem tistim, ki ste na kolesu dalj časa, pa priporočam, da vzamete s sabo še kako energijsko ploščico, gel ali pa si doma pripravite male kruhke, namazane z namazi, ki vam ustrezajo.
Po aktivnosti je pomembno, da poskrbite za regeneracijo in počitek.
4. ZDRAVO KOLESARJENJE
Kot pri vsakem športu se je tudi pri kolesarjenju treba ogreti in postopoma povečevati obremenitev. Zato turo začnete počasneje in v nižji prestavi, nato pa hitrost in moč povečujete glede na vašo psihofizično pripravljenost in vzdržljivost.
počitek ob kolesarjenju
Vir: Google
5. PO KOLESARJENJU
Kot pri vsakem drugem športu je tudi pri kolesarjenju koristno, da na koncu opravite raztezne vaje za mišice. Tako zmanjšate možnost mišičnih bolečin.
Nekaj minut pa velja po kolesarjenju nameniti tudi kolesu, da z njega obrišete umazanijo, preverite tlak v pnevmatikah in po potrebi očistite in naoljite verigo. Tako vas bo na naslednjo turo kolo čakalo že pripravljeno.
užitek v kolesarjenju
Vir: Google
Torej, pomembno je, da na kolesu in s kolesom uživate. Če vključite pravilno prehrano in dodatke k prehrani ter ‘sistematični’ trening, je vožnja lahko še toliko bolj zdrava ter predvsem zanimiva, saj boste lahko premagali tudi kak kilometer oz. klanec več in s tem dnevno odkrivali nove lepe lokacije, ki vam jih ponuja narava.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji