Če ste ravno začeli hoditi v fitnes, vam čestitamo, saj ste na prispevek naleteli ravno v pravem času! Prispevek je namenjen tudi za vse tiste, ki že hodite in ste redni obiskovalec, a želenih rezutatov in ciljev še kar niste dosegli.

Predstavljamo vam 1. del, kjer si preberite kako pravilno izvajati vadbe ter kako se izogniti napakam. Prav te napake in nepravilno izvajanje vadb lahko povzroči več škode kot koristi, ali pa enostavno predstavljajo oviro pri doseganju zastavljenih ciljev!
Začetek poti je najpomembnejši, zato je pomembno da se usmerimo v pravo smer in preprečimo napake. Kljub temu, da so sestavni del našega življenja, je dobro poznati kako se jim lahko izognete.
Pravilno izboljšajte kakovost svojega življenja in počutja ter z nasmeškom dosegajte rezultate!
VSE SE ZAČNE S PRIMERNO OPREMO
Ob vstopu v fitnes poskrbite, da boste za vadbo primerno oblečeni in obuti. V oblačilih naj vam bo udobno. Poskrbite le da se v njih dobro počutite in da oblačila “dihajo”. S tem poskrbite, da se vaše telo ne segreva prekomerno. Vaša obutev naj bo športno prilagojena – čiste superge, ki naj vam bodo udobne a hkrati stabilne. Spomnite se na uporabo brisače, s katero poskrbite za lastno, kot tudi za higieno ostalih vadečih. Uporabljaje jo na vseh napravah, kjer ležite ali sedite.

superge za trening

Po končani vadbi pa poskrbite za uporabljeno športno opremo z rednim pranjem in primernim vzdrževanjem.
NAČRTOVANJE VAS PELJE DO REZULTATOV
Vadbo je potrebno načrtovati in individualizirati zaradi večih razlogov. Prilagodite svojo vadbo glede na vaše lastnosti in značilnosti, prepričajte se o svojih dejanskih sposobnostih. Ne pozabite na lastne interese, želje in potrebe. Najprej si zastavite cilj vadbe, nato pa vadbo načrtujte.
prej in potem fotografija
Ko poznate svoj cilj, se je lažje osredotočiti na primerno načrtovano in prilagojeno vadbo.
Z načrtovanim ciljem, lahko načrtujete vadbo. S takim načrtovanjem pa točno veste, kdaj lahko pričakujete vidne rezultate. Ker veste da se bodo pojavili, boste ves čas motivirani.
Za dodatno motivacijo izvajajte prej in potem slike v razmaku enega meseca.  S slikami boste namreč videli, kako se vam telo preoblikuje, še predno vam tehtnica začne kazati nižjo številko!
POMEMBNOST RAZLIČNIH ELEMENTOV
Pred vsako vadbo je treba telo in mišice ogreti. Telo mora biti pripravljeno na večje napore, zato je potrebno ogrevanje “korak za korakom”. Povišajte srčni utrip in telesno temperaturo, saj s tem povečujete pretok krvi skozi aktivne mišice in jih pripravljate na večje obremenitve. Za tako ogrevanje uporabljajte kardio naprave (kolo, orbitrek, tekaška steza,…). Z ogrevanjem telesa zmanjšate možnost poškodbe in povečate učinkovitost vadbe.
Nadaljujte z dinamičnim raztezanjem, s katerim povečate temperaturo znotraj mišice in amplitudo gibanja različnih delov telesa. Poskusite z vadbami kot so poskok z odročenjem v razkorak in nazaj (jumping jack), vrtenje rok in trupa, izpadni korak naprej, nazaj in vstran, poskosi z dvigom kolen in počepi.
Aerobna ali anaerobna vzdržljivostna vadba je namenjena izboljšanju delovanja srčno-žilnega sistema, mišični vzdržljivosti in kontroli telesne mase. Vpliva tudi na vegetativno živčni sistem, ki pa je povezano s stresom. Povdarek je na stopnji in trajanju obremenitve, najbolj pomembno pa je, da pri tej vadbi poskrbite za ustrezno in postopno ohlajanje.
Treningi za moč so prav tako pomembni kot vzdržljivostna vadba. Zaradi procesa staranja izgubljamo mišično tkivo, redno izvajanje krepilnih vaj pa pripomore pri povečanju mišične kot tudi kostne mase. Z njo namreč zmanjšamo tveganje za pojav osteoporoze in izboljšamo telesno držo. dvigovanje utežiPri vajah za moč je potrebno veliko pozornost nameniti pravilni tehnični izvedbi vaj. Opazovanje drugih je v nekih primerih sprejemljivo, a težava nastane ko vadeči vajo izvaja narobe in vi to posnemate. Za prvih nekaj začetnih treningov priporočamo usposobljeno vodstvo. Tako se boste izognili možnosti poškodb.
Raztezanje po končani vadbi velja kot sredstvo za zmanjšanje tonusa in sprostitev mišic.
V tem delu smo se osredotočili na začetnike, ki so pravkar stopili v fitnes center. V drugem delu pa se bomo osredotočili na intenzivnost in osredotočenost vadbe. Kolikokrat je primerno vaditi in seveda kakšen je regeneracijski postopek telesa.
Do takrat pa vam želimo uspešno treniranje!
Več pa lahko izveste tako, da si naročite svoj ogledni izvod revije Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji