Podobno kot vaše rutinsko čiščenje kože in las ali pa celo članstvo v fitnes klubu, je ohranjanje čiste zobne ščetke nujna sestavina zdravja in dobrega počutja.

Ščetkanje zob je ena prvih stvari, ki se jih naučimo sami. In v naših življenjskih obdobjih je to ena od stvari, ki jo bomo dosledno izvajali vsak dan – upajmo – dvakrat do trikrat na dan. Če si umivate zobe vsako jutro in zvečer, vsakič za dve minuti (oz. po priporočilu vašega zobozdravnika), boste porabili približno en dan v vsakem letu ​​z zobno ščetko v roki za čiščenje zobnih oblog in bakterij.

Če nameravate nameniti čiščenju zob toliko časa, se prepričajte, da boste v to vložili tudi toliko truda. Razmislite o tem, kdaj ste zadnjič zamenjali zobno ščetko ali glavo ščetke. Če se ne spomnite, niste edini – in nihče vas ne krivi. Življenje je pospešeno in čas lahko mineva hitreje, kot se zavedamo. Z visokimi zahtevami sodobnega zdravja in dobrega počutja. Vaši zobje pa so nujna sestavina zdravja in dobrega počutja. Če ne menjavate zobne ščetke, ne skrbite dobro zase.

Kako pogosto moram zamenjati zobno ščetko ali glavo ščetke?

Zobozdravniki priporočajo menjavo zobne ščetke vsaj na vsake tri mesece. Da, to se sliši pogosto, vendar ne, ko razmišljate, kako pogosto dermatolog priporoča, da poskrbite za svoj obraz, in tudi glede na kožno gurujko Jennifer Brodeur, ki med svoje stranke šteje celo nekdanjo prvo damo ZDA Michelle Obama in TV voditeljico Oprah.

In kaj se zgodi, če ne zamenjam zobne ščetke?

Stare in preobremenjene zobne ščetke so dejansko neučinkovite. Popolnoma nova ščetka uporablja fine, čvrste ščetine, da doseže mesta, ki so občutljiva, prostor med vašimi zobmi in okoli dlesni.
Obrabljene ščetine pa se upognejo ob zobeh in ne uspejo odstranjevati bakterij, ki povzročajo luknje. Zato je nova zobna ščetka sposobna odstraniti 30% več ostankov hrane in 95% bolje očistiti od zobne ščetke, ki je stara tri mesece.

In ko govorimo o bakterijah, se vaša zobna ščetka čez čas dejansko srečuje z razmnoževanjem bakterij.

O koliko bakterijah sploh govorimo?

Veliko. 100 milijonov bakterij lahko živi na vaši zobni ščetki. Pomislite: bakterije uspevajo v vlažnih okoljih, saj shranite zobno ščetko v istem prostoru, kjer se tuširate. Morda jo boste hranili zraven zobne ščetke nekoga drugega, kar pomeni, da je nevarnost za kopičenje bakterij še večja.

Ali lahko (še) kaj storim, da se temu izognem?

Zamenjava zobne ščetke vsake tri mesece je najboljši način, da zagotovite, da uporabljate čist in učinkovit izdelek. Prav tako razmislite o vlaganju v zobno ščetko ali glavo za električno ščetko, ki vsebuje Guard Bristles, ki pomaga ohranjati čiste ščetine do tri mesece z zaviranjem rasti mikrobov, kar lahko vpliva na ščetine. (Ne pozabite, ščetine ne ubijajo bakterij v ustih.) To je preprost način, da povečate svojo zobozdravstveno rutino in dajete zobem ljubezen in skrb, ki si ju zaslužijo.

 

Avtor: M.J.