Dobro smo stopili v mesec februar in marsikdo še vedno vztraja pri svojih novoletnih zaobljubah. Ker želimo, da je vedno več ljudi, ki skrbijo zase, za svoje zdravje in kondicijo smo vam pripravili 2. del kako zadržati voljo in moč, pri doseganju svojih ciljev.
Zavedanje, da napačno izvajanje vaj lahko povzroči več škode kot koristi, je prvo stanje, ki mu je treba slediti. Preberite si nasvete, ob upoštevanju bo vaš cilj bližje vam in manj naporen.
PRAVILNA OBREMENITEV
Do izboljšanja naših motoričnih sposobnosti lahko pridemo samo v primeru, da telo obremenimo nad njegovimi trenutnimi sposobnostmi. Stalno izvajanje vaj z enako obremitvijo pomaga telesu le do tiste točke, ko se telo navadi nanjo. Prav zato je najbolj pomembno, da vaš napredek nenehno spremljate in obremenitve postopoma prilagajate. Intenzivnost vadbe pa je seveda odvisna od vaših želja – izguba telesne mase, pridobivanje telesne mase, pridobivanje mišične mase, itd.
izbira pravilne obremenitve
Vir: Google
SPREMENLJIVOST IN METODE OBREMENITEV
Do uspešnih rezultatov boste prišli samo s spremenljivostvo in različnimi metodami obremenitve. Določena obremenitev bo zadostovala toliko časa, dokler se telo nanjo ne privadi. Telo je potrebno presenečati! Vadba naj bo vedno prilagojena – spreminjajte vaje oziroma dodajajte različne kombinacije vaj, spremenite način izvedbe, intenzivnost ali pa čas obremenitve, skrajšajte ali podaljšajte odmor med izvajanjem vaje. S spreminjanjem boste poskrbeli, da telo ne bo doseglo stanja stagnacije – to je stanje, ko se naš napredek ustavi.
OSREDOTOČITE SE NA ENO – NA VAŠE TELO!
Verjamemo, da ste z določenimi deli vašega telesa bolj zadovoljni, z drugimi nekoliko manj. Vseeno pa naj bo vaša točka osredotočenosti na vašem telesu kot celoti. Poskrbite za svoje zdravje in fit telo – šele nato se osredotočite na videz. Izberite uravnoteženo vadbo, ki bo omogočila simetrično krepitev telesa ali pa simetrično izgubljanje oziroma pridobivanje telesne mase.
izguba maščobe
Vir: Google
 ZADOSTNA PONOVITEV VADBE
Za uspešno doseganje želenih rezultatov morate biti pripravljeni na določene spremembe, imeti morate voljo, disciplino – na prvem mestu pa željo!
Vse je odvisno od vaših želja, kaj želite doseči na svojem telesu, počutju ali zdravju. Ponovitve vadb so torej odvisne od vaših končnih ciljev. Tisti popolnoma na začetku se pozanimajte pri fitnes trenerjih, ki vam bodo na podlagi vaših zmožnosti in vaših ciljev, povedal koliko in kdaj trenirati. Premalo vadbe vas bo postavil v nezainteresirano voljo do vadbe, saj se vaši cilji ne bodo poznali tako hitro, kot ste si mogoče vi predstavljali. Po drugi strani pa lahko pretirana vadba povzroči preobremenitve telesa, razne poškodbe, splošno utrujenost, nespečnost in ponovno nezainteresiranost za vadbo.
izvajanje vaj v fitnesu
Vir: Google
Svetujemo, da začnete trenirati dva do trikrat tedensko. Med treniranjem si privoščite počitek in regeneracijo ter dovolj spanja. Sledite navodilom, ki vam jih je povedal trener in ne “forsirajte” telesa. Vaše telesne zmožnosti bodo iz tedna v teden boljše!
POSKRBITE ZA ZADOSTNO KOLIČINO TEKOČINE!
Znojenje poskrbi, da telo med aktivnostjo izgublja vodo, vitamine in minerale. Poskrbite za zadosten nadomestek vode in ustrezen vnos elektorlitov, ki nadomestijo
pitje vode med treningom
Vir: google
izgubo vitaminov in mineralov.
Voda poskrbi za hidracijo vašega organizma, s tem pa njegovo dobro delovanje. Pitje mlačno vodo (s hladno ali mrzlo namreč povzročate šok telesu. Vaše telo je razgreto na vsaj 36 stopinj Celzija, v primeru da spijete hladno vodo (8 stopinj Celzija) povzročite notranje krče, ki jih najverjetneje sploh ne čutite). Vodo pijte po požirkih.
Vnos elektolitov poskrbi za izgubljene vitamine, minerale in glikogen. Vprašajte pri svjem trenerju katere športne napitke vam priporoča.
REGENERACIJA
Vaše telo po vadbi potrebuje hranila, ki poskrbijo za regeneracijo celic. Vsaka vadba namreč poskrbi za majhne poškodbe mišičnih celic, ki so potrebne za rast mišic. Prav zaradi teh poškodb, vaše telo potrebuje pravilno regeneracijo, ki v najkrajšem času poskrbi, da se vaše celice regenerirajo. Povprašajte svojega trenerja, katero celično prehrano vam svetuje.
Uspešna regeneracija poteka tudi s pravilno prehrano (po vnosu celične prehrane), 8 urnim spancem (priporočamo spanje najkasneje med 22.-23. uro) in s sproščanjem.
Vztrajajte iz dneva v dan, telo vam bo hvaležno! 🙂
Za vse tiste, ki jih zanima več na to temo, si lahko na dom naročite ogledni izvod revije Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji